Roccat Vulcan TKL Pro recension: utmärkta optiska switchar och kompakthet

Roccat Vulcan TKL Pro © Roccat

Deklination tankelös – utan numerisk knappsats – av den berömda Vulcan, är dagens marsvin ett uppenbart kompakt tangentbord. Den behåller dock de karakteristiska egenskaperna hos sortimentet som multifunktionsratten och innehåller optiska omkopplare för lyhördhet som presenteras som “utöver det vanliga”. Vad är det egentligen?

Fallen i händerna på Turtle Beach, för nästan tre år sedan för den blygsamma summan av 15,6 miljoner dollar, har Roccat inte ändrat sitt sätt att vara hittills. Den tyska tillverkaren är fortfarande fokuserad på sin kärnverksamhet, kringutrustning spelande ganska högt slut. Till mer eller mindre 140 – 150 euro passar Vulcan TKL Pro perfekt i detta perspektiv, elegansen av vitt – eller svart – som en bonus.

Sammanfattning

Roccat Vulcan TKL Pro tech.

Tangentbordslayout

Tangentbord standard
QWERTY

Tangentbordsplats
franska

Tangentbordslayout
mager

Kompakt
Ja

TKL
Ja

Ergonomisk
Nej

typ av användning
Spelare

Anslutningsmöjligheter

Trådlös
Nej

Tangentbordsanslutningsteknik
Trådbundet

Datorgränssnitt
USB

Ergonomi

Typ av nycklar
Optisk

brytartyp
Roccat Titan Optical

Bakgrundsbelyst tangentbord
Ja (RGB)

Multimedia nycklar
Nej

Makroknappar
Nej

Numerisk knappsats
Nej

Modul
Nej

handledsstöd
Nej

Tekniska egenskaper

OS som stöds
Microsoft Windows

Effekttyp
USB uttag

Anti ghosting
Ja

USB-genomföring
Nej

nkey rollover
Väsentlig

Medföljande programvara
Roccat svärm

Fysiska egenskaper

Längd
360 mm

Höjd
34 mm

Djup
133 mm

Vikt
660 g

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

Ju mindre tangentbord…

Om du redan har haft möjligheten att se ett tangentbord från Vulcan-sortimentet kommer designen på denna nya modell signerad Roccat inte att överraska dig det minsta. Som vanligt förlitar sig tillverkaren på ett aluminiumchassi med öppen struktur – eller ramlös för engelsktalande – vilket ger ett intryck av lätthet, som om tangenterna svävade ovanför tangentbordet. Nycklar, TKL kräver, färre än på en standardmodell.

Kom ihåg att TKL-förkortningen är till för tankelös, med andra ord utan en numerisk knappsats. Logiskt sett är Vulcan TKL Pro en platsbesparande modell, även om den med 36 x 13 centimeter inte är den mest kompakta av TKL. Roccat har inte försökt minska gränserna så mycket som möjligt och har behållit lite utrymme för multifunktionshjulet som är en väsentlig egenskap för sortimentet. Tangentbordet är å andra sidan ganska tunt och på 660 gram är det dessutom väldigt lätt.

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces
Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

Vackra “fyrkantiga” tangenter och detta mycket trevliga multifunktionshjul © Nerces

Exklusivt kabelansluten behöver den inte belastas med vikten av ett batteri och notera att Roccat håller ett standardformat för USB-C-kontakten. Kabeln som medföljer är av klassisk längd (1,8 meter), men den är flätad med smak och är den inte särskilt flexibel bör den vara tålig. På grund av tangentbordets kompakthet är det ingen fråga om att integrera en USB-port passera genomtyvärr, och Roccat var nöjd med endast en lutning för de två fötterna på tangentbordet (utan att detta var ett problem).

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

Vi noterar också att det, liksom på de allra flesta TKL-tangentbord, inte är tal om att erbjuda handledsstöd. För att vara helt ärlig så är tillbehören obefintliga: förutom USB-kabeln är lådan tom och Roccat levererar inga verktyg för att ta bort nycklarna eller nyckelkapslar av sin Vulcan inte mer än att han levererar en reservbrytare eller nyckel. Detta är inte nödvändigtvis en defekt, men med tanke på priset på tangentbordet är det värt att påpeka.

Inget att klaga på å andra sidan på själva nycklarna, förutom att vi i denna prisnivå beklagar användningen av ABS-plast. Bra, de är eleganta och deras märkning är oklanderlig. Något böjda tillåter de ett slag lika uppmärksamt som det är exakt: vi kommer självklart att återkomma till kontaktorerna som används. Till sist, ett ord för att tala om bakgrundsbelysningen som drar fördel av tangenternas ABS-plast och Vulcans öppna struktur: den är ren och lika effektiv som den är elegant.

