Så här påverkar vädret på morgonen vårt humör

Många av oss kommer att ha märkt att när vi vaknar på morgonen och ser att solen skiner utanför, känner vi oss bättre, mer fridfulla. Tvärtom verkar det som att när det regnar får vårt humör ett “hårt slag” och vi känner oss därför nere i soptippen och möter dagen med en aning dämpad känsla. Men har du undrat om det verkligen finns ett samband mellan vädret och vårt humör?

En färsk studie, publicerad i tidskriften Tillämpad psykologi, verkar ha hittat ett svar på denna nyfikna fråga. Forskningen i fråga bär signatur av ett team av forskare från Leuphana University Lüneburg (Tyskland). Tyska forskare har i sitt arbete betonat förekomsten av en sådan Förening mellan morgon tid och det inflytande som den senare har på vårt dagens humör. En förening som tills för inte så länge sedan verkade vara för många bara en kliché men det har idag bekräftats av en vetenskaplig studie.

För att utföra sitt arbete, frågade forskarna 115 anställdaför 457 arbetsdagaratt svara två undersökningar på daglig basis. Den första skulle vara klar på morgonen innan arbetet påbörjades och hänvisat till väderförhållanden. Det andra frågeformuläret skulle däremot fyllas i efter jobbet och det var relaterat just till dagligt tillstånd på kontoret. Från insamlade data fann forskarna att ju bättre väder det var på morgonen, desto fler anställda kände sig stimulerad och nöjd av deras arbete. Omvänt, när vädret var dåligt visade anställda mer trötthet och missnöje.

Detta är en bekräftelse på vad som hittills bara ansågs vara en klyscha. En upptäckt som visar hur vädret påverkar oss anmärkningsvärd på nivå med både humör och ledningsåtgärder.

Relaterade Artiklar

Back to top button