Roccat Torch-test: vad är denna mikroströmning värd för en stram budget?

Roccat Torch © Roccat

En allt-i-ett USB-mikrofon, plug and play, med tre inspelningslägen, designade för streamers och andra innehållsskapare, allt för mindre än 100 €! Detta är vad Roccat erbjuder med sin allra första dedikerade mikrofon: Torch.

Streamers måste jonglera med ett stort antal parametrar för att producera en livekvalitet där webbkamera, videoinspelning och ljud måste vara i topp. Varför inte lasta av en vikt genom att helt välja en mikrofon plug & play ? Detta är hela poängen med Roccat Torch, en USB-mikrofon som riktar sig till fler nybörjare innehållsskapare som enkla spelare. Men kan den verkligen erbjuda en kvalitetsåtergivning till detta pris? Det var det vi ville veta.

Sammanfattning

Roccat Torch: dess tekniska blad

Roccat Torch är:

 • Kepsar: 2 kondensorkapslar
 • Provtagning: 48kHz
 • Bithastighet: 24-bitars
 • Frekvenssvar: 20Hz – 20kHz
 • Polära diagram: Cardioid, stereo och Roccat Whisper
 • Max ljudtrycksnivå (SPL): 110dB
 • Mått med stativ: 138×95×208mm
 • Mikrofonvikt utan stativ: 290 gram
 • Vikt med stativ: 500 gram
 • Anslutningar: USB Type-C och “zero latency” hörlursuttag
 • Inga skruvar för att fästa på en fot: ja, normalt
Testa Roccat Torch_3 © Matthieu Legouge

design och utformning

Facklan känns igen vid första anblicken och bryter inte med den speciella och vanliga estetiken hos det tyska märkets kringutrustning. Det är en ganska enkel mikrofon, monterad på en sockel prydd med olika kontroller och en liten display med två indikatorlampor kopplade till mikrofonens tillstånd (live och mute).

Testa Roccat Torch_1 © Matthieu Legouge

Den här designen är ganska sober och klassisk, med undantag för RGB-belysningen som man bara märker så fort mikrofonen är på. Det sker i nivå med logotypen och via två parallella band som indikerar nivån på mikrofonens förstärkning. Förutom visualiseringen av förstärkningen gör belysningen det också möjligt att veta om mikrofonen är avskuren eller inte – en funktion som trots allt redan var uppfylld tack vare indikatorlamporna ovan. Observera slutligen att det är möjligt att variera intensiteten på bakgrundsbelysningen på 4 nivåer tack vare en knapp placerad på baksidan av stödet. En “av”-position tillhandahålls också.

Testa Roccat Torch_7 © Matthieu Legouge

Utan att vara exceptionell, är tillverkningskvaliteten på setet ganska bra. Stativets bas är gjord av plast täckt av en liten borstad aluminiumplatta. Mikrofongallret är av metall. Avsluten är inte dåliga heller, men kan vara bättre. Plasten låter billig, vilket vi märker särskilt på nivån av kontrollerna som finns på basen.

Testa Roccat Torch_5 © Matthieu Legouge

Å andra sidan ger tyngden på mikrofonen med dess bas den mycket god stabilitet: det blir svårt att välta den av misstag. Lägg därtill ganska generösa dimensioner, eftersom mikrofonen mäter lite över 20 cm i höjd med sitt stöd: en tillräcklig storlek för att placera den bra på skrivbordet, medan dess tråd gör att den kan associeras med vilken ledad arm till mikrofon som helst.

Testa Roccat Torch_6 © Matthieu Legouge

En enkel konfiguration som en paj

Installation, som mikrofoninstallation, är en bris. Torch kommer med tre kablar, en knappt 15 cm kabel som ansluter mikrofonen till basen, samt två 2 meter långa kablar med USB-A eller USB-C utgångskontakt för att ansluta basen till PC:n.

Testa Roccat Torch_2 © Matthieu Legouge

Anslut bara dess element för att börja använda mikrofonen. Detta känns omedelbart igen av Windows och tillgängligt som en ljudingångs- och utgångsenhet. Det krävs inte mycket, inte ens mjukvara, för att få mikrofonen igång och redo att plocka upp din röst!

Testa Roccat Torch_4 © Matthieu Legouge
Testa Roccat Torch_8 © Matthieu Legouge

Allt går igenom basen på vilken vi justerar förstärkningen på mikrofonen, volymen på hörlursutgången, väljer från de tre inspelningslägena på Torch eller helt enkelt stänger av den. Genom att trycka på “Volym”-knappen stängs även mikrofonen av – en funktion som duplicerar den lilla beröringsytan längst upp på mikrofonen, som aktiverar och avaktiverar “kontaktlös” pickup genom att föra handen över den.

