Så här åtgärdar du felet “RPC Server Unavailable” i Windows

Ni som har använt Windows kan redan ha sett felet ” RPC-servern är inte tillgänglig.” (RPC-servern är inte tillgänglig) Detta är ett av de vanligaste felen du kan stöta på när du använder Windows OS(Windows OS) och är ofta förvirrande för mer oerfarna användare Windows om varför det uppstod i första hand.

Du har dock inget att oroa dig för, eftersom detta inte är ett allvarligt eller farligt fel, så alla dina program och data är säkra. RPC betyder fjärrkontroll ringa upp (RPC)förfaranden(Proceduranrop), metoden som vissa applikationer använder för att kommunicera med andra applikationer som körs på samma dator.

Det betyder att RPC tillåter olika processer att kommunicera med varandra för att slutföra en uppgift.

Det fungerar på samma sätt som ett nätverk på servern RPS öppnar porten, utvärderar svaret från måltjänsten eller servern, skickar paketet efter att ha tagit emot svaret och skickar sedan uppgiftsdata till måltjänsten eller servern. När arbetet är klart, är hela processen omvänd för att skicka tillbaka data till det initierande programmet.

Ett RPC-serverfel har inträffat(Ett RPC-serverfel har inträffat)

RPC-serverfel(RPC) är inte exklusiva för Windows OS(Windows OS) eller bara för en dator. Metod RPC används av de flesta moderna operativsystem. Orsak till fel RPC förekommer vanligtvis på en dator, men i själva verket kan den hittas i hela nätverket. Lyckligtvis kommer vi i den här artikeln att titta på båda möjligheterna.

Så vad exakt orsakar felet ” RPC-server(RPC-server) inte tillgänglig”? När en tjänst på din dator behöver kontakta en annan kommer den att kontakta servern RPC på din dator för att initiera utbytet.

Server RPC kommer att öppna flera portar för att lyssna efter meddelandet och skicka tillbaka det. Om servern RPC inte kan ta emot ett svar, kan inte skriva till minnet, kan inte öppna en port, eller är helt enkelt otillgänglig, ett fel uppstår.

Åtgärda RPC-serverfel(Åtgärda RPC-serverfel)

Det finns tre sätt att fixa ett av dessa fel på en dator som körs Windows 10 . Det vanligaste av de tre är att tjänsten RPC inte ens börjat. De andra två, nätverksproblem eller skadade registerposter, är mindre sannolika men kan fortfarande uppstå.

När du får ett av dessa fel eller något annat fel Windows , det första du ska försöka är en hård omstart. En omstart löser ett tillfälligt problem relaterat till servern RPC. Om en omstart inte åtgärdar felet måste du dyka in i någon av korrigeringarna nedan.

RPC-tjänsten har inte startat(RPC-tjänsten körs inte)

Efter omstart, kontrollera om problemet orsakar RPC-tjänst.(RPC-tjänst)

 1. Öppna Aktivitetshanteraren(Task Manager) genom att högerklicka aktivitetsfältet(Aktivitetsfältet) och välj det från listan.
 2. Gå till ” Tjänster(Tjänster)” och sedan öppna tjänster(Öppna tjänster)” .
 3. Bläddra till tjänst fjärrproceduranrop(Fjärrproceduranrop) . Den måste köras och installeras på Automatisk . Om det inte är det, ändra det.
 4. Byta till DCOM Server Process Launcher(DCOM Server Process Launcher). Även denna bör vara igång och inställd på Automatisk . Återigen(Återigen) om resultaten är annorlunda, gör nödvändiga ändringar.

Nätverksproblem(Nätverksproblem)

Problem med TCP eller så kan en brandvägg störa arbetet RPC . Detta gäller även om samtalet görs inuti din egen dator, eftersom RPC-server(RPC Server) använder fortfarande nätverksstacken för kommunikationsändamål.

