Så här kontrollerar du om din CPU-temperatur är för hög

Oroa dig för om din temperatur är för hög processor? (CPU) Det här problemet uppstår vanligtvis bara om du försöker överklocka din processor. Om du är en nörd och vet hur man överklocka allt på din dator, behöver du förmodligen inte läsa den här artikeln.

Men eftersom fler användare föredrar att köpa icke-standardiserade datorer som är relativt billiga, kan nästan en nybörjare nu överklocka CPU(CPU) genom att helt enkelt välja en annan inställning i BIOS .

Jag har tidigare skrivit om verktyg du kan använda för att överklocka ditt RAM, CPU och GPU, samt flera verktyg du kan använda för att benchmarka din PC.

Vid överklockning bör du noggrant övervaka temperaturen på din processor(CPU) . För att ta reda på temperaturen processor(CPU) måste du ladda ner ett tredjepartsprogram som kan läsa temperaturen på varje CPU-kärna.

Hur man kontrollerar CPU-temperaturen

Det enklaste sättet att kontrollera temperaturen processor(CPU) – ladda Kärntemp från alcpu.com(alcpu.com) . När du har laddat ner programvaran, kör installationsprogrammet och klicka sedan på rutan Starta Core Temp . Klicka slutligen Redo.(Avsluta.)

När Kärntemp öppna kan du se den genomsnittliga CPU-temperaturen genom att titta på den nedre högra sidan av fönstret. Du kommer att kunna se lägsta och högsta värden (min- och maxvärden) i grader Celsius(i Celsius). Nedan kan du se hur det ser ut Core Temp för CPU (kärntemp)AMD och processor Intel .

Dessa värden kommer att ändras när du utför olika uppgifter på din PC. Om du till exempel spelar ett spel eller kör ett videoredigeringsprogram kan temperaturen på din processor(CPU) kommer att öka. Det är helt normalt att se dessa temperaturer fluktuera väldigt snabbt.

Ett bra sätt att testa detta är att ladda ner Prime95 kopiera zip-filen och kör sedan EXE – fil. Klicka på när programmet öppnas Bara stresstestning . Kör sedan tortyrtestet och välj alternativet ” Blandning(blandning)”.

Om du håller Kärntemp öppna samtidigt, inom några sekunder kommer du att se tempot hoppa upp.

Så, finns det något att oroa sig för med dessa temperaturer? Låt oss diskutera detta i nästa avsnitt.

Idealisk CPU-temperatur i läge(Ideal CPU-temperatur) väntar eller(Idle) medan du spelar

notera(Observera), ovan, att temperaturen fortfarande ligger långt under maxmärket på 100 grader Celsius. Celsius(Celsius). Ideal temperatur processor(CPU) beror på din processor. Vissa processorer kan bli hetare än andra.

För det mesta bör du sikta på att hålla temperaturen under 75 grader. Celsius(Celsius) medan du spelar spel eller använder programvaran.

Om din temperatur processor(CPU) kommer att överstiga 75 grader Celsius(Celsius), kan du börja märka prestandaförsämring eftersom din processor begränsar sina möjligheter för att kyla ner sig själv – detta kallas termisk strypning. I applikationen Kärntemp du kommer att märka att frekvensen sjunker från maximalt till ett lägre värde när termisk strypning inträffar.

När det gäller standbytemperaturen är den i allmänhet allt mellan 25 och 35 grader Celsius(Celsius), anses vara “cool”. Din CPU måste vara i denna region om den inte kör några krävande program.

Som tur är är moderna processorer smart designade – du utgör inte någon större risk för din hårdvara om högre temperaturer uppnås. Om dina temperaturer blir för höga kommer det helt enkelt att begränsa din totala prestanda, så det är alltid bäst att hålla allt så svalt som möjligt.

Den enda gången något kan gå fel är om du har en överklockbar processor (processorer Intel slutar på K) och du bestämmer dig för att manuellt justera spänningen och frekvensen in BIOS . I det här fallet kan du göra verklig skada processor(CPU) eller moderkort. Förutom, Windows kommer nästan säkert att misslyckas om CPU(CPU) kommer att överhettas.

Lyckligtvis, Kärntemp Den har en överhettningsskyddsfunktion. Klick(Klick) ” alternativ(Alternativ)” och sedan “Skydd(Överhettningsskydd) mot överhettning”.

Installera kryssrutan Aktivera överhettningsskydd(Aktivera överhettningsskydd) och välj ett av de tre alternativen. Som standard kommer den automatiskt att meddela dig när en kritisk temperatur uppnås. Om du vill vara säkrare kan du också försätta din dator i viloläge, viloläge eller stänga av den.

Om du klickar på ” alternativ(Alternativ)” och sedan “Inställningar(Inställningar)”, kan du också göra ändringar i hur Kärntemp övervakar och visar temperatur processor.(CPU)

Du kan ändra pollingintervallet, visa temperaturen i Fahrenheit(Fahrenheit) och till och med visa en massa statistik i aktivitetsfältet om du vill.