Testa Roccat Torch_9 © Matthieu Legouge

Känsligheten i denna beröringszon är också justerbar på tre nivåer via en tryckknapp på baksidan av basen. Vi har inga problem med de två sista nivåerna, mikrofonen dämpas fint och vice versa när vi viftar med handen över den. Å andra sidan fungerar den första nivån helt enkelt inte, inte ens genom att placera fingret på ytan. Det kommer att anses att denna justering gör det möjligt att skära av den taktila zonen, även om symbolen som är associerad med den antyder något annat.

Slutligen måste vi nämna Roccat Neon, en mjukvara som fortfarande är i betaversion, i sin version 0.91.6 när detta test skrivs. För närvarande är denna programvara till mycket liten användning. Det låter dig modifiera RGB-belysningen utan att lämna oss valet av färg, eftersom den går genom AIMO “intelligent belysning” som synkroniserar kringutrustning mellan dem.

Roccat Neon

Endast Roccat Torch och Roccat Syn Pro Air-headsetet stöds för närvarande av denna programvara, och det är inte möjligt att synkronisera belysningen av mikrofonen med de andra enheterna av märket som passerar genom Roccat Swarm-programvaran. För att säga sanningen är det inte särskilt viktigt, eftersom det inte hindrar på något sätt att bevara attraktiviteten plug and play av denna mikrofon. Med eller utan mjukvaran ändras färgen på belysningen beroende på vilket inspelningsläge som valts, och givetvis om mikrofonen är avstängd, vilket är mer än tillräckligt enligt vår mening.

Roccat Torch © Roccat

Capture: finns kvaliteten där?

Det finns en hel del saker som gör denna Roccat Torch väldigt tilltalande, med tanke på prislappen på den. Valet, i farten, mellan tre direktiv är en av dem, liksom kvaliteten på fångsten, även om det fortfarande finns några punkter att ta upp i detta ämne.

Kardioidläget är att föredra om det handlar om att spela medan man kommunicerar. Dess riktverkan gör det möjligt att ta upp rösten som en prioritet och undvika omgivande buller så mycket som möjligt.

Infångningen är av god kvalitet – men oundvikligen, utan ytterligare bearbetning, kommer vi att hitta många saker att klaga på på renderingen som utan tvekan förtjänar att vi lägger till vissa effekter till den. Det mest irriterande är dock mikrofonens känslighet som fortfarande mycket väl fångar upp ljuden från våra rörelser, vårt tangentbord och i mindre utsträckning vad som händer bakom oss. Kardioiddirektiviteten skulle tjäna på att bli stramare. Självklart kommer filtren på OBS då att göra det möjligt att dra nytta av brusreducering, bullergrindkompressorer och andra begränsare.

Stereoläget är praktiskt för att spela in till exempel ett instrument och återge ljudbilden mer exakt, eller till och med flera röster till vänster, i mitten eller till höger om mikrofonen. Du bör dock veta att placeringen av mikrofonen är ganska viktig i det här fallet.

Slutligen kommer vi förmodligen att ha mycket mindre användning av “Rocat Whisper”-läget på daglig basis. Som namnet antyder är den här framför allt tänkt att spela in ASMR, eller att kommunicera trots att man inte kan prata högt (och varför inte).

Roccat Torch: Clubics åsikt

För 99 € finns det egentligen inget att klaga på den fångståtergivning som erbjuds av Roccat Torch. Hur det fungerar plug and playkontrollerna integrerade i dess bas eller möjligheten att fästa den på en ledad arm samtidigt som stödet är inom räckhåll är verkliga fördelar som erbjuder flexibilitet och praktiska funktioner till denna mikrofon.

Vi drar huvudsakligen nytta av tre fångstlägen, och även till det här priset är Roccat Torch inte bara nöjd med kardioidriktningen: en bra poäng för mångsidighet. Givetvis når inte renderingen och funktionaliteterna vad en Blue Yeti X erbjuder, men den senare kostar nästan dubbelt så mycket som Torch.

Det som Torch saknar mest är utan tvekan mjukvarustöd som skulle tillåta oss att ha direkt tillgång till olika ljudbehandlingar. Kanske kommer Roccat Neon-mjukvaran att fylla denna lucka, men så är inte fallet för närvarande. Detta kommer dock inte nödvändigtvis att vara en svaghet för alla, eftersom andra tredjepartslösningar fyller denna roll och denna “minimalism” hjälper till att hålla denna mikrofon enkel att implementera.

Roccat Torch7

Roccat Torch är en idealisk mikrofon för att börja streama utan att bryta banken. I mindre utsträckning kommer det också att vara lämpligt för spelare som vill ha en dedikerad mikrofon som erbjuder bättre inspelningskvalitet än de flesta spelheadset.

Mest

 • En prisvärd allt-i-ett-lösning
 • Mycket anständig inspelningskvalitet
 • Mobil bas med kontroller
 • Fullständigt plug and play
 • Robust konstruktion

De mindre

 • Något brett cardioid polarmönster
 • Inget mjukvarustöd
 • Ingen flerspårsinspelning i stereo

Inspelningskvalitet7

Tillverkningskvalitet8

Mångsidighet7

Funktioner7

€80,98

€80,98

Relaterade Artiklar

Back to top button