 1. Höja kontrollpanel(Kontrollpanelen) och välj ” Nätverk och internet(Nätverk och Internet ) » (bläddra efter kategori) eller « Centrum(Nätverks- och delningscenter ) Nätverks- och delningshantering” (stora eller små ikoner).
 2. Klicka på länken ethernet ligger bredvid Anslutningar : och sedan i popup-fönstret egenskaper.
 3. IPv6 och fil- och skrivardelning för Microsoft-nätverk(Fil- och skrivardelning för Microsoft-nätverk) måste vara markerad . (IPv6)Om inte, lägg till det, klicka på OK och försök igen med uppgiften som orsakade felet. Om de redan är markerade måste du kontrollera brandväggen.
 4. Välj Windows brandvägg(Windows-brandväggen) i kontrollpanelen.
  • För brandväggar från tredje part måste du experimentera med inställningarna. Du måste göra detta igen, men ändra ingenting om det är den brandvägg du har använt ett tag.
 5. Hitta Fjärrhjälp(Fjärrhjälp) och se till att den är aktiverad för domän(domän), privat(Privat) och offentlig(offentliga) nätverk. Spara sedan alla ändringar du har gjort.

Registerkorruption och komplikationer(Registret korruption och komplikationer)

Om allt var bra fram till denna punkt är det sista du kan titta på registerposterna som kontrollerar tjänsterna. RCP och DCOM för skada. (DCOM) Jag rekommenderar inte att pilla med registret, särskilt för nybörjare, så för säkerhets skull säkerhetskopierar vi registret innan vi rör något.

 1. Stiga på regedit i sökrutan för aktivitetsfältet(uppgiftsfältet) . Klick(Klicka på registerredigerare(Registerredigeraren) när den visas.
 2. Klick ” En dator(Dator)” till vänster i fönstret och klicka på ” Fil”. (Arkiv)Välj Exportera(Exportera) från menyn.
 3. Välj ett namn och en plats för den sparade filen och klicka på ” Spara “.(Spara)

När alla registerfiler har säkerhetskopierats kan du kontrollera posterna för tjänsterna RPC och DCOM.

Gå vidare till nästa nyckel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\RpcSs 

I den högra rutan, högerklicka på ” Start(Starta)” och sedan ” Förändra(Ändra) …” Ställ in värdet ( 2 ).

Du måste sedan navigera till båda nycklarna nedan:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\DcomLaunch 
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\RpcEptMapper. 

Gör samma sak med Start(Starta) som gjort i föregående steg.

De av er som har använt Windows under en tid kanske redan har vittnat om “RPC-servern är inte tillgänglig“fel. Detta är ett av de vanligaste felen du kan stöta på när du använder Windows OS och orsakar ofta förvirring för mer oerfarna Windows-användare om varför det dök upp i första hand.

Du behöver dock inte oroa dig, eftersom det inte är ett allvarligt eller farligt fel, så alla dina program och data är säkra. Vad RPC står för är Remote Procedure Call, vilket är en metod som vissa applikationer kommer att använda för att kommunicera med andra applikationer som körs på samma dator.

Vad detta betyder är att RPC tillåter olika processer att kommunicera med varandra för att utföra en uppgift.

Det fungerar på samma sätt som nätverk genom att RPS-servern kommer att öppna en port, mäta ett svar från destinationstjänsten eller servern, skicka ett paket när ett svar har tagits emot och sedan överföra uppgiftsdata till destinationstjänsten eller -servern. Efter att jobbet är klart, fungerar hela processen i omvänd riktning för att skicka data tillbaka till det initierande programmet.

Ett RPC-serverfel har inträffat

RPC-serverfel är inte exklusiva för Windows OS och inte heller bara en enda dator. RPC-metoden används på de flesta nuvarande operativsystem. Orsaken till ett RPC-fel uppstår vanligtvis på en dator, men orsaken kan faktiskt hittas på ett helt nätverk. Lyckligtvis kommer vi i den här artikeln att undersöka båda möjligheterna.