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

… större funktionalitet

På grund av dess TKL-format kunde vår Vulcan inte integrera ett numeriskt tangentbord och vi beklagar att det inte finns någon genväg för att emulera dessa tangenter. Å andra sidan finns andra genvägar på menyn för multimediaåtkomst eller bakgrundsbelysningshantering till exempel. Ännu viktigare är att nycklarna här är en möjlighet att introducera Roccat Titan Optical switchar. Det handlar såklart om växla optik vars främsta fördel är felfri lyhördhet.

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces
Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

Mellan Titan optiska kontaktorer och Roccat signatur © Nerces

Vid användning är det verkligen en framgång längs hela linjen. Den totala färdvägen är relativt lång (3,5 mm), men aktiveringen är från 1,4 mm och nycklarna reagerar perfekt med en mycket snabb återgång till utgångsläget. Används för videospel, men också för långa inmatningssessioner, har Vulcan TKL Pro visat sig vara helt perfekt under alla omständigheter. anti-ghosting full och nkey rollover slutföra uppenbarligen videospelet “panoply”.

Roccat Vulcan TKL Pro © Roccat

Eftersom detta är ett trådbundet tangentbord, oroa dig inte för latens, det är verkligen minimalt. Vi kan oroa oss för en eventuell svaghet på märkningssidan: ABS-plast är inte den mest hållbara. Å andra sidan, låt oss understryka intresset för detta multifunktionshjul lika trevligt att hantera som det är idealiskt placerat. Roccat associerar det med EasyShift[+] som låter dig tilldela en andra funktion till varje tangent via en konfigurerbar kortkommando. Bekvämt, speciellt på ett tangentbord med “bara” 85 tangenter.

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

Roccat Swarm: ergonomi som ska fulländas

EasyShift[+] är en funktion som ställs in från den interna programvaran, Roccat Swarm. Verktyget är valfritt: grundläggande kommandon och olika genvägar tillåter manipulering av bakgrundsbelysningen utan det, men Roccat Swarm är avgörande för avancerad funktionalitet. Jag beklagar först, appen är bara tillgänglig på Windows. Med mer eller mindre 160 MB på disk har den fördelen att den är relativt lätt jämfört med konkurrenter som Corsair iCUE och dess 2 GB.

Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces
Roccat Vulcan TKL Pro © Nerces

Tydligheten i alternativen är dock inte alltid lämplig, särskilt när det gäller profiler och makron © Nerces

Relativt rent, gränssnittet för Roccat Swarm kunde dock vara lite bättre organiserat, lite tydligare i sina namn. Naturligtvis kan vi ändra funktionen för varje tangent, justera EasyShift[+] och konfigurera bakgrundsbelysningen, knapp för knapp. Vi kan också spela på vissa egenskaper som kommandoupprepningsfördröjningen, men det är inte möjligt att justera pollingfrekvensen och skapandet av profiler/makron skulle tjäna på att förtydligas.

Roccat Vulcan TKL Pro © Roccat

Roccat Vulcan TKL Pro, anser Clubic

Nästan tre år efter lanseringen av de första Vulcans och fortfarande många månader efter ankomsten av Vulcan TKL, är här äntligen Pro-versionen utrustad med de berömda Titan Optical-kontaktorerna. Logiskt sett hittar vi på denna produkt alla fördelar som har gjort framgången för Vulcan-serien, från den utmärkta designen av chassit till kvaliteten på bakgrundsbelysningen, inklusive den viktigaste egenskapen som multifunktionshjulet erbjuder.

Vulcan TKL Pro har också ett mindre fotavtryck, försvinnande av den numeriska knappsatsen kräver. Tangentbordet är särskilt lätt och det har ingen inverkan på dess stabilitet eller kvaliteten på att skriva. På den här nivån fungerar Titan Optical-kontaktorerna till förmån för Vulcan, som är en modell av lyhördhet och precision. För att inte förstöra något, bullerföroreningarna är begränsade och taktiken från en varningsattack är knappast irriterande: det är ett dovt ljud utan resonans.

Återigen signerar Roccat ett utmärkt tangentbord som motiverar sitt höga pris. Vid denna prisnivå är det dock omöjligt att inte ångra användningen av ABS-plast, frånvaron av en USB-port passera genom samt ett mjukvarugränssnitt som fortfarande är perfekt.

Roccat Vulcan TKL Pro9

Av sällsynt elegans – oavsett om du väljer vit eller svart – Vulcan TKL Pro är också en modell för effektivitet. Naturligtvis måste du klara dig utan det numeriska tangentbordet, men i övrigt är det nästan felfritt. Kontaktorerna är anmärkningsvärda och skrivkomforten ganska övertygande. Investeringen är viktig, men vi får vad vi betalar för.

Mest

  • Kompaktheten hos TKL
  • Mycket stilren vit modell
  • Multifunktionshjul
  • Enkel växlingsfunktion[+]
  • Responsiva, exakta omkopplare
  • Framgångsrik bakgrundsbelysning

De mindre

  • Kvalitet har ett pris
  • Roccat Swarm ergonomi
  • ABS-plast till detta pris

129,99 €

129,99 €

Relaterade Artiklar

Back to top button