Sammanfattning av IAA Mobility 2021-showen: elbilen i rampljuset i München

IAA Mobilitet

Efter alla bilevenemang som ställts in runt om i världen på grund av pandemin, äger den första europeiska bilmässan just nu rum i München. IAA Mobility 2021 är en möjlighet för biltillverkare att presentera sina framtida el- och hybridmodeller.

Här hittar du en översikt över allt som finns att upptäcka den här veckan från de olika tillverkarna. Om Stellantis-gruppen, ex-PSA Group, och dess varumärken Peugeot, DS, Citroën, Alfa Romeo, Fiat, Jeep eller till och med Opel saknar abonnenter, har många tillverkare kommit för att presentera sina nya modeller och vissa prototyper, var och en galnare än andra.

IAA Mobility 2021 logotyp © IAA Mobility

Bilmässan i München

Hitta de vackraste exemplaren att upptäcka på IAA Mobility 2021-mässan, från små elektriska stadsbilar till plug-in hybrid-SUV:ar och konceptbilar direkt ur science fiction.

Alla IAA Mobility-artiklar

Audi Sphere: mellan lyx och högteknologi

Audi Grandsphere © Audi

Audi presenterade en andra prototyp av sin Sphere-linje: Grandsphere Concept. Detta är för en gångs skull en lyxsedan som märket känner så väl till när den allmänna trenden är SUV. Audi envisar och kvitterar här med en elegant prototyp med flytande och dynamiska linjer. Den ansluter sig till den vision som tillverkaren har om framtiden för bilen tillsammans med Skysphere som presenterades förra sommaren – i väntan på det tredje opuset 2022: Urbansphere.

Konceptbilen förebådar vad som kommer att bli en lyxbil som ger en hög plats åt passagerarnas komfort, som kommer att kunna dra fördel av autonom körning och utarbetad teknisk utrustning.

BMW: den miljöansvariga stadsbilen

BMW i Vision Concept © BMW

Tillverkaren med den blå propellern har presenterat sin nya konceptbil: i Vision Circular. Elektrisk och betonar återvinning från utveckling till slutet av livet, den här stilstudien ger en uppfattning om de vägar som BMW följer för att förbättra kvaliteten på sina produkter och samtidigt minska dess påverkan på miljön.

Det var också en möjlighet för BMW att avslöja priset på sin nya elektriska sedan, i4. BMW i4 presenterades i form av en konceptbil förra året och kommer att erbjudas med ett 83,9 kWh batteri och kommer att kunna ta emot två motorer att välja mellan. Den första, i4 eDrive40, kommer att erbjudas för 59 700 € med en 250 kW motor, eller 340 hästkrafter och ett vridmoment på 430 Nm i framdrivning. i4 M50 utvecklar 400 kW, eller 544 hästkrafter med ett vridmoment på 795 Nm i 4-hjulsdrift. Dess pris kommer att vara 71 650 €.

BMW Hydrogen

BMW presenterade också sin BMW iX5 konceptbil utrustad med en bränslecell. Om fordonet är utvecklat och värdigt en produktionsmodell är det inte avsett att marknadsföras för närvarande. Den används av tillverkaren för att testa denna teknik för att erbjuda den om ett nätverk av stationer skulle utvecklas i framtiden.

Cupra: en elektrisk stadsbil på 453 hästkrafter

Cupra UrbanRebel Concept © Cupra

Cupra, Seats sportdotterbolag, presenterade en liten stadsbil med ett brinnande temperament på IAA. Mellan aggressiva linjer, enorm spoiler och en elmotor på 453 hästkrafter, förebådar UrbanRebel Concept en framtida modell med överraskande prestanda.

Dacia: efter den elektriska, hybriden

Dacia Jogger © Dacia

Hos Dacia är nyheten en herrgårdsversion som kommer från Sandero. Med namnet Dacia Jogger erbjuder denna nya semester upp till 7 platser ombord och kan ersätta Logan MCV och andra Lodgy genom att erbjuda en modernare linje och mer tilltalande för ögat.

Goda nyheter: Dacia kommer att erbjuda den i en hybridversion från och med nästa år med den 145 hästkrafter E-Tech-motorn som finns på flera Renault-modeller som Arkana eller Clio. Dess pris kommer att vara mycket attraktivt, som alltid med Dacia.

Hyundai: en elektrisk SUV för 2024

Hyundai Ioniq 7 © Hyundai

Efter vårpresentationen av Ioniq 5 kommer Hyundai-sortimentet fortsätta att utökas med en ny modell i Ioniq-linjen. Om showen var ett tillfälle att upptäcka profetian, som borde fungera som grunden för den framtida Ioniq 6, Hyundais stora elektriska sedan planerad till nästa år, tog tillverkaren fördel av showen för att teasa sin framtida SUV med generösa dimensioner. .

Varumärket tillkännagav också slutet på termiska motorer inom sitt sortiment i Europa för 2035, samtidigt som det satte målet att bli koldioxidneutral 2045.

