Så här fixar du flimrande lysdioder i ditt PC-fodral

När jag först monterade ihop min dator märkte jag att den blå lysdioder(LED) för fläktarna i mitt fall var pulserande ljus, även om de var tänkta att avge en konstant ljusstråle. Jag kunde inte lista ut vad problemet var och det verkade inte påverka prestandan så jag lämnade det ifred ett tag.

Flimrandet har blivit mer intensivt på sistone och jag tyckte att det äntligen var värt att titta närmare på. Resultaten visade sig vara riktigt intressanta och jag hittade flera möjliga orsaker till problemet och motsvarande lösningar.

#3 – Återinitiera drivrutiner

Det vanligaste problemet när det kommer till flimmer LED(LED) fläktljus är ett drivrutinsproblem som enkelt kan fixas. Om alla fläktar på moderkortet flimrar på samma sätt kan problemet bero på moderkortet och dess programvara.

För att återinitiera drivrutinerna ( Windows 10 ), behöver du bara gå till Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) och välj sedan från rullgardinsmenyn Universal Serial Bus Controllers(Universal Serial Bus Controllers) . Varje värdkontroller kommer att ha ett annat namn, men mitt heter AMD USB 3.0 eXtensible Host Controller – 1.0 (Microsoft) . Andra namn du kan se inkluderar ASMedia USB 3.x eller Intel USB(Intel USB 3.x) 3.x.

Allt du behöver göra är att avinstallera den här drivrutinen (eller motsvarande drivrutin för din installation). Efter borttagning stängs fläktindikatorerna av, vilket är normalt. Högerklicka(Höger) musknapp ” Universal Serial Bus Controllers(Universal Serial Bus Controllers)”, tryck sedan på “Sök efter hårdvaruändringar(Skanna efter hårdvaruändringar)” och drivrutinerna kommer att återinitieras och lysdioderna tänds igen.

Om detta inte påverkar de flimrande lamporna kan det finnas ett problem med mängden ström som tillförs varje fläkt, vilket leder oss till vår nästa fix.

2. Spänningsfall(Sänka spänningarna) till BIOS och fläkthastighetskontroll(Justera fläkthastigheter)

Ett annat mycket vanligt problem när det kommer till flimmer LED(LED)-indikatorer är också anslutna till moderkortets fläktkontroll. Antingen har den inte tillräckligt med ström eller så avger den inte tillräckligt med ström.

En enkel lösning för detta skulle vara att starta upp BIOS din maskin och justera spänningarna för olika delar av din dator för att ge mer kraft till fläktarna. Ett exempel på detta skulle vara att återställa överklockningen till den ursprungliga klockhastigheten processor, som i sin tur kommer att förbruka mindre ström.(CPU)

En annan lösning är att justera fläkthastigheten. Istället för att köra fläktarna på maximal effekt, försök att köra dem på 75 % (och vice versa). Försök att göra detta för alla flimrande fans. I detta avseende är det också känt att skapa specifika fläktprofiler för varje enskild fläkt löser problemet.

Att minska fläkthastigheten kommer att minska belastningen på varje fläkt, vilket kommer att öka systemets energiförbrukning. Eftersom min maskin förbrukar mycket ström för min överklockade processor(CPU), denna fix stabiliserade mina fans.

#1 – Instabilt kraftsystem

En annan mycket vanlig orsak till detta problem är att strömförsörjningen inte ger tillräckligt med ström till alla dina fläktar och deras lysdioder. Det enda sättet att verkligen lösa detta problem är att uppgradera strömförsörjningen. Varje fläkt kräver 12V för att fungera korrekt, så om du har en äldre PSU kan detta vara ditt problem.

Dessutom, om du använder någon fläktdelare och den delar den moderkortsanslutningen med en annan fläkt, kommer fläkten inte att få den minsta mängd ström den behöver.

Om varje fläkt är ansluten till lämplig port, men den fortfarande saknar ström (konstant flimmer), är uppgradering av PSU det enda steget att ta. Detta kommer att säkerställa att fläktarna får ordentligt ström och kommer att avsevärt öka livslängden på din dator.

