RockYou2021: 8,4 miljarder lösenord i naturen, för en fil på cirka 100 GB

Lösenord © © Markus Spiske - Unsplash

En imponerande lista med miljarder lösenord har publicerats på en berömd hackerplattform. Detta skulle komma från olika tidigare sammanställda läckor.

Står vi inför den största lösenordsläckan i informationshistorien? Siffrorna lämnar lite utrymme för tvivel. Våra kollegor från CyberNews har verkligen upptäckt någon sorts massiv guldklimp på ett mycket populärt hackerforum på den stora mörka webben. En av plattformsanvändarna lade upp en fil i .txt-format som redan imponerar med sin storlek: 100 GB. Den skulle innehålla mer än 8 miljarder lösenord.

Läs också:
USA lyckades få tillbaka en del av lösensumman som betalats ut till Colonial Pipeline-hackarna

En rekordlös lösenordsläcka

RockYou2021-filen (eller rockyou2021.txt) sammanställer mer exakt totalt 8 459 060 239 unika poster, var och en motsvarar ett lösenord. Om vi ​​insisterar lite riskerar vi att få slut på superlativ, så det är bättre att nöja oss med de fakta vi känner till idag.

Enligt användaren som lade upp filen på piratforumet innehåller lösenorden i det senare mellan 6 och 20 tecken, särskilt mellanslag borttagna.

För att vara medveten om storleken på saken, låt oss komma ihåg två saker. Den första är att den största dataläckagesammanställningen som någonsin gjorts hittills omfattade “bara” 3,2 miljarder lösenord. Detta var läckan kallad COMB (Sammanställning av många intrång), som sammanförde identifierare och lösenord från globalt erkända tjänster, meddelandetjänster och nätverk, som Gmail, Hotmail, Netflix eller LinkedIn. Sedan, låt oss vara medvetna om att med 4,7 miljarder människor som är officiellt “anslutna” på vår planet, täcker RockYou2021-filen enbart nästan dubbelt så många som anslutna online. Vi kommer inte att överdriva då genom att uppmuntra dig att kontrollera om ditt, eller snarare dina lösenord, inte är en del av läckan.

Läs också:
Är antivirus och VPN garanterna för min onlinesäkerhet och integritet?

Vågor av attacker väntas

Det finns bara två filbaserade verktyg på hackerforum som låter dig veta om din data cirkulerar online. För att göra detta måste du gå till webbplatsen för CyberNews
, genom att ange din e-postadress eller ditt telefonnummer. Och för att kontrollera om ett av dina lösenord har läckt, erbjuder den specialiserade webbplatsen ett andra verktyg. Om du ser rött när du anger dina uppgifter, fortsätt så snart som möjligt för att ändra lösenordet eller återställa ditt konto.

Glöm inte 👇

För att kontrollera om din e-postadress (och de data du kan ha kopplat till den på de olika webbplatserna som stöder den) är associerad med en nyligen genomförd dataläcka, förblir referensverktyget som vi rekommenderar HaveIBeenPwned.com .

CyberNews slutligen, och med rätta, varnar för att de 8,4 miljarder unika lösenord, sammanställda från andra läckor och buntade med redan kända användarnamn och e-postadresser, kan orsaka kolossala skador. RockYou2021 kan verkligen orsaka ett stort antal attacker mot onlinekonton under de kommande veckorna och månaderna.

Bästa Windows Password Manager: Comparison 2021

Clubic jämför oberoende och objektivt de 3 bästa lösenordshanterarna. Klicka för mer information.
Läs mer

Källa: CyberNews

Relaterade Artiklar

Back to top button