Rocket Labs lilla Electron launcher misslyckas för andra gången på två år

RocketLab

Under en omloppsflygning med två Blacksky-satelliter drabbades Electron launcher av en anomali som resulterade i ett totalt misslyckande av uppdraget. Det är andra gången på två år som det ambitiösa företaget Rocket Lab drabbas av ett sådant bakslag.

Ironiskt nog lyckades hon återställa första våningen…

Läs också:
Rocket Lab avslöjar Neutron, dess framtida återanvändbara raket

En lansering som det skulle pratas mycket om

Rocket Labs kommunikation hade väl förberett evenemanget kring årets tredje start. Efter att ha avslöjat en framtida neutronkastare och fokuserat ansträngningarna på Photon-satellitplattformen, ville det nyzeeländska företaget (baserat i Long Beach, Kalifornien) omrikta uppmärksamheten på sin “historiska” bärraket, Electron. Faktum är att Rocket Lab har investerat mycket kraft i att göra den första etappen av sin raket återanvändbar och, initialt, återvinningsbar.

Efter ett första framgångsrikt test i december förra året, var detta ett andra försök, med en återgång från golvet under fallskärmar, en återhämtning i havet, sedan en djupgående inspektion på land. Tyvärr, efter start klockan 13:11 Paris tid den 15 maj, hamnade denna operation i baksätet, eftersom uppskjutningen slutade i ett bittert misslyckande. Men företaget lyckades återhämta första våningen… i smyg.

Läs också:
NASA: upptäck den animerade videon av starten av det framtida månuppdraget Artemis

Den slås på och sedan släcks…

Faktum är att efter 2 minuter och 35 sekunders flygning stängde första etappen framgångsrikt av sina nio Rutherford-motorer för att mata ut och lämna åtgärden till den andra etappens enmotor. Tyvärr dog den senare ut efter bara några sekunder och dömde för hela flygningen.

Enligt företaget, som omedelbart startade sin undersökning för att fastställa orsakerna till detta fel, var det omborddatorn som beordrade motorn att stanna och svarade på ett säkerhetskrav (för att inte avvika för mycket från dess bana). Det återstår att dyka till roten av problemet.

Många observatörer pekar på likheter med fallet med Vega (flyg VV-17) i november förra året, vars dåligt anslutna munstyckskontrollsystem också hade lett till att flygningen misslyckades. Hur som helst kommer utredningen utan tvekan att leverera sina slutsatser snabbt, eftersom datalänken mellan bärraketen och Rocket Labs kontrollcenter inte hade brutits vid tidpunkten för problemet.

Företaget bad offentligt om ursäkt för misslyckandet, inklusive till sin enda kund, Blacksky, som skickade två satelliter i låg omloppsbana på flygningen. Lyckligtvis är dessa satelliter som ingår i en jordobservationskonstellation, och dessa är byggda ” kedjan “. Förlusten av dessa enheter, med hänsyn till försäkringen, kommer därför säkert att amorteras snabbt. Utrymmet är svårtsom alla lanseringsoperatörer minns.

Electron Rocket Lab misslyckande © Rocket Lab

Läs också:
Utan misslyckande ! Kina lyckas landa den lilla Zhurong-rovern på Mars yta

Tävlande tittar…

Men precis som den europeiska bärraketen Vega fick Rocket Labs Electron-raket ett svårt bakslag. Både allmänheten och kunderna hade inte ogillat förra årets misslyckande alltför mycket, eftersom Rocket Labs öppenhet om problemet, ansträngningarna att snabbt återvända till flygningen och den här bärraketens rykte som “ung” hade motsvarat förväntningarna. Med en andra feltändning på mindre än ett år kan vissa kunder behöva vänta på tävlingens svar.

Ja, även om de senare fortfarande tar fart (och en majoritet inte har nått omloppsbana), växer utbudet med Virgin Orbit, Firefly Space, Relativity Space och ABL… Och det här är bara amerikanerna! Det kommer återigen att bli nödvändigt att visa pedagogik och ödmjukhet samtidigt som man lovar en hög uppskjutningshastighet, eftersom Rocket Lab hoppas bli offentligt i år. För lugna operationer kommer det inte att vara nödvändigt att stanna kvar på denna 3e misslyckande på 20 flygningar…

Källa:
SpaceNews

Relaterade Artiklar

Back to top button