Rymdskepp: ett första försök att lyfta omloppsbanan nästa månad?

Starship SN24 prototyp till produktionsplatsen © SpaceX

Med överenskommelse (under förutsättning att villkor) av den amerikanska administrationen att genomföra starter från Starship och SuperHeavy från Boca Chica-anläggningen i Texas accelererar verksamheten på plats. Elon Musk tillkännager redan ett försök nästa månad… Men allt kommer att bero på nästa fullskaliga tester.

Starship har legat på marken i över ett år!

Liten milstolpe

Inledningen av året var lugn, med de sista testerna av föregående generation av Starship (prototyp SN20) och SuperHeavy (prototyp BN4), flera gånger monterade, men som aldrig fick äran att flyga. Men detta är inte representativt för de tekniska framstegen i Elon Musks företag. I Boca Chicas gigantiska hangarer förberedde SpaceX redan förbättringarna för den nya generationen av Raptor V2-motorer såväl som de dussintals ändringar som gjorts av dess framtida orbitalfordon och dess booster. Ändå har lanseringsplatsen sedan maj återupptagit sina tester, gradvis mer komplexa, snabbare, mer ambitiösa.

Först genomgick SuperHeavy BN7-prototypen, mellan 7 maj och 15 maj, två framgångsrika tester för att fylla sina tankar innan den återvände till produktionsplatsen. En månad senare är dess 33 motorer (!) på plats och bara väntar på att ryta. Den bör installeras inom de närmaste dagarna eller veckorna på skjutbordet på orbitalplatsen, för ett första motortändningstest som lovar att bli spännande.

På liknande sätt genomgick prototypen Starship SN24 mellan 27 maj och 8 juni flera tester under tryck och vid kryogena temperaturer. Under den första av de tre kostade en incident honom några dussin termiska plattor och orsakade en försening av reparationerna… Men allt var tillbaka till det normala, och även han återvände till produktionsplatsen för att ta emot sina sex motorer.

Starship Starbase lanseringsplats © SpaceX

De skrev under!

Tidigare i veckan fick SpaceX det efterlängtade avtalet från den mäktiga FAA (Federal Aviation Administration, som hanterar och reglerar flygtransporter i alla dess former) att utföra orbital- och suborbitalflyg från sin Texas-plats. Men var försiktig, du måste först fylla i en lista med 75 kriterier som rör miljön runt platsen: vattenskydd, hantering av ljus, avfall, naturreservatsstatus, etc. Om ingen av punkterna verkar särskilt blockerande bör man komma ihåg att FAA kommer att se till att verifiera att villkoren för dess drifttillstånd är uppfyllda innan SpaceX kan fortsätta med en omloppsflygning. Kan denna begäran vara på bordet nästa månad?

Elon Musk har redan sagt på Twitter att Starship och SuperHeavy skulle vara klara i juli. Den 14 juni slutförde grundaren av SpaceX en inspektion av produktionsplatsen, som han uppenbarligen lämnade med ny entusiasm, och tillkännager redan ett försök per månad från augusti. Dessa påståenden förbinder sig inte till mycket, med tanke på att samma Elon Musk sa att han siktade på en orbital lyftning ” om några veckor ”… I början av sommaren 2021.

Ändå går det inte att förneka de uppenbara framstegen för teamen under de senaste månaderna, oavsett om de ska producera Starship och SuperHeavy eller för att förbereda sig för de intensiva testkampanjerna. Uppskjutningstornet och dess bärarmar, som kan flytta boosters eller Starships, är ett bra exempel. Det fortfarande oklara konceptet 2021 implementerades snabbt och har funnits sedan slutet av vintern.

Starship SuperHeavy montering med tryck © SpaceX

Linjerna rör sig, från Texas till Florida

Förutom att sätta ihop prototyperna dedikerade till omloppsflygning (SN24 och BN7 är de självklara kandidaterna), kommer det fortfarande att finnas många förberedelser, fiktiva nedräkningar, skjutprov innan den gigantiska raketen kan stiga upp från sin uppskjutningsramp… Och kanske till och med några minuter senare, försök att återvända till land där.

SpaceX är inte där än, men deadline närmar sig med stormsteg. Ett tecken på att Starship-äventyret förbereder sig för att växla till hög växel, följande prototyper håller redan på att monteras. Företagets team har börjat sätta upp en andra “rymdfarkostsfabrik” i Florida och anpassa LC-39A uppskjutningsplatsen vid Kennedy Space Center för att lansera deras gigantiska bärraket där. Kommer han att ryta nästa månad?

Om samma ämne:
Rymdskepp överallt och städer på Mars, Elon Musk fullföljer sin interplanetära dröm

Källa:Plats

Relaterade Artiklar

Back to top button