RS e-tron GT: ett elektrifierande möte med Audis sportiga GT

Audi e-tron GT © Audi

Det var under en statisk presentation som vi mer i detalj kunde upptäcka nya RS e-Tron GT, Audis elektrifierande sportbil baserad på samma arkitektur som Porsche Taycan.

Du har förmodligen inte missat den retande orkestreringen av Audi angående dess e-tron GT. Den 10 februari presenterade vi de tekniska egenskaperna hos denna sportbil som, föga överraskande, delar sin arkitektur med Porsche Taycan. Kom ihåg att den senare verkligen hade fängslat oss under vägtester, och ännu mer under några workshops på spåren av Porsche Experience Centre som ligger i utkanten av Le Mans 24-timmarsbana.

Läs också:
Audi e-tron GT presenterades officiellt: en klon av Porsche Taycan?

För upptäckten av denna Audi GT, ingen bana eller ens lång resa på vägarna, men en något intim presentation anordnad på Centre des Congrès de Reims. Om bilen ser lika lovande ut som Taycan måste vi för närvarande hålla fast vid våra “statiska” intryck. Vi kommer att kunna presentera ett mer komplett test vid ratten av denna e-Tron den 3 mars.

Audi e-tron GT © Audi

Byggd för hög prestanda

Vi kände redan till de flesta av de tekniska egenskaperna hos e-tron GT Quattro och RS e-tron GT, men vi kan inte motstå lusten att återkalla lite information. e-tron GT Quattro, den “lilla modellen”, använder en fyrhjulsdriven plattform och fyrhjulsdrift (en motor på varje axel). Den utvecklar 238 hästkrafter fram och 435 hästkrafter bak.

Audi e-tron GT © Audi

Den ackumulerade effekten ligger på 476 hästkrafter och 630 Nm vridmoment. Överförstärkningen, eller ” startkontroll “, gör det möjligt att nå en effekttopp vid 530 hästkrafter under några sekunder, tillräckligt för att slunga GT från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder och för att nå maxhastigheten på 245 km/h.

RS-versionen hävdar en knappt högre toppfart, 250 km/h, men varvtiderna är ännu bättre. 0 till 100 km/h här uppnås på 3,3 sekunder tack vare ett fyrhjulsdriftsystem som samlar på sig 650 hästkrafter i overboost-läge, och 598 nominella hästkrafter – 238 hästkrafter fram och 456 hästkrafter bak.

Audi e-tron GT © Audi

Oavsett version kommer den 100 % elektriska GT-en alltså att tendera att satsa på temperamentet hos en sportig framdrivning. Audi meddelar dock att fördelningen av kraften i dess modeller kommer att hanteras permanent dynamiskt och automatiskt av den inbyggda elektroniken. Vi återkommer till det när vi delar våra första intryck bakom ratten.

Som jämförelse, notera att Porsche Taycan erbjuder ännu bättre prestanda (0 till 100 km/h på t.ex. 2,8 sekunder) i sin Turbo S-version… Även “hierarkin” – om inte för att säga den naturliga ordningen av saker – är a priori respekterad. Och det är för att inte tala om prestandan hos Tesla Model S i sin Plädversion, som lovar en maxhastighet på 322 km/h och en 0 till 100 km/h på drygt 2 sekunder!

Audi e-tron GT © Audi

En elektrisk GT baserad på ett 800 volts nät

Audi e-Tron som bekymrar oss idag borde vara mycket effektiv (särskilt i sin RS-version) tack vare sin fyrhjulsstyrning och sina trekammarstyrda fjädringar, vilket gör att åkhöjden kan justeras till 42 mm.

Audi e-tron GT © Audi

Ovan hittar vi ytterligare ett av nyckelelementen i denna elektriska sportbil: dess modulära 800-voltsbatteri som gör att e-tron GT kan uppnå och upprepa dessa aviserade prestationer. Audi berättar alltså att accelerationerna från 0 till 200 km/h skulle ha utförts 20 gånger i rad utan att fordonet hamnat i säkerhet.

Räckvidden för versionerna e-tron GT Quattro och RS e-tron GT är 487 respektive 472 km.

Audi e-tron GT © Audi

Dessa teoretiska autonomier förklaras av fordonens aerodynamik. De är något högre än de för Taycan, tack vare användningen av en värmepump som sparar, enligt Audi, 14 % av energin.

En sittbrunn inspirerad av Monoposto på R8

Vi återkommer mer i detalj till våra intryck ombord på RS-versionen i det kommande testet, men vi kan skriva nu att allt verkar väldigt väl sammanställt.

Audi e-tron GT © Audi

Sittbrunnen är verkligen mycket välkomnande och riktigt väldesignad. Bakom ratten finns en 12,3-tumsskärm (Full HD) som erbjuder alla förväntade funktioner och en betydande nivå av anpassning, nu välkänd, via Audi Virtual Cockpit.

Audi e-tron GT © Audi

Den centrala skärmen, 10,1 tum (1 540 x 720 pixlar) med haptisk feedback är alltid effektiv för att styra multimediafunktionerna men också de olika förarassistansteknikerna ombord. Enligt våra första manipulationer reagerar den väldigt bra.

Audi e-tron GT © Audi

Däremot har den andra pekskärmen, som hittades i ett lågt läge på mittkonsolen på e-Tron Sportback 55 Quattro, försvunnit. Den gjorde det möjligt att styra luftkonditioneringen och förvandlades till en enorm pekskärm som gjorde det möjligt att ange sin destination i GPS:n tack vare en handskriftsigenkänning. En funktion som visade sig vara väldigt praktisk, eftersom den var väldigt effektiv.

Men för Audi var det viktigare att designa en sittbrunn som omsluter föraren, med linjer inspirerade av “Monoposto” i Audi R8. På den här punkten fungerar det. När den väl har installerats i sätet för denna RS-version är stödet bra: det är en riktig inbjudan att ge sig ut på vägen.

Audi e-tron GT © Audi

Vi ses snart för en provkörning, varefter vi delar med oss ​​av våra första intryck av denna modell. Kom ihåg att Audi e-tron GT Quattro är tillgänglig från 101 500 euro när RS e-tron GT marknadsförs från 141 700 euro.

Audi bör säkerställa sina första leveranser i april 2021. Försäljningsmålen i Frankrike är 300 enheter och den tyska tillverkaren verkar ganska självsäker.

Källa: Audi presentation

Relaterade Artiklar

Back to top button