Ryzen Phoenix: AMD:s nästa generations APU kan revolutionera marknaden för nybörjargrafikkort

AMD Ryzen 6000 RDNA 2 © WCCFTech

En APU som mycket väl skulle kunna markera slutet på grafikkort instegsnivå, helt föråldrad.

Inte ointressant, grafiklösningarna integrerade av Intel i sina generationer av processorer har aldrig gjort det möjligt att på allvar konkurrera med dedikerade grafikkort, inte ens på nybörjarnivå. Det är ganska annorlunda med de olika AMD APU:erna.

APU:er förstärkta med RDNA 2

Bakom begreppet APU – för accelererad bearbetningsenhet eller accelererad beräkningsenhet – döljer AMDs önskan att erbjuda mycket mer muskulära integrerade lösningar och vårt senaste test av Ryzen 7 5700G med dess Vega-grafikdel underströk sakens intresse.

AMD lovar dock att gå mycket längre och skapa en oåterkallelig klyfta mellan grafikprestandan hos dess APU:er och de för dedikerade grafiklösningar på nybörjarnivå. På pappret är det hela poängen med Ryzen 6000s.

AMD Ryzen 6000 RDNA 2 © WCCFTech

Dessa nya lösningar, som kallas “Phoenix”, måste kombinera det bästa av två världar för AMD: en toppmodern CPU-del och vad som praktiskt taget är bäst när det gäller grafiklösning.

Zen 4 vid mötet

Faktum är att du bör veta att om Ryzen 7 5700G inte integrerar de bästa Zen 3-processorerna så släpar dess Vega-grafikdel ganska efter medan AMD förbereder sig för att lansera RDNA 3-lösningar på marknaden, åtminstone för sina grafikkort.

Phoenix APU:erna, Ryzen 6000, bör därför utvecklas på CPU-sidan baserat på Zen 4-kärnor i 5nm. De är garanterna för en ännu förnyad datorkraft, men det är därför framför allt den grafiska biten som intresserar oss. De senaste ryktena rapporterar verkligen integrationen av en RDNA 2 eller till och med RDNA 3 GPU.

Vi har uppenbarligen vissa tvivel om RDNA 3 eftersom det inte ens är tillgängligt på dedikerade grafikkort ännu, men kraften i RDNA 2 skulle redan göra det möjligt att kringgå dedikerade grafikkort på nybörjarnivå, särskilt om vi pratar om APU:er med 16 eller 24 beräkningsenheter.

Det finns naturligtvis fortfarande många okända, men själva omnämnandet av RDNA 2 sätter stjärnor i våra ögon och vi börjar drömma om APU:er som kan gå längre än 1080p, eller till och med höja detaljnivån. Låt oss dock vänta med att se priset på sådana APU:er, för hur bra som helst är Ryzen 7 5700G långt ifrån billig.

Om samma ämne:
AMD: Ryzen 7000 under Zen 4 har precis kommit in i förproduktion

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button