Rumble lämnar in klagomål mot YouTube för missbruk av dominerande ställning

youtube windows 10

Rumble, en konkurrent till YouTube, har precis inlett åtgärder mot Google för missbruk av dominerande ställning. Företaget kräver 2 miljarder dollar i skadestånd.

Google har redan utsatts för straff för att marknadsföra sina tjänster inom sin egen sökmotor. Med mer än 90 % marknadsandel över hela världen är företaget uppenbarligen underkastat konkurrenslagarna. Men fallet är inte så enkelt här, även målsäganden, det kanadensiska företaget Rumble, anser att Google gör sig skyldig till en form av censur.

Läs också:
Antitrust: Google motanfaller amerikansk rättvisa genom att påminna om Bings existens

Google, återigen anklagad för monopol

Den Toronto-baserade videoplattformen Rumble har lämnat in en stämningsansökan i Kalifornien och anklagar Google för att manipulera sin algoritm för att marknadsföra innehåll från YouTube till skada för innehåll från andra videotjänster.

Medan EU-kommissionen nyligen tvingade Google att konfigurera en skärm som låter användare välja sin sökmotor på sina Android-smarttelefoner, riktar Rumbles klagomål nu in standardinstallationen av YouTube-applikationen.

“Med sin sökmotor ledde Google enorm trafik till YouTube, på bekostnad av Rumble som också kunde ha dragit nytta av användare, uppladdningar, varumärkesimage och intäkter.”

Läs också:
För Google är klagomålet från den amerikanska regeringen för missbruk av dominerande ställning “partiskt”

En underliggande historia av censur

Även om denna vecka präglas av avstängningen av USA:s avgående president Donald Trumps konton i sociala medier, samt Amazons oväntade stängning av Parler-nätverket, pekar Rumble i sin tur på partiskhet från Googles sida.

Observera att plattformen särskilt gynnades av en reklam av republikanen Devin Nunes, tillsammans med flera konservativa. Enligt Business Insider, som rapporterar saken, skulle Rumble idag ha en bas på 2 miljoner användare. Hans mest sedda klipp inkluderar det konservativa partiets kommentator Dan Bongino och Sean Hannity, en programledare på Fox News som stöder den amerikanska politiska högern. Vi bör också komma ihåg att i USA ser republikanerna ofta inte positivt på de stora företagen i Silicon Valley, som ibland offentligt visar sin progressiva politik.

Rumble förklarar för sin del att videorna på dess plattform ständigt förpassas till botten av listan i Googles sökresultat, och detta utan motivering. Målsäganden kräver därför 2 miljarder i skadestånd. Rättegången kommer bara timmar efter att Parler beslutat att ställa Amazon inför domstol.

Källa: Business Insider

Relaterade Artiklar

Back to top button