Så här kontrollerar du proxyinställningarna på din dator

Om du känner att din Internet-(Internet) anslutningen är långsammare än den borde vara, eller du märker att vissa webbplatser blockeras när du surfar, kan detta bero på att alla dina Internet-(Internet) trafik går via en proxyserver.

En proxyserver är bara en annan dator som sitter mellan dig och din internetanslutning. leverantör(ISP) . Den är vanligtvis konfigurerad i en företagsmiljö för att filtrera webbtrafik till och från anställdas datorer. I den här artikeln kommer jag att visa dig hur du kan kontrollera dina proxyinställningar för att se om din dator faktiskt använder en proxyserver eller inte.

I de flesta fall kommer du inte att kunna inaktivera proxyservern eftersom den kontrolleras av administratören. Men det finns tillfällen då persondatorer av misstag eller av misstag konfigureras för att använda en proxyserver.

Kontrollera proxyinställningarna i Windows

Windows de flesta webbläsare kommer att använda proxyinställningarna på datorn. Varje webbläsare har en inställningssida för att konfigurera proxyinställningar, men vanligtvis länkar de bara till inställningsdialogrutan i själva webbläsaren. Windows .

Windows 10 Det finns två sätt att ändra inställningarna: genom applikationen ” inställningar(Inställningar)” eller via den traditionella kontrollpanel(Kontrollpanel) . Jag kommer att nämna båda metoderna här eftersom metoden kontrollpaneler(Kontrollpanelen) är vad du behöver använda till Windows 7 8 eller Windows Vista .

Inställningsapp för Windows 10

Klick ” Start(Start)”, och klicka sedan på kugghjulsikonen (” inställningar(Inställningar) » ) längst till vänster. PÅ inställningar(Inställningar) klicka Nätverk och internet(Nätverk & Internet).

På den vänstra panelen klickar du på ” Ombud(Proxy)” längst ner.

Här har du alla inställningar som är relaterade till att sätta upp en proxy i Windows . Den är huvudsakligen uppdelad i två konfigurationer: automatisk(Automatisk) eller manuell(Manuella) proxyinställningar. I 99% av fallen borde allt vara avstängd(Av) . Om något är aktiverat kan din webbtrafik gå via proxyn.

Kontrollpanel

Om du använder en äldre version Windows eller om du bara gillar det gamla sättet kan du ändra samma inställningar via kontrollpanel(Kontrollpanel) . Observera att oavsett hur du väljer att redigera inställningarna, i Windows det finns bara en uppsättning proxyinställningar.

Efter att du öppnat kontrollpanel(Kontrollpanelen), klicka bara på ” Internet-alternativ(Internet-alternativ) ” .

I dialogrutan ” Egenskaper (Internet) webbläsare(Alternativ) » växla till fliken « Anslutningar(Anslutningar)” och klicka sedan på ” LAN-inställningar(LAN-inställningar)” längst ned.

Här kommer du att se alla samma inställningar som i applikationen ” inställningar(Inställningar)” som visas ovan. Vad du än ställer in här kommer att dyka upp där och vice versa.

Kontrollera proxyinställningar i Mac OS X

Om du använder Mac Med OS X , förfarandet är liknande. Du måste ändra dina proxyinställningar till Systeminställningar(Systeminställningar) eftersom de flesta webbläsare kontrollerar detta automatiskt.

Öppna ” Systemisk (Systemet) inställningar(Inställningar)” och klicka på ” Netto”(Nätverk). Se till att välja en ansluten eller aktiv nätverksanslutning på vänster sida. Du kan ha olika proxyinställningar för varje typ av nätverksanslutning.

Klicka på ” Dessutom(Avancerad) ” . Klicka på ” Ombud(Proxies)” och du kommer att se många olika protokoll som du kan konfigurera.

Till exempel om du klickar på Webproxy (HTTP)(Web Proxy (HTTP)), du kan ange proxyserverns IP-adress, portnummer, användarnamn och lösenord.

Kontrollera proxyinställningarna i Linux

linux det beror verkligen på vilken distribution du använder. Dock i grunden(För det mesta) blir det någon version KDE eller GNOME . Till exempel i Linux Mint Cinnamon som till stor del bygger på GNOME du måste klicka på knappen och sedan klicka på ” Systeminställningar”(Systeminställningar) .

Då ska du scrolla ner till “Utrustning(Hårdvara)” och tryck sedan på “Netto(Nätverk) » .

