RuNet: Ryssland accelererar sitt arbete mot ett uppdelat och censurerat Internet

Internet

I åratal har friheten och avregleringen av internet varit ett problem för Putins Ryssland. Internet gör det möjligt att snabbt och massivt förena oppositionen mot regimen, ett hot mot regeringens stabilitet. Lösningen ? Ett stängt och censurerat internet.

Framstegen för RuNet-projektet, det isolerade och övervakade ryska Internet, stimuleras av kriget i Ukraina. Kriget hotar regimens popularitet och legitimitet när ryska internetanvändare samlas för att fördöma sin regerings våld.

Efter den stora brandväggen i Kina, censur
Roskomnadzor

Efter att ha utvecklat en dyr och auktoritär infrastruktur lyckades Kina skapa en censurerad och övervakad version av internet. Ryssland vill verkligen lära av auktoritarismens framgång. Kinas siled internet kommer dock till ett högt pris: den stora brandväggen beräknas kosta 20 miljarder dollar per år. Den kinesiska brandväggen inspekterar allt som händer online och blockerar åtkomsten till ett antal svartlistade sajter. Allt internetinnehåll som är tillgängligt i Kina kammas först genom tre kontrollpunkter.

Ryssland har inte satsat sådana ansträngningar på internetcensur och har förmodligen inte sådana resurser till sitt förfogande. Den fullständiga begränsningen av Internet kräver faktiskt två element: kontroll över innehåll som kommer utifrån, och barriärer som hindrar åtkomst till detta innehåll från insidan. För närvarande tvingar den ryska tjänsten som ansvarar för att övervaka informationsteknik, Roskomnadzor, leverantörer av internetåtkomst att omdirigera Internetanvändare bort från innehåll som anses oönskat. De 3 000 leverantörer som finns på ryskt territorium lyckas dock inte alltid blockera tillgången till informationskällor.

krossa oppositionen

Den 4 mars 2022 blockerade den ryska regeringen alla internetanvändare från att komma åt Twitter från Ryssland. De senaste sex dagarna hade tillgången till Twitter begränsats av en långsam internetanslutning, tills plattformen blev helt otillgänglig. En sådan operation visar i vilken utsträckning sociala nätverk utgör ett hot för ryska härskare.

Det kommer inte att vara lätt för Ryssland att plötsligt kontrollera allt internetinnehåll som är tillgängligt i territoriet. Det ryska internetsystemet drivs i sig delvis av utländska företag: ett sådant beroende av utländsk teknik förhindrar fullständig censur av innehåll. Ryssland försöker bli av med dessa kopplingar, i synnerhet genom att ersätta dessa företag med nationell industri. Detta bidrar inte bara till att skärpa kontrollen över onlineaktivitet, utan också för att hantera sanktioner som utdömts av främmande makter.

Källa: Trådbundet

Relaterade Artiklar

Back to top button