Jag hoppas att dessa korrigeringar hjälpte, och om en annan lösning fungerade för dig, låt mig veta vad du gjorde så att jag kan testa det också. Om du har några frågor är du välkommen att fråga mig i kommentarerna nedan!

När jag först byggde min PC märkte jag att de blå LED-lamporna för fläktarna i mitt fall var pulserande ljus, när de var tänkta att utstråla en konstant ljusstråle. Jag kunde inte ta reda på vad problemet var, och det verkade inte påverka prestandan, så jag lämnade det ifred ett tag.

Nyligen blev flimrandet mer intensivt och jag tänkte att det äntligen skulle vara värt att titta närmare på. Resultaten visade sig vara riktigt intressanta och jag har hittat några möjliga orsaker till problemet och deras respektive lösningar.

#3 – Återinitiering av drivrutinerna

Det vanligaste problemet när det kommer till flimrande LED-fläktljus är ett drivrutinsproblem som enkelt kan fixas. Om alla fläktar på moderkortet flimrar på liknande sätt kan det vara problem med moderkortet och dess programvara.

För att återinitiera drivrutinerna (Windows 10) behöver du helt enkelt gå till Enhetshanteraren välj sedan rullgardinsmenyn för Universal Serial Bus Controllers. Alla kommer att ha olika namn på sin värdkontroller, men min heter . Andra namn du kan se inkluderar ASMedia USB 3.x eller Intel USB 3.x.

Allt du behöver göra är att avinstallera den här drivrutinen (eller motsvarande drivrutin för din installation). Efter avinstallationen släcks lamporna i din fläkt, vilket är normalt. Högerklicka Universal Serial Bus Controllers klicka sedan på Sök efter hårdvaruändringar och drivrutinerna kommer att återinitieras och lamporna kommer att tändas igen.

Om detta inte påverkar de flimrande lamporna kan det vara ett problem med den angivna mängden elektricitet som går till varje fläkt, vilket tar oss till vår nästa fix.

#2 – Sänka spänningarna i BIOS och justera fläkthastigheter

Ett annat mycket vanligt problem när det kommer till flimrande LED-ljus finns också i moderkortets fläktkontroll. Antingen får den inte tillräckligt med ström eller så avger den inte tillräckligt med ström.

En enkel lösning för detta skulle vara att starta upp i BIOS på din maskin och justera spänningarna för olika delar av din dator för att tillåta mer kraft att allokeras till fläktarna. Ett exempel på detta skulle vara att återställa en överklockning till CPU:s ursprungliga klockhastighet, vilket i sin tur skulle använda mindre ström.

En annan lösning är att justera fläkthastigheterna. Istället för att köra dina fläktar på maximal effekt, försök att köra dem på 75 % (och vice versa). Försök att göra detta för alla flimrande fans. I samband med detta har det också varit känt att skapa specifika fläktprofiler för varje enskild fläkt för att lösa problemet.

Minskningen av fläkthastigheten kommer att minska belastningen på varje fläkt vilket ökar energin till systemet. Eftersom min maskin drar mycket ström för min överklockade CPU, var detta fixen som stabiliserade mina fläktljus.

#1 – Instabilt kraftsystem

En annan mycket vanlig orsak till detta problem är att strömförsörjningen inte ger tillräckligt med ström till alla dina fläktar och deras LED-lampor. Det enda sättet att verkligen lösa detta problem är genom att uppgradera din strömförsörjning. Varje fläkt kräver 12v för att fungera korrekt så om du har en äldre strömförsörjning kan detta vara ditt problem.

Dessutom, om du använder någon form av fläktdelare och den delar moderkortsanslutningen med en annan fläkt, kommer fläkten inte att få den minsta mängd ström som den kräver.

Om varje fläkt är ansluten till sina respektive portar och de fortfarande inte får tillräckligt med ström (Flimrandet kvarstår) är uppgradering av strömförsörjningen det enda steget att ta. Detta gör att fläktarna kan drivas ordentligt och kommer att avsevärt öka livslängden på din dator.

Jag hoppas att dessa korrigeringar hjälpte, och om en annan lösning fungerade för dig, låt mig veta vad du gjorde så att jag kan kolla upp det också. Om du har några frågor, fråga mig gärna i kommentarerna nedan!

Relaterade Artiklar

Back to top button