Så här fixar du varning för lågt diskutrymme i Windows

Även om traditionella hårddiskar har blivit billigare med åren, har många fortfarande grundläggande diskar som är 500 GB eller mindre. Varför? Tja, mest för att nya datorer kommer med solid state-enheter ( SSD(SSD) ) och större storlekar är för dyra.

Om du får en varning för lågt diskutrymme Windows , kan du göra några saker för att få tillbaka lite ledigt utrymme. Men först och främst måste du ta reda på hur mycket utrymme i systemet som upptas av operativsystemet och dina data / program. När du vet detta kan du bestämma vad du ska ta bort, radera osv.

Det bästa verktyget jag har använt i många år är gratis TreeSize. Det är ett litet program som du inte ens behöver installera och som snabbt berättar exakt vilka filer och mappar som tar upp mest utrymme på din dator.

Som du kan se är den största katalogen på min dator Windows . Detta kan eller kanske inte är fallet för dig också. Om så är fallet är det enda säkra sättet att minska storleken på den gamla versionen Windows – Använd Diskrensning. Om du har en stor mapp Windows.old (stor Windows.old-mapp), se till att läsa mitt inlägg om hur du tar bort den med diskrensning(Diskrensning) .

Om du hittar det i Windows-katalogen(Windows) det finns en stor mapp med drivrutiner och den har många filer relaterade till ditt grafikkort ( Nvidia , AMD ), bör du köra avinstallationsverktyget för bildskärmsdrivrutiner, vilket räddade mig mycket (Display Driver Uninstaller)GB(GBs) platser . . Av någon anledning NVIDIA och liknande företag behåller tidigare versioner av drivrutiner vid uppdatering av äldre versioner, vilket kan ta mycket utrymme.

Den näst största mappen blir förmodligen antingen Program filer eller mapp Användare. Om en Program filer mycket stor, utöka den och se om det finns några program som du inte längre behöver och kan tas bort. Jag skrev också en artikel om ett program som kan hjälpa dig att avinstallera all skräpprogramvara som följer med nya datorer.

När det gäller de enskilda filerna på datorn var den största för mig filen hiberfil.sys. Detta är filen som används för viloläge, men om du inte använder viloläge kan du ta bort den här filen och spara några GB(GBs) platser. Läs min tidigare artikel om hur du enkelt tar bort vilolägesfilen.

I mappen ” Användare(Användare)” blir det lättare att ta bort personliga föremål som tar upp mycket utrymme, såsom foton, videor etc. Du kan dock också upptäcka att mappen AppData/Lokal ganska stor. Detta är en dold systemmapp som används av olika program för att lagra temporär data och programdata.

Det bästa sättet att minska storleken på den här mappen är att använda ett verktyg som CCleaner . Du vill inte manuellt gå in och ta bort saker därifrån, eftersom det kan orsaka problem med dina program och OS. Jag skrev en detaljerad artikel om huruvida dessa typer av rengöringsmedel verkligen är användbara, men summan är det CCleaner gör ett utmärkt jobb med att radera svåråtkomliga temporära data.

Jag skrev också en annan artikel som talar om olika sätt att spara utrymme på din dator, nämligen att kontrollera storleken på papperskorgen, samt mängden utrymme som tilldelats för systemåterställning.

Ett annat problem som kan uppstå är att din C-enhetspartition är väldigt liten till att börja med. Kanske har du en 500 GB-enhet, men av någon anledning är systempartitionen (C) bara 30 GB. I sådana fall kan du verkligen öka storleken på partitionen om du har ledigt utrymme på den utökade partitionen.

Det bästa sättet att göra detta är att använda ett gratisverktyg som Easeus Free Partition Manager. De har alla möjliga sätt att få dig att köpa den uppgraderade versionen, men gratisversionen borde fungera för de flesta.

Det finns egentligen inte många andra sätt att frigöra hårddiskutrymme än att ersätta den med en större enhet, men förhoppningsvis kommer några av tipsen ovan att ge dig lite andrum tills dess. Njut av!

