Så här blir du av med ett virus från din bärbara dator eller PC

Vi hoppas alla att våra bärbara datorer, telefoner och andra enheter förblir virusfria och – oftare än inte – inte vidtar några som helst förebyggande åtgärder.

Det är förståeligt: ​​många tror att moderna datorer är säkra och skyddade från skadlig programvara. Du kanske till och med vet att Windows 10 (och 11) har inbyggd antivirusprogramvara som håller en konstant utkik efter elaka internet.

Ändå kan ingen säkerhetsprogramvara erbjuda en gjutjärnsgaranti att den kommer att stoppa 100 % av virusen.

Om du tror att din PC eller bärbara dator har ett virus, här är allt du behöver veta om att ta reda på det med säkerhet och ta bort eventuell skadlig programvara som hittas.

Windows-virus varierar mycket vad de gör. De kan till exempel stoppa Windows från att starta upp alls, så sättet att hantera en infektion beror på om Windows fortfarande laddas eller inte. Men vilken situation du än befinner dig i, vi är här för att hjälpa dig att ta bort viruset och få din dator att fungera igen.

Är du osäker på om det är ett virus? Här är några saker som indikerar skadlig programvara:

 • Windows körs onormalt långsamt
 • Du ser popup-meddelanden som du inte såg tidigare (detta kan vara annonsprogram)
 • Program startar som du inte känner igen
 • Du kan inte komma åt dina filer (detta är sannolikt ransomware)

Obs: om din dator är infekterad med ransomware och du inte kan komma åt några dokument eller andra filer, då kan det vara för sent. Men poängen med ransomware är att du betalar en lösensumma för att få tillbaka dina filer. Betala aldrig lösensumman. Chansen är stor att du fortfarande inte får den dekrypteringsnyckel som krävs för att komma åt dina krypterade filer.

Försök istället att upptäcka namnet på ransomware från alla lösenmeddelanden som dyker upp och sök sedan online efter gratis dekrypteringsverktyg för den specifika ransomware. Vanligtvis erbjuder antivirustillverkare dessa gratis, och du kan ladda ner dem från deras webbplatser.

Hur man tar bort ett virus från Windows

Om du redan har ett antivirusprogram installerat, kör en skanning. Även om du inte har installerat någon, innehåller Windows Microsoft Defender. Detta skannar enligt ett schema, men du kan också högerklicka på en fil eller en mapp i Filutforskaren och välja Skanna med Microsoft Defender.

Du kan naturligtvis installera en del antivirusprogram vid det här laget. Du hittar våra rekommendationer för det bästa betalda antivirusprogrammet samt de bästa gratis antivirusapparna.

Hur man tar bort ett Windows-virus

Om skanningen hittar något, följ alla anvisningar på skärmen för att hantera infektionen. Alternativen är vanligtvis ‘ta bort’, ‘radera’, ‘fixa’ eller ‘karantän’ och kan innebära att du startar om din dator för att helt eliminera hotet/hoten. Här använder vi Norton 360 Deluxe.

Hur man tar bort ett Windows-virus

Om skanningen inte upptäcker något, följ dessa steg noggrant och i ordning, och låt bli starta om din maskin tills du har slutfört varje steg:

 1. Vissa skadliga program kommer aktivt att försöka hindra dig från att ta bort dem. För att bekämpa detta degenlasta och köra rkill
 2. Ladda ner och installera gratisversionen av Malwarebytes. Starta programmet och gå sedan till Inställningar > Skydd > Sök efter rootkits. Gå tillbaka till instrumentpanelen och klicka på Skanna nu
 3. Installera och starta Malwarebytes ADWcleaner och klicka sedan på Skanna. Detta söker efter och tar bort adware.

Detta bör hitta och ta bort viruset. Och du bör nu kunna använda din dator som vanligt.

Hur man tar bort ett virus när Windows inte fungerar

Om Windows inte laddas så att du kan köra en virussökning, måste du skapa ett återställningsverktyg som du kan använda för att starta upp din dator. Naturligtvis, för att göra det, behöver du tillgång till en andra PC eller bärbar dator och USB-minne som kan raderas från befintligt innehåll.

Ett sätt att göra detta är att ladda ner Norton Bootable Recovery Tool

Även om Norton säger att det är “lätt att använda”, är det inte riktigt sant. Den tillhandahålls som en ISO-fil, som är designad för att “brännas” till en CD eller DVD. Nuförtiden saknar inte bara datorer och bärbara datorer en DVD-enhet, ingen har skrivbara CD- eller DVD-skivor liggandes.

Det är därför det är lättare att ta ett extra USB-minne och använda den kostnadsfria Rufus verktyg för att kopiera återställningsverktyget till enheten och göra det startbart. Du kan hitta fullständiga instruktioner på Nortons webbplats, men här är översikten:

 1. Navigera (på den fungerande datorn) till filen Norton Bootable Recovery Tool som du just laddade ner
 2. Starta Rufus
 3. Sätt i en USB-enhet (minst 1 GB kapacitet) och vänta tills Rufus upptäcker USB-enheten
 4. Denna process kommer att radera alla filer på USB-enheten, så kopiera bort alla filer du vill behålla
 5. I Rufus, under FormatalternativVälj Skapa en startbar disk medoch välj ISO-bild från rullgardinsmenyn
 6. Klicka på CD-enhetsikonen och navigera till den sparade NBRT.iso-filplatsen
 7. Klick Start. Klicka sedan OK
 8. Klicka på när processen är klar Stänga
 9. Sätt nu in din återställningsskiva eller USB-enhet i den infekterade datorn.

Tryck på strömknappen för att slå på den, men istället för att låta den försöka starta Windows måste du gå in i BIOS-menyn. En tangent på ditt tangentbord – ofta F2 men du bör se ett meddelande på skärmen som talar om vilken tangent du ska trycka på – gör att du kan öppna BIOS.

Leta efter Boot-alternativen och ställ sedan in skiva eller USB-enhet som den första enheten. Den exakta processen varierar eftersom varje BIOS är olika, men det borde vara ganska uppenbart.

Spara dina ändringar och avsluta BIOS. Din PC bör nu starta upp från USB-minnet.

Du bör se en “Välkommen till NBRT-sida”. Välj Boot och följ sedan anvisningarna för att påbörja en skanning.

När du är klar kommer du att presenteras med eventuella resultat och rekommenderade nästa steg. Se till att bara “fixa” genuina hot eftersom dina handlingar inte kan ångras.

När du är nöjd med dina val klickar du på Fixa och OK när du tillfrågas om bekräftelse. Klick Starta om när processen är klar

Hur man stoppar din Windows-dator från att få ett annat virus

Det bästa sättet att förhindra framtida infektioner är att se till att din dator körs med ett uppdaterat antivirusprogram.

De bästa antivirusprogramvaran bör skydda dig från skadliga e-postbilagor, men du bör vara försiktig så att du inte öppnar dem om du inte är säker på vad de innehåller och att de kommer från en ansedd källa.

Du bör endast ladda ner programvara från pålitliga källor, varav en är Microsoft Store som är inbyggd i Windows.

När du surfar på webben, dubbelkolla adressen till webbplatsen för att säkerställa att det är den riktiga affären och inte en falsk sådan som vill stjäla dina inloggningsuppgifter eller lura dig att ladda ner skadlig programvara.

Kolla in fler tips för att skydda dig mot ransomware.

Relaterade artiklar för vidare läsning

Relaterade Artiklar

Back to top button