Slutligen, om du klickar på ” Nätverksproxy»(Nätverksproxy), kommer du att kunna välja ” Automatiskt(Automatisk) » eller “Manuellt”(manuell).

Det är nästan samma procedur för ubuntu som använder Enhet och GNOME . Saker och ting kommer att vara annorlunda om du använder en annan skrivbordsmiljö. Om du har några frågor, kommentera gärna. Njut av!

Om du känner att din internetanslutning är långsammare än vad den borde vara eller om du märker att vissa webbplatser blockeras när du surfar, kan det bero på att all din internettrafik går via en proxyserver.

En proxyserver är i princip bara en annan dator som sitter mellan dig och din ISP. Det är vanligtvis konfigurerat i företagsmiljöer för att filtrera webbtrafik som går till och från anställdas datorer. I den här artikeln ska jag visa dig hur du kan kontrollera dina proxyinställningar för att se om din dator verkligen använder en proxyserver eller inte.

I de flesta fall kommer du faktiskt inte att kunna stänga av proxyservern, eftersom den kontrolleras av en administratör. Det finns dock tillfällen då persondatorer av misstag eller av uppsåt blir inställda på att använda en proxyserver.

Kontrollera proxyinställningar i Windows

I Windows kommer de flesta webbläsare att använda proxyinställningarna som är inställda på datorn. Varje webbläsare har en inställningssida för att justera proxyinställningar, men de länkar normalt bara till inställningsdialogrutan i själva Windows.

I Windows 10 finns det två sätt att ändra inställningarna: via appen Inställningar eller via den traditionella kontrollpanelen. Jag kommer att nämna båda metoderna här eftersom kontrollpanelmetoden är vad du behöver använda för Windows 7, 8 eller Windows Vista.

Windows 10 Inställningar App

Klicka på Start och klicka sedan på kugghjulsikonen (inställningar) längst till vänster. Klicka på i Inställningar Nätverk & Internet.

Klicka på i den vänstra rutan ombud allra längst ner.

Här har du alla inställningar som är relaterade till att sätta upp en proxy i Windows. Det är i princip uppdelat i två konfigurationer: antingen Automatisk eller Manuell proxyinställningar. I 99% av fallen ska allt vara inställt på Av. Om något är aktiverat kan din webbtrafik gå via en proxy.

kontrollpanel

Om du använder en äldre version av Windows eller om du bara gillar det gamla sättet kan du redigera samma inställningar via kontrollpanelen. Observera att oavsett hur du väljer att redigera inställningarna finns det bara en uppsättning proxyinställningar i Windows.

När du har öppnat Kontrollpanelen klickar du bara på Internet-alternativ.

Gå vidare och klicka på i dialogrutan för Internetalternativ Anslutningar fliken och klicka sedan på LAN-inställningar på botten.

Här kommer du att se alla samma inställningar som i appen Inställningar som visas ovan. Allt du konfigurerar här kommer att dyka upp där och vice versa.

Kontrollera proxyinställningar i Mac OS X

Om du använder en Mac med OS X är proceduren liknande. Du måste ändra proxyinställningarna i Systeminställningar eftersom det är här de flesta webbläsare kontrollerar automatiskt.

Öppna Systeminställningar och klicka på nätverk. Se till att välja den anslutna eller aktiva nätverksanslutningen på vänster sida. Du kan ha olika proxyinställningar för varje typ av nätverksanslutning.

Längst ner klickar du på Avancerad knapp. Klicka på Ombud fliken och du kommer att se en massa olika protokoll som du kan konfigurera.

Till exempel om du klickar på Webproxy (HTTP)kommer du att kunna ange proxyserverns IP-adress, portnummer, användarnamn och lösenord.

Kontrollera proxyinställningar i Linux

I Linux beror det verkligen på vilken distribution du kör. Mestadels kommer det dock att vara någon version av KDE eller GNOME. Till exempel, i Linux Mint Cinnamon, som är starkt baserad på GNOME, skulle du klicka på knappen och sedan klicka på Systeminställningar.

Därefter skulle du scrolla ner till Hårdvara och klicka sedan på Nätverk.

Slutligen, om du klickar på nätverksproxydu kan välja mellan Automatisk eller Manuell.

Detta är i stort sett samma procedur för Ubuntu också, som använder Unity och GNOME. Det blir annorlunda om du använder en annan skrivbordsmiljö. Om du har några frågor, kommentera gärna. Njut av!