Jag hoppas att den här artikeln ger dig lite mer information om temperatur. processor(CPU) och hur du kan spåra den med Kärntemp . Om du har några frågor vänligen lämna en kommentar. Njut av!

Orolig för om din CPU-temperatur är för hög? Detta problem kommer normalt bara att dyka upp om du försöker överklocka din processor. Om du är en datornörd och vet hur man överklocka allt på din dator, behöver du förmodligen inte läsa den här artikeln.

Men med fler användare som väljer att köpa anpassade datorer som är relativt billiga, är det nu möjligt för ganska mycket en nybörjare att överklocka en CPU bara genom att välja en annan inställning i BIOS.

Jag har tidigare skrivit om de verktyg du kan använda för att överklocka ditt RAM, CPU och GPU och ett par verktyg du kan använda för att benchmarka din PC.

När du överklockar vill du hålla ett öga på temperaturen på din CPU. För att ta reda på din CPU-temperatur måste du ladda ner ett tredjepartsprogram som kan läsa temperaturen på varje kärna i processorn.

Så här kontrollerar du din CPU-temperatur

Det enklaste sättet att kontrollera din CPU-temperatur är att ladda ner Core Temp från alcpu.com. När du har laddat ner programvaran kör du installationsprogrammet och klickar sedan på Starta Core Temp låda. Klicka slutligen Avsluta.

När Core Temp är öppen kan du se din genomsnittliga CPU-temperatur genom att titta längst ned till höger i fönstret. Du kommer att kunna se min och max värden i Celsius. Nedan ser du hur Core Temp ser ut för en AMD-processor och en Intel-processor.

Dessa värden kommer att ändras när du utför olika uppgifter på din PC. Om du till exempel spelar ett spel eller kör ett videoredigeringsprogram kommer temperaturen på din CPU att stiga. Det är helt normalt att se dessa temperaturer fluktuera väldigt snabbt.

Ett bra sätt att testa detta är att ladda ner Prime95, exakt zip-filen och sedan köra EXE-filen. När programmet öppnas, klicka på Bara stresstestning. Gå sedan vidare och kör ett tortyrtest och välj blandning alternativ.

Om du håller Core Temp öppet samtidigt, inom några sekunder, kommer du att se temps skjuta upp.

Så, finns det något att oroa sig för med dessa temperaturer? Låt oss diskutera det i nästa avsnitt.

Idealisk CPU-temperatur vid inaktiv eller under spel

Lägg märke till ovan att temperaturerna fortfarande ligger långt under max 100 grader Celsius. Den ideala CPU-temperaturen beror på vilken processor du äger. Vissa processorer kan bli hetare än andra.

För det mesta bör du sikta på att hålla din temperatur under 75 grader Celsius när du spelar eller använder programvara.

Om din CPU går över 75 grader Celsius kan du börja märka en försämring av prestanda eftersom din processor begränsar dess kapacitet för att kyla ner sig själv – detta kallas termisk strypning. I Core Temp-appen kommer du att märka att frekvensen sjunker från max till ett lägre värde när termisk strypning inträffar.

När det gäller tomgångstemperatur, som en allmän tumregel, anses allt mellan 25 och 35 grader Celsius vara “svalt”. Din CPU bör vara inom denna region om den inte kör några krävande program.

Tack och lov är moderna processorer intelligent designade – du utgör liten risk för din hårdvara om högre temperaturer uppnås. Om dina temperaturer blir för höga kommer det helt enkelt att begränsa din totala prestanda, så det är alltid bäst att hålla saker och ting så svala som möjligt.

Den enda gången det kan gå fel är om du har en överklockningsbar processor (Intel-processorer som slutar på K) och du bestämmer dig för att manuellt justera spänningen och frekvensen i BIOS. I det här fallet kan du göra rejäl skada på processorn eller moderkortet. Dessutom kommer Windows nästan säkert att krascha när processorn blir för varm.

Lyckligtvis har Core Temp en överhettningsskyddsfunktion. Klicka på alternativ och då Överhettningsskydd.

Kontrollera Aktivera överhettningsskydd box och välj ett av de tre alternativen. Som standard kommer den automatiskt att meddela dig när den kritiska temperaturen nås. Om du vill vara extra säker kan du låta datorn gå i viloläge, viloläge eller stänga av också.

Om du klickar på alternativ och då inställningarkan du också göra ändringar i hur Core Temp övervakar och visar CPU-temperaturer.

Du kan ändra undersökningsintervallet, visa temperaturen i Fahrenheit och till och med visa en massa statistik i aktivitetsfältet om du vill.

Förhoppningsvis ger den här artikeln dig lite mer insikt i CPU-temp och hur du kan övervaka dem med hjälp av Core Temp. Om du har några frågor, skriv en kommentar. Njut av!