Ryska Facebook, VKontakte, kommer under direkt kontroll av gasjätten Gazprom, och därför av Kreml

Vkontakte

Svårt att behålla sin självständighet när man är media i Ryssland. Sajten VKontakte, det sociala nätverket i Östeuropa, förlorar den här veckan friheten som återstod för honom att bli den ryska jätten Gazproms egendom.

Skapat 2006 av Pavel Dourov, även skaparen av Telegram, har det sociala nätverket sedan dess helt förlorat sitt oberoende. Den 2 december sålde en rysk oligark sina MF Technologies-aktier till Gazprom-Media-gruppen. Även om användare av sajten inte kommer att märka några märkbara förändringar, är affären en demonstration av Rysslands fulla makt över mainstream media, inklusive Internet.

VKontakte, ett opinionsinstrument med mer än 100 miljoner användare

Kärleksaffären mellan VKontakte och folken i öst har pågått sedan 2006. Till utseendet är sajten en copy and paste av Facebook (inklusive den marinblå färgen), men den har fler funktioner för att anpassa upplevelsen, som t.ex. en mer naturlig integration av musik och videor än dess amerikanska rival. Dess skapare Pavel Durovs filosofi var att till varje pris bibehålla sitt oberoende mot ständiga påtryckningar från Putins administration.

Efter grundarens avgång verkar det som om detta frihetsideal är ett avlägset minne, eftersom platsen infiltrerades av FSB-agenter som arbetade för Kreml. Att dela avvikande politiska åsikter är en riskfylld övning: känsliga ämnen som kriget med Ukraina är rigoröst censurerade och deras författare är oroliga.

Den 2 december, när miljardären Alicher Ousmanov blev av med hälften av sina aktier, gick VKontakte-webbplatsen i händerna på Gazprom-Media. Gruppen äger också 10 radiostationer med suggestiva namn som Humor FM eller Romantica, kort sagt, nyhetskanaler som sannolikt inte kommer att oroa strömmen på plats.

Total kontroll av de stora koncernerna på media

2011 hade webbplatsen VKontatke fortfarande ett visst inflytande på den politiska debatten. Sajten hade fortfarande 12 miljoner ukrainare som var kritiska mot Putins regering till viss del, samt ett släpande krig i Dombass territorium.

Med censuren framskridande över alla onlinemedier, inklusive YouTube, ser det ut som att den ryska regeringens grepp inte är på väg att ändra kurs. Som svar förbjöd den ukrainska regeringen det sociala nätverket helt. Inte säker på att detta förbud hindrar VPN-användare från att kommunicera där och hävda sin yttrandefrihet.

Om samma ämne:
Klagomål in mot Facebook för att ha underlättat folkmord på rohingya

Källa: Världen

Relaterade Artiklar

Back to top button