Roccat Kone XP Air recension: en av de bästa Roccat-mössen återvänder genom att klippa av sladden

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Kone-sortimentet har genomgått vissa förändringar under 2022. Efter sin övertygande Kone XP, Roccat återkommer denna gång med en ännu mer ambitiös modell. Kone XP Air klipper verkligen sladden genom att erbjuda dubbla trådlösa anslutningar som läggs till en god autonomi och en laddningsdocka.

Den här nya versionen innehåller alla egenskaper hos Kone XP som släpptes några månader tidigare, med skillnaden att den senare är en exklusivt trådbunden spelmus. Det ska sägas att den tyska tillverkaren, som gick under amerikansk flagg strax efter övertagandet av Turtle Beach, har en relativt ny historia vad gäller trådlösa möss; dess första kabelfria mus var ingen mindre än Kone Pro Air som lanserades 2021.

Tillverkaren tenderar nu att tacka nej till varje modell i två versioner: trådbunden och trådlös. Kone XP riktar sig till fler MMO- och andra MOBA-spelare och följer naturligtvis denna logik med en “Air”-variant.

Marknadsförd för 169 €, den senare har dock sitt arbete för att hitta en plats i solen. Kone XP Air spelar verkligen i toppen av tabellen genom att konkurrera med möss som Logitech G502 (som drar nytta av en ny version med G502 X) eller Razer Basilisk Ultimate, med skillnaden att Roccat-musen har några fler knappar !

Sammanfattning

Roccat Kone XP Air tech.

Ergonomi

Använda sig av
Spelare

Antal knappar
14

Typ av roulette
Flerriktad

Lateralitet
Högerhänt mus

Styrboll
Nej

Vertikal mus
Nej

tyst mus
Nej

Tekniska egenskaper

mustyp
Optisk

Optisk upplösning
19 000 dpi

Trådlös
Ja

Datorgränssnitt
Bluetooth, USB

Medföljande programvara
Roccat svärm

Batteri

Batterityp
Inbyggt batteri

Autonomi
100h

Fysiska egenskaper

Kabellängd
1,8 m

Längd
72 mm

Djup
126 mm

Vikt
99g

Justerbar vikt
Nej

Bakgrundsbelysning
Ja (RGB)

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Ett mycket bekvämt grepp

Vad som i allmänhet är mycket märkbart med Kone-serien är det naturliga greppet och den komfort som dessa möss erbjuder. Kone XP Air är kanske den som erbjuder den bästa upplevelsen på den här nivån… förutsatt dock att du inte har små händer (och är högerhänt).

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Denna fältmus har generösa dimensioner som framför allt är avsedda för medelstora och stora händer. Å andra sidan är det helt klart handtagspositionen som gynnas med denna typ av kringutrustning som är avsedd mer för MMO-spelare än för FPS. Dess rundade rygg, dess utsprång vid tummen, dess breda och relativt långa form samt det utmärkta greppet som blir resultatet av den ger oss känslan av att kunna styra allt med fingertopparna utan något obehag.

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Handen hittar naturligtvis sin plats och Roccat har definitivt rätt recept när det kommer till design. Tillverkaren har även lyckats lätta på sin mus trots närvaron av komponenter som den trådlösa versionen inte har. Med sina 99 gram på vågen väger Kone XP Air alltså 5 gram mindre än sin trådbundna variant. Vikten är fortfarande högre än det nuvarande genomsnittet, vilket dock inte bör vara ett problem för användning utanför konkurrenskraftiga FPS.

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Och hur är det med estetiken hos denna Kone XP Air… det är en riktig färgfestival! Vissa kommer att avskräckas av närvaron av RGB-belysning som de kan bedöma, förmodligen med rätta, vara överdriven, medan andra kommer att charmas av detta genomskinliga skal och de vackra effekterna som erbjuds. Roccat har även gjort en del besparingar (troligen för att spara några gram) på belysning jämfört med den trådbundna versionen. Det finns faktiskt bara fem belysningszoner, en för hjulet och fyra för skrovet. De två klicken gynnas därför inte av denna extravagans, deras beläggning är också ogenomskinlig på den svarta modellen som lånats ut av tillverkaren.

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Slutligen finns laddningsdockan. Den här är minimalistisk, men innehåller fortfarande en konfigurerbar ljusremsa i fyra zoner. Det finns en USB-C-kontakt på baksidan för att driva dockan och dongeln, samt en USB-A-port på framsidan för att ansluta den trådlösa adaptern. Musen passar väldigt lätt på denna laddstation vilket i slutändan visar sig vara väldigt praktiskt eftersom det nästan aldrig kommer att behövas ansluta den trådbundna musen förutom eventuella firmwareuppdateringar. Inget att säga om finishen, liknande de på musen: de är bra överlag och den enda kritiken vi skulle kunna ta del av skulle vara att säga att vissa plaster i skalet eller knapparna verkar billiga för oss med tanke på det höga priset av fältmusen.

