Samsung drastiskt minskar sin telefoniaktivitet i Indien … men inte av de skäl vi föreställer oss

Samsung Indien © © Samsung

Börjar strömmen vända för den första byggare av smartphones i världen ? I Indien skulle Samsung i alla fall ha beslutat att minska bärytan för att fokusera på enheter med högt mervärde.

Det är svårt att förbli konkurrenskraftig när rivaler driver ner priserna så mycket. Långt ifrån att vara det mest lättillgängliga varumärket, är Samsung kvar i Indien. Till den grad att tillverkaren skulle ha tagit ett radikalt beslut.

Fler telefoner låg kostnad av Samsung i Indien?

Enligt tidningen Economic Times och dess källor, skulle Samsung ha tagit beslutet att lämna marknaden för ” funktionstelefon “, som vi i vårt land kallar “clamshell-telefonerna”. Förstå: mobiler som inte är smartphones.

Det är i synnerhet denna gren som den sydkoreanska tillverkaren planerar att kapa. Nu överträffat av sina konkurrenter Itel (21 % marknadsandel) och Lava (20 % marknadsandel), ligger Samsung bara på tredje plats på prispallen med 12 % andel.

Tillverkaren skulle alltså ha tagit det ganska radikala beslutet att enbart fokusera på försäljningen av telefoner som säljs för mer än 15 000 rupier, eller runt 180 euro. Med andra ord: på smartphones.

Genom att lägga till andra siffror i ekvationen kan vi också säga att Samsung lämnar skeppet innan det tar vatten. Försäljningen av funktionstelefoner föll med 39 % under första kvartalet 2022 jämfört med samma period förra året i Indien.

En ekonomisk motivering

Det är inte allt. L’Economic Times påminner om att Samsung är ett av de två internationella företag som för närvarande drar nytta av ett kontrakt med den indiska regeringen, som beviljar subventioner för att producera och marknadsföra sina produkter i landet (Produktionskopplat incitament).

Tidningen påpekar dock att villkoren i kontraktet anger att Samsung endast är berättigad på mobila enheter som säljs för mer än 15 000 rupier. Anledningen är enkel: enligt analytiker är det helt enkelt den snabbast växande marknaden i landet för tillfället.

Sammantaget hjälper dessa element oss att förstå att Samsungs beslut är mer pragmatiskt än man kan tro. Speciellt eftersom tillverkaren också går väldigt bra på andra marknader. I mars passerade varumärket Xiaomi i smartphoneförsäljning, med 22% marknadsandel. Dessutom har det nu gått två kvartal sedan Samsung ledde försäljningen av 5G-smarttelefoner i landet.

Om samma ämne:
Byt kurs för Galaxy S23 och S24, 180° sväng för Samsung

Källa: Economic Times

Relaterade Artiklar

Back to top button