Hyundai Vision FK © Hyundai

Slutligen presenterade tillverkaren sin Vision FK-konceptbil och lyfte fram dess vätgasstrategi för bilen.

Kia: el- och laddhybrid vid mötet

2021 Kia Sportage PHEV © Kia

Den koreanska tillverkaren, ett dotterbolag till Hyundai, kom inte tomhänt för IAA Mobility 2021. Varumärket presenterade den nya Sportage , 5e av namnet, med en uppladdningsbar hybridmotor på 265 hästkrafter.

Kia presenterar också sin elektriska EV6 för allmänheten för tillfället. Om pressen hade kunnat se det på nära håll tidigare, var det efterlängtat av alla.

Mercedes-Benz: EQ-sortimentet växer

Mercedes EKE © © Mercedes-Benz

Daimler är den som kommer att ha gjort flest tillkännagivanden i år. Speciellt Mercedes EQE har avslöjats: en mycket efterlängtad modell inom Mercedes elektriska sortiment, som lovar en räckvidd på mer än 600 km WLTP på en enda laddning med sitt 90 kWh-batteri.

Mercedes-Benz EQB © Mercedes-Benz

EQB SUV kommer också att anlända på våra vägar snart, tillverkaren har meddelat sin ankomst för slutet av året i Europa och Kina. Den amerikanska kontinenten får vänta till 2022 för att också dra nytta av det.

Mercedes EQG © © Mercedes

En elektrisk version av G-klass presenterades också som en konceptbil. Den kombinerar elektrisk motorisering och en lyxig finish samtidigt som den bevarar sina terrängegenskaper.

Mercedes Vision AVTR BCI © Mercedes

På konceptbilsavdelningen ställde Daimler även ut sin VISION AVTR, ganska långt ifrån en serietillverkad modell. Framförallt är det ett veritabelt laboratorium för utveckling av spjutspetsteknik som ska göra det möjligt att eftertanke styra vissa funktioner i bilen!

Mercedes-Maybach Concept EQS © Mercedes-Benz

Klokare, men mycket prålig, Mercedes-Maybach EQS gjorde sitt framträdande under luften av en ganska framgångsrik konceptbil. Med basen av EQS väljer SUV en särskilt snygg finish.

Mercedes-AMG GT 63s E-Performance © Mercedes-Benz

Och för skojs skull har Mercedes-AMG GT63 S E-Performance dykt upp med sin plug-in hybridmotor baserad på ett 4,0 V8-block. Autonomi är helt klart inte målet för denna mycket sportiga modell.

Porsche: elektronernas konkurrens

Porsche Mission R © Porsche

Om Porsche fortsätter att utöka antalet elmodeller inom sitt sortiment var det framför allt en möjlighet för märket att presentera en racinginriktad modell. Med konceptbilen Mission R erbjuder Porsche alltså en elektrisk version med mer än 1 000 hästkrafter som kan prestera värdig de bästa 911 GT3:orna.

Renault: två nya ikoniska modeller

Renault Megane E-Tech © Renault

Renault har officiellt presenterat sin nya 100% elektriska Mégane. Om linjen påminner mer om en SUV än en sedan, som detta namn har framkallat i diamanten i mer än 25 år, är Megane E-Tech ganska framgångsrik. Den kommer att erbjuda en räckvidd på upp till 470 km WLTP.

Elektrisk Renault 5 © Renault

Den franska tillverkaren utnyttjade också IAA-mässan för att visa upp prototypen av sin R5 Electric för allmänheten, vilket förebådade den framtida produktionsmodellen som skulle ersätta ZOE 2024. Dess pris kommer att ligga på mellan 20 000 € och 25 000 €.

Smart: varumärkets återgång till 100 % elektrisk

Smart © Smart

Varumärket, ett dotterbolag till Mercedes, förnyas tack vare ett partnerskap och erbjuder en ny 100% elektrisk modell. Kompakt, men mindre än tidigare, den ser nästan ut som en Mini.

Volkswagen: mellan ID.Life och ID.Buzz kommer tekniken ombord

Volkswagen ID.2 © Volkswagen

Volkswagen-koncernen fortsätter att utöka sitt elsortiment. Med anledning av IAA Mobility presenterade den tyska tillverkaren ID.Life-konceptet som borde ge upphov till en nästa modell av elektrisk stadsbil till ett rimligt pris samtidigt som det erbjuder en ny bilupplevelse till sina användare.

Volkswagen ID.Buzz Argo AI © Volkswagen

Parallellt med elmotorer arbetar Volkswagen hårt för att komma ikapp sin amerikanska rival Tesla på autonom körning. På mässan presenterar han en version av sin ID.Buzz van laddad med sensorer, radar och Lidar, utvecklad med Argo AI. Det här fordonet bör snart ansluta sig till MOIA-flottan för förarlös samåkning.

Relaterade Artiklar

Back to top button