Så vad exakt orsakar felet “RPC Server is Unavailable”? När en tjänst på din dator behöver kommunicera med en annan kommer den att kontakta RPC-servern på din dator för att initiera utbytet.

RPC-servern kommer att öppna några portar för att lyssna efter ett meddelande och skicka tillbaka en. Om RPC-servern inte kan ta emot ett svar, inte kan skriva till minnet, inte kan öppna en port eller helt enkelt inte är tillgänglig, utlöses felet.

Åtgärda RPC-serverfel

Det finns tre sätt att åtgärda ett av dessa fel på en dator som kör Windows 10. De andra två, problem med nätverket eller skadade registerposter, är mindre sannolika men kan fortfarande uppstå.

När du får ett av dessa fel, eller något Windows-fel egentligen, är det första du ska försöka en fullständig omstart. En omstart kommer att åtgärda ett tillfälligt problem relaterat till RPC-servern. Om en omstart inte löser felet, vill du dyka in i någon av korrigeringarna nedan.

RPC-tjänsten körs inte

Efter en omstart kontrollerar du om RPC-tjänsten orsakar problemet.

 1. Öppna Aktivitetshanteraren genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja det från listan.
 2. Navigera till Tjänster fliken och sedan öppna tjänster.
 3. Bläddra till Fjärrproceduranrop service. Den ska vara igång och inställd på Automatisk. Om det inte är det, ändra det.
 4. Navigera till DCOM Server Process Launcher. Även denna bör vara igång och inställd på Automatisk. Återigen, om resultaten är annorlunda, gör de nödvändiga ändringarna.

Nätverksproblem

Problem med TCP eller din brandvägg kan hindra RPC från att fungera. Detta gäller även om samtalet görs internt på din egen dator eftersom RPC-servern fortfarande använder nätverksstacken för kommunikationsändamål.

 1. Dra upp kontrollpanelen och välj Nätverk och internet (visa efter inställning till kategorier) eller Nätverks-och delningscenter (ställ in på antingen stora eller små ikoner).
 2. Klicka på ethernet länken bredvid Anslutningar: och då Egenskaper i popup-fönstret.
 3. De IPv6 och Fil- och skrivardelning för Microsoft-nätverk ska båda ha en bock. Om de inte gör det, lägg till det och klicka på OK och försök igen med uppgiften som orsakade felet. Om de redan är markerade måste du kontrollera din brandvägg.
 4. Välj Windows brandvägg i Kontrollpanelen.
  • För brandväggar från tredje part måste du experimentera med inställningarna. Du bör ge det en gång men ändra ingenting om det är en brandvägg du har använt ett tag.
 5. Lokalisera Fjärrhjälp och se till att det är aktiverat för Domän, Privat och offentlig nätverk. Spara sedan alla ändringar du har gjort.

Registerkorruption och komplikationer

Om allt har varit bra fram till denna punkt är det sista du kan ta en titt på registerposterna som kontrollerar RCP- och DCOM-tjänsterna för korruption. Jag rekommenderar inte att mixtra med registret, särskilt för nybörjare, så för säkerhets skull kommer vi att säkerhetskopiera registret innan vi bråkar med något.

 1. Stiga på regedit i sökrutan i aktivitetsfältet. Klicka på Registereditorn när den visas.
 2. Klick dator från vänster sidofönster och öppna fil flik. Välj Exportera från menyn.
 3. Välj ett namn och en plats för den sparade filen och tryck på Spara knapp.

När en säkerhetskopia av alla registerfiler har skapats kan du kontrollera posterna för RPC- och DCOM-tjänsterna.

Navigera till följande nyckel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\RpcSs 

Högerklicka i den högra rutan Start och då Ändra… Ställ in värdet på (2).

Därefter måste du navigera till båda nycklarna nedan:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\DcomLaunch 
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\RpcEptMapper. 

Gör samma sak med Start som gjordes i föregående steg.

Relaterade Artiklar

Back to top button