Även om traditionella hårddiskar har blivit billigare med åren, har många fortfarande primära enheter som är 500 GB eller mindre i storlek. Varför? Tja, mest för att nyare datorer kommer med solid state-enheter (SSD) och de större storlekarna är alldeles för dyra.

Om du får en varning för lite diskutrymme i Windows finns det ett par saker du kan göra för att få tillbaka lite ledigt utrymme. Det första är dock att faktiskt ta reda på hur mycket utrymme operativsystemet och dina data/program tar upp på systemet. När du väl vet det kan du bestämma vad du ska ta bort, radera osv.

Det bästa verktyget för jag har använt i flera år är TreeSize gratis. Det är ett litet program som du inte ens behöver installera och det berättar snabbt exakt vilka filer och mappar som tar upp mest utrymme på din dator.

Som du kan se är den största katalogen på min dator Windows. Detta kan eller kanske inte är fallet för dig också. Om det är det, är det enda säkra sättet att minska storleken på den äldre Windows att använda diskrensning. Om du har en stor Windows.old-mapp, se till att läsa mitt inlägg om hur du tar bort den med Diskrensning.

Om du upptäcker att det finns en stor drivrutinsmapp under Windows-katalogen och den råkar ha många filer relaterade till ditt grafikkort (Nvidia, AMD), bör du köra verktyget Display Driver Uninstaller, som sparade mig många GB i utrymmet . Av någon anledning behåller NVidia och liknande tidigare versioner av drivrutinerna när du uppgraderar de gamla versionerna, vilket kan lägga till mycket utrymme.

Den näst största mappen blir förmodligen antingen Program filer eller den Användare mapp. Om Program Files är mycket stora, expandera det och om det finns några program som ser att du inte längre behöver och kan avinstallera. Jag har också skrivit en artikel om ett program som kan hjälpa dig att avinstallera all skräpprogramvara som följer med nya datorer.

När det gäller enskilda filer på en PC var den största för mig hiberfil.sys. Det här är filen som används för viloläge, men om du inte använder viloläge kan du ta bort den här filen och spara flera GB utrymme. Läs min tidigare artikel om hur du enkelt tar bort vilolägesfilen.

Under Användare mapp blir det lättare att ta bort personliga föremål som tar upp mycket utrymme som foton, videor etc. Men du kan också hitta det AppData/Lokal mappen är ganska stor. Detta är en dold systemmapp som används av olika program för att lagra temporär data och appdata.

Det bästa sättet att krympa storleken på den här mappen är att använda ett verktyg som CCleaner. Du vill inte manuellt gå in och ta bort saker därifrån eftersom det kan orsaka problem med dina program och med OS. Jag har skrivit en djupgående artikel om huruvida dessa typer av rengöringsmedel faktiskt är användbara eller inte, men summan av kardemumman är att CCleaner gör ett utmärkt jobb med att ta bort de svåra att hitta temporära data.

Jag har också skrivit en annan artikel som tar upp olika sätt att spara utrymme på din dator, nämligen att kontrollera papperskorgens storlek och även hur mycket utrymme som tilldelats för systemåterställning.

Ett annat problem som kan dyka upp är om din C-enhetspartition är väldigt liten att börja med. Kanske har du en 500 GB disk, men av någon anledning är systempartitionen (C) bara 30 GB stor. I dessa typer av fall kan du faktiskt utöka storleken på partitionen om du har ledigt utrymme på den utökade partitionen.

Det bästa sättet att göra detta är att använda ett gratisverktyg som Easeus Free Partition Manager. De har alla möjliga sätt att försöka få dig att köpa den uppgraderade versionen, men gratisversionen borde fungera för de flesta.

Det finns egentligen inte många andra sätt att frigöra utrymme på en hårddisk än att ersätta den med en större, men förhoppningsvis kommer några av tipsen ovan att ge dig lite andrum tills dess. Njut av!