Så här bildades den kallaste stormen i jordens historia

Vi klagar ofta över sänkningen av temperaturer, ibland till och med mycket abrupt och oväntat. Kylan åtföljs ofta av kraftigt regn, snö, vindbyar med mera. Men har du någonsin undrat vad som hittills varit den kallaste stormen i vår planets historia och hur den bildades?

För att besvara dessa frågor är en studie publicerad på sidorna i den vetenskapliga tidskriften Geofysisk Forskningsbrev. Forskningen i fråga bär underskrift av två forskare, Simon R. Stolt avuniversitet från Oxford Och Scott Bachmeier avuniversitet från Wisconsin. Innan de publicerade sitt arbete anställde de två forskarna tre år som tjänade till att tolka och studera temperaturen på vad vi kan betrakta som kallaste storm i historien. Vi pratar om det våldsamma åskväder som ägde rum i 2018 över Stilla havet. Ett avsnitt som där moln en temperatur på -111 °Cca 30°C på mindre än jämfört med genomsnittet av dessa fenomen.

Mätningen av denna händelse beror på de observationer som erhållits genom NOAA-20 satellit som i det ögonblicket flög över området och registrerade atmosfärsfenomenet med hjälp av infraröda kameror. Stormen som inträffade för cirka 3 år sedan såg förekomsten av fenomenet som kallas “Överskjutande topp”: molnmassan har gått upp i kolonnen tills den når troposfär för att sedan expandera i Horizon. Denna storm, även om den är den kallaste som någonsin registrerats hittills, åtföljs av andra åskväder som under åren håller på att bli mer och mer våldsamma. Kanske är det felet på klimat förändringar? Om detta skulle vara svaret borde vi börja oroa oss eftersom vi med tiden kunde se naturfenomen mer och mer våldsamma och farlig.

Relaterade Artiklar

Back to top button