Funktioner, autonomi och kompletterande programvara

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Kone XP Air är en riktig schweizisk armékniv, perfekt för spelare som behöver kontrollera allt till hands. Inget förändras jämfört med Kone XP som vi redan har testat; dess design inkluderar inte mindre än 10 knappar plus 4D-hjulet. Med Easy-Shift Duplicator-funktionalitet[+], det finns totalt 29 programmerbara ingångar som erbjuds av denna mus. Naturligtvis måste du ha behovet av det, och även lära dig att jonglera mellan knapparna och deras sekundära funktioner; men det är värt det eftersom kontrollen som tillhandahålls är bred. Om detta är en klar fördel i ett stort antal spel, är det också för kontorsautomation och i synnerhet vissa produktivitetsuppgifter.

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

När det gäller anslutning lämnar Roccat oss bortskämda med valmöjligheter: via kabel om du känner behov, via Bluetooth eller via tillverkarens Stellar Wireless-adapter. Inga stabilitetsproblem att notera, Roccat behärskar sin kopia perfekt när det gäller trådlöst trots ungdomen i sin lösning.

Roccat Kone XP Lufttest © Matthieu Legouge

Roccat Swarm har fortfarande en viktig plats i hanteringen av varumärkets enheter. Mjukvaran har förändrats lite över versionerna, navigeringen är ibland nyckfull med viss långsamhet. Kone XP Air är dock den första vi testade för att visa dessa trögheter med programvaran. Bortsett från det erbjuder gränssnittet många alternativ och vi uppskattar särskilt den tydlighet med vilken det är möjligt att konfigurera alla programmerbara knappar på denna mus med Easy-Shift-funktionen.[+].

Roccat Swarm © Matthieu Legouge

Roccat Swarm © Matthieu Legouge
Roccat Swarm © Matthieu Legouge
Roccat Swarm © Matthieu Legouge

100 timmars batteritid är tillverkarens löfte med sin Kone XP Air. I verkligheten kommer du förmodligen aldrig gå så långt tack vare laddstationen; den naturliga gesten att placera musen på sin docka när den inte används. Vi försökte pressa musen till dess gränser när det gäller autonomi, vi kom fram till 10% av återstående batteri efter cirka 80 timmars användning. Uppladdningen verkar ganska snabb, musen får cirka 10 % batteri efter att ha placerats på basen i bara två minuter.

Prestanda: trådlös och felfri

Även om dessa många knappar och dess ganska imponerande form inte gör den särskilt lämplig för ultra-responsiva spel, sätter Kone XP Air paketet på prestanda med en Owl-Eye optisk sensor baserad på PixArt PAW3370. Några fantastiska funktioner finns på menyn, inklusive en maximal känslighet på 19 000 DPI (justerbar i steg om 50), en spårningshastighet på 400 fps och en acceleration på 50 g.

Det finns även ett kalibreringsverktyg med mjukvaran Swarm, med även möjlighet att justera lyftsträckan. Slutligen satte vi den här musen igenom dess takt i vår MSI Oculux NXG253R-recension på grund av dess Nvidia Reflex-kompatibilitet. En teknik som mustillverkarna utan tvekan kommer att lägga fram mer och mer på sina produkter.

Roccat har också det bästa till hands för de två huvudklicken på denna mus. Kone XP Air är verkligen utrustad med Titan optiska kontaktorer med det primära intresset att garantera en längre livslängd än en klassisk switch med 100 miljoner klick. Responsen finns där, även om det är svårt att bedöma efter känsla, medan klicket, något mindre hörbart än på en mekanisk strömbrytare, ger en mycket bra känsla i spelet.

Roccat Kone XP Air: Clubics åsikt

Roccat Kone XP Air9

En perfekt framgångsrik trådlös version av Kone XP, denna “Air”-version innehåller alla egenskaperna hos tillverkarens “multifunktionsmus” genom att lägga till dubbla trådlösa anslutningar och en mer än välkommen laddningsdocka.

Den beprövade formen på denna fältmus erbjuder sömlös komfort, men lägger mindre händer åt sidan. Antalet knappar är idealiskt för dem som vill kontrollera allt, i spel, men också inom kontorsautomation med obestridliga fördelar för produktiviteten.

Förutom att använda de många knapparna och Easy-Shift-funktionen[+] som tar lite tid att lära sig, Kone XP Air har många kvaliteter för den, som börjar med dess autonomi, dess sensor och dess klickningar, och dess mycket effektiva Stellar Wireless. Den enda nackdelen med en sådan produkt är dess pris. Roccat ställer sig här i linje med Razer och Logictech med ett (för) dyrt erbjudande. Till detta pris hoppas vi att den här typen av mus håller med tiden!

Mest

  • Lång batteritid, laddningsdocka och dubbla anslutningar
  • Perfekt handgreppskomfort
  • Uppsjö av knappar och funktioner
  • Snyggt integrerad RGB-belysning

De mindre

  • Ibland knepig användning av knappar
  • Små händer avstår
  • Oöverkomligt pris

169,99 €

169,99 €


Roccat Kone XP Air till bästa pris

Amazon 169,99 € Se erbjudandet
Cdiscount 169,99 € Se erbjudandet
Fnac marknadsplats 169,99 € Se erbjudandet
Mikromani 169,99 € Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button