Saktar din VPN ner din internetanslutning? Vi förklarar varför

Sammanfattning
  • Serveravstånd och belastning
  • kryptering och protokoll
  • Din internetanslutning och val av VPN

vpn igen

På några år har VPN erövrat en publik i jakten på integritet på Internet: distansarbete, offentligt Wi-Fi, geoblockerade webbplatser eller funktioner; det finns olika anledningar att använda ett VPN. Användningen av ett VPN åtföljs dock ofta av en förlust av internetanslutningshastighet. Är det verkligen VPN:s fel? Vilka är orsakerna till denna nedgång? Vi kommer att förklara allt för dig.

En förlust av hastighet när du använder ett VPN kan bero på flera faktorer, lika mycket på sidan av själva VPN-tjänsten som på användaren och användningen av den. Att kringgå en geografisk blockering, till exempel, kommer att kräva att du ansluter till en ibland mycket avlägsen server och att skydda din data och integritet så mycket som möjligt kommer att kräva robust kryptering och därför lite långsammare. Det är också möjligt att servrar är överbelastade eller att VPN-protokollet som används som standard inte nödvändigtvis är relevant för din användning.

Dra nytta av ExpressVPN-erbjudandet till -49%

Serveravstånd och belastning

En av de mest uppenbara orsakerna till förlust av anslutningshastighet när du använder ett VPN är avståndet mellan dig och tjänstens server.

För att förstå exakt varför detta kan hända måste man redan förstå hur en VPN fungerar. Den fungerar som en slags inkörsport mellan utgångspunkten, därför användaren, och hans destination, webbplatsen han vill besöka. Istället för att omedelbart skickas till webbservern, krypteras förfrågan och tillhörande data och skickas till en VPN-server, som tar hand om att vidarebefordra förfrågan till destinationen. Detta sätt att göra saker gör att VPN-servern blir källan till data och ger intrycket till destinationen att den gjorde begäran.

Användarens internetleverantör ser endast anslutningen och överföringen av data, krypterad, till VPN-servern; inte tillåta den att avgöra vilka webbplatser eller tjänster som besöks och vilka data som utbyts.

Om du använder ett VPN för att kringgå geoblockering kan du behöva ansluta till en server som finns i ett annat land eller till och med en annan kontinent. I det här fallet är det möjligt att din anslutning kommer att saktas ner, din förfrågan måste “färdas” till VPN-servern, innan den skickas tillbaka till servern för den riktade tjänsten… som i sig kan vara långt borta. .

Om du använder ett VPN av någon annan anledning, försök att ansluta till en server närmast dig eller följ rekommendationerna från din VPN, som bör erbjuda dig den optimala servern.

En annan möjlighet är serverbelastning. Beroende på tid på dygnet eller var du befinner dig kan du vara ansluten till en server samtidigt som ett visst antal personer. Om du märker en ovanlig nedgång i din anslutning kan servern vara överbelastad. I det här fallet, försök bara att ansluta till andra närliggande servrar, tills du hittar den som kommer att sakta ner din anslutning så lite som möjligt.

När du väljer en VPN-tjänst är givetvis hastigheten på servrarna i världen, deras geolokalisering och om de är dedikerade avgörande för anslutningshastigheten.

kryptering och protokoll

För att skydda dina data krypterar och dekrypterar VPN:er dem i olika skeden. Ett betydande skydd, men som också kan vara orsaken till att din anslutning saktar ner när du använder ett VPN.

Tänk på att ju starkare krypteringen är, desto längre tid tar operationerna. De flesta VPN väljer att använda AES-256-kryptering, som är känd för att vara stark och säker. Om du inte specifikt använder ett VPN för säkerhets skull utan av skäl som geoblockering, är det i vissa fall möjligt att ändra vilken kryptering som används. Detta rekommenderas dock inte: det finns en risk att din data blir ännu mer exponerad vid en dålig konfiguration och det skulle vara synd att göra utan ytterligare skydd för en liten hastighetsökning.

Vissa VPN-tjänster låter dig också välja mellan olika protokoll. VPN-protokoll, separata från VPN-tjänsterna själva, handlar om att bestämma hur anslutningen mellan dig och VPN-servern kommer att ske och vilken typ av skydd som kommer att användas. Även om OpenVPN ofta är standardvalet, är andra protokoll som WireGuard och Lightway lika intressanta. ExpressVPN utvecklade Lightway just för att upprätthålla en oöverträffad säkerhetsnivå och samtidigt främja de högsta hastigheterna. VPN-upplevelsen överstiger alltså hastighetsstandarder.

På OpenVPN är det möjligt att förbättra denna hastighet lite mer, i synnerhet genom att välja mellan TCP och UDP. UDP är snabbare, där TCP kommer att vara långsammare men mer tillförlitlig när det gäller att ta emot data genom att upptäcka anslutningsfel. Till exempel för livestreaming kommer UDP att vara det bästa valet, men TCP bör föredras för klassisk webbsurfning. OpenVPN fungerar bäst som standard med UDP.

Din internetanslutning och val av VPN

En annan potentiell boven är din egen internetuppkoppling. Det är lätt att kontrollera om så är fallet: stäng av ditt VPN, gör ett snabbt hastighetstest och starta om ditt VPN innan du gör samma hastighetstest för att se om det är en signifikant skillnad när den är på eller av. Om du är ansluten via Wi-Fi blir din anslutning långsammare och mindre stabil, speciellt om du befinner dig fysiskt långt från routern. För en optimal upplevelse med eller utan VPN, är det lämpligt att vara ansluten via Ethernet så snart som möjligt.

Dessutom kan ditt val av VPN vara ifrågasatt. Att underhålla en infrastruktur har en kostnad och en gratis VPN kommer inte att erbjuda samma tjänstekvalitet och samma anslutningshastighet som en betald VPN. Medan gratis VPN kan vara användbara för mycket tillfällig användning, kommer regelbunden användning att dra nytta av ett betalabonnemang i utbyte mot mer stabil och snabbare tjänst.

Dra nytta av ExpressVPN-erbjudandet till -49%

Möt ExpressVPN, vår samarbetspartner för dagen, hyllad för sin enastående prestation i vår jämförelse av de bästa VPN:erna 2021 !

  • Imponerande antal servrar
  • Högsta servicenivå!
  • Många plattformar stöds
  • Tillägg för webbläsare

Relaterade Artiklar

Back to top button