Rymdsonden Psyche kommer inte att lämna för att utforska sin stora asteroid förrän 2023

Psyche sond redo mjukvaruproblem © NASA JPL/Wesley Kuykendall

I brist på att kunna testa uppdragets alla system i tid fick NASA besluta sig för att skjuta upp starten med flera månader till 2023. Detta är tillräckligt för att maximera chanserna att lyckas, även om mötet med den stora asteroiden Psyche är mindre optimalt och kommer bara att ske 2029 istället för 2026.

Ibland krävs det bara lite…

Försenad på grund av bristande testning

Psyche-sonden, som under våren överfördes till Kennedy Space Center för att förbereda den före start med en Falcon Heavy-raket, hade bara till den 11 oktober på sig att vara klar. Utöver det stängs skjutfönstret och asteroiden Psyche är inte längre på den “goda sidan” av solsystemet för det planerade mötet med robotfordonet.

Tyvärr kunde NASA-teamen inte i tid lösa kompatibilitetsproblemet som upptäcktes i maj mellan rymdsonden och dess testutrustning på marken och i renrummet, utformat för att simulera olika situationer med sonden i flygkonfiguration. Den amerikanska byrån förklarar i sitt pressmeddelande att den ansvarige industrimannen (Maxar) och det stora JPL-laboratoriet (Jet Propulsion Laboratory, i Kalifornien) har gått i överväxel och att allt är klart idag… men att det inte längre finns tid att genomföra alla tester som är planerade till start 2022.

Psyche, det blir till nästa år

Det är alltså inte strängt taget ett problem med Psyche-sonden, utan en brist på tid att genomföra testerna. Det skulle givetvis vara möjligt att genomföra ett reducerat program för att respektera skjutfönstret, men det vetenskapliga intresset för uppdraget (och kritiken av dessa tester som rör flygprogrammet och sondens orientering) dikterade ett uppskjutande. Vi ses härnäst år.

Inte utan tandgnissling: några av teamen var bara glada över att ha lyckats sätta ihop sonden under svåra förhållanden kopplade till covid-19 förra året. Vad som än är, då är beslutet taget, och Psyche kommer att lyfta 2023.

Psyche sond konstnärsvy © NASA

Och i tre år till…

Utöver detta flyguppskjutande (och därmed möjligheten att se en ytterligare start av kraftfulla Falcon Heavy) kommer starten 2023 att få två huvudsakliga konsekvenser.

Det första gäller kostnaderna, eftersom det är nödvändigt att täcka lagringen av sonden, den längre varaktigheten av testerna, immobiliseringen av bärraketen och förberedelserna av teamen före, men också och framför allt under uppdraget. Psyche bör därför kosta NASA totalt 985 miljoner dollar (och detta, för hela dess livscykel). En stor överskridning jämfört med hans urval 2017 och de uppskattade 500 miljonerna i register.

Den andra konsekvensen är relaterad till omloppsdynamik. Tyvärr kommer Psyche inte att vara på samma plats i förhållande till jorden 2023 som 2022. Restiden är betydligt längre, vilket förutsäger en ankomst nära den metalliska asteroiden 2029. Och återigen är missionsspecialisterna nöjda med att ha valt en flexibel och effektiv elektrisk-jonisk framdrivning, annars skulle start och ankomst ha skjutits upp med ytterligare flera år.

Om samma ämne:
NASA har valt besättningen som ska gå ombord på Starliner för sin första bemannade flygning

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button