Roccat Burst Pro Air-test: den idealiska mångsidiga och trådlösa musen för spelare?

Roccat Burst Pro Air © Roccat

Tyska Roccaten gick nyligen under amerikansk flagg, köpt av Turtle Beach. Ett nationalitetsbyte som inte på något sätt dämpade hans entusiasm och bara några veckor efter att ha sett Kone XP testas, är vi här i närvaro av en ny mus spelandeBurst Pro Air.

Som vanligt riktar sig Roccat till gamermarknaden här, men Burst Pro Air är mer mångsidig än många av sina motsvarigheter. Således, förutom att trådlös drift tillåter både en Bluetooth- och RF 2,4 GHz-anslutning med god autonomi, är musen perfekt kapabel att fungera i trådbundet läge. En sensor på 19 000 punkter per tum och NVIDIA Reflex-kompatibilitet kompletterar en intressant bild för en mus under 100 euro.

Roccat Burst Pro Air © Nerces

Sammanfattning

Roccat Burst Pro Air-teknik.

Ergonomi

Använda sig av
Spelare

Antal knappar
6

Typ av roulette
Dubbelriktad

Lateralitet
Högerhänt mus

Styrboll
Nej

Vertikal mus
Nej

tyst mus
Nej

Tekniska egenskaper

mustyp
Optisk

Optisk upplösning
19 000

Trådlös
Ja

Datorgränssnitt
Bluetooth, USB, RF 2,4GHz

Medföljande programvara
Roccat svärm

Batteri

Batterityp
Inbyggt batteri

Autonomi
100h

Fysiska egenskaper

Kabellängd
1,8 m

Längd
120 mm

Djup
58 mm

Vikt
81g

Bakgrundsbelysning
Ja (RGB)

Lysdioder … överallt!

Estetiskt sett lämnar de senaste modellerna från Roccat ingen oberörd. Det måste sägas att tillverkaren använder – och missbrukar? – lysdioder. Medan Kone XP hade 22 lysdioder, har vi inte det exakta antalet här, men fyra belysningszoner är tydligt distinkta. Vi återkommer till justeringsmöjligheterna, men detta ger självklart en viss “karaktär” till denna mus som lätt kan lysa starkt.

Roccat Burst Pro Air © Roccat

För övrigt är designen på denna Burst Pro Air i slutändan ganska traditionell. Roccat försökte inte göra den till en riktigt dubbelsidig modell, även om dess chassi så att säga är symmetriskt: den kommer dock inte att vara lämplig för vänsterhänta på grund av placeringen av två “tumknappar” bara på ena sidan. Dess inneslutna mått (120 x 38 x 58 mm) säkerställer ett bra grepp och låter dig överväga lite av alla outfits, vi kommer att ha möjlighet att återkomma till detta.

Roccat Burst Pro Air © Nerces
Roccat Burst Pro Air © Nerces

Trots en nästan symmetrisk design är Burst Pro Air reserverad för högerhänta © Nerces

Helt överraskande framhäver Roccat till stor del fjädervikten hos sin mus. Den visar dock 81 gram på vågen. Detta är både väldigt lite och samtidigt mycket mer än de riktiga fjäderviktarna i kategorin, som knappt överstiger 60 g. På toppen av musen finns givetvis de två huvudknapparna, perfekt integrerade, och det oundvikliga hjulet. Detta är en enkel modell, ej urkopplingsbar och utan sidoklick.

Roccat Burst Pro Air © Nerces

Fortfarande överst på musen finns knappen för att ändra känslighet. Den ska förstås förknippas med den optiska sensorn på 19 000 punkter per tum som satts på plats av Roccat, en Owl-Eye baserad på den välkända PAW3370 från Pixart. Observera att bredvid utrymmet som är reserverat för sensorn, under musen därför, finns det några “finesser”: det finns den trådbundna / Bluetooth / RF 2,4 GHz-omkopplaren, men också parningsknappen och slutligen utrymme för att lagra USB-dongeln . Felfri.

Roccat Burst Pro Air © Nerces

Framgångsrik övertagande

På principen och bortsett från sin speciella estetik, utmärker sig Burst Pro Air framför allt genom sin mångsidighet. Det är sant att den tredubbla anslutningen är ett mycket stort plus, särskilt eftersom merkostnaden förblir uppmätt och autonomin är intressant. Roccat meddelar det i cirka 100 timmar förutsatt att du är ansluten via Bluetooth. Vi uppskattar den för vår del till runt 60 timmar i 2,4 GHz RF. Det är ett stort värde, bättre än många spelmöss.

På greppsidan har vi redan nämnt det, storleken på musen tillåter nästan alla fantasier. Stora händer tenderar att hålla den med sina fingertoppar (fingertoppsgrepp) medan “genomsnittliga” händer kan välja likgiltigt för en klogrepp (“klo” outfit) eller en handflatans grepp (hålls med handflatan). Vi kommer särskilt att betona komforten med beläggningen av musen som svett aldrig kommer att dra.

Roccat Burst Pro Air © Nerces

Under användning stördes vi därför inte av designen på denna mus… förutom de otaliga lysdioderna såklart. Vi inser också att knapparnas placering är perfekt och att hjulet är en modell av komfort, varken för mjukt eller för hårt. Ett klick på knapparna inger förtroende och förblir tillräckligt diskret. Synd dock att sidklick inte finns på menyn. Synd också att Roccat är begränsad till två tumknappar.

På glidsidan, inget att säga. Roccat har utrustat sin mus med två stora PTFE-kuddar som förvisso är lite mindre bra än keramiska dynor, men som gör mer än att ge det väsentliga. För att undvika att förstöra någonting hade tillverkaren den kloka idén att lägga två extra kuddar i lådan: att veta att det ofta är det ömtåligaste elementet i en mus, att veta att vi kommer att kunna ersätta dem utan gratis handväska är ett plus .

Roccat Burst Pro Air © Nerces

Slutligen har vi inte heller mycket att klaga på med Roccat Owl-Eye-sensorn baserad på Pixarts PAW3370. Det är en gammal bekantskap som inte längre är den bästa idag – sensorer överstiger 24 000 punkter per tum – men dess 19 000 dpi räcker faktiskt för de allra flesta användare, även krävande spelare.

En sak är säker, vi stötte inte på några problem på de olika testade spelen. Vi är mindre säkra på den absoluta nödvändigheten av NVIDIA Reflex. Även om saken bara skulle vara användbar för proffsspelare, är det fortfarande ett plus. Nej, problemet ligger snarare i nivå med antalet kompatibla spel, men allt kommer till punkten för vem som vet hur man väntar, säger ordspråket.

Roccat Burst Pro Air © Nerces

Roccat Swarm… för att stänga av lysdioderna!

Du är van vid det, vi avslutar alltid med en liten rundtur på sidan av den medföljande programvaran. I fallet med Roccat är det Swarm, en mjukvara som är lite irriterande eftersom den kräver installation av en första del innan man ställer in modulen dedikerad till den enhet som används. Å andra sidan, inget att klaga på när det gäller gränssnitt och funktionalitet: det är inte bara komplett, utan också mycket välorganiserat med en flik reserverad för favoritinställningar för frenetiska konfiguratorer.

Roccat Burst Pro Air © Nerces
Roccat Burst Pro Air © Nerces

Huvudparametrar och tilldelning av kommandon är de två första flikarna © Nerces

De som är allergiska mot lysdioder kommer att bli glada över att se att du kan modifiera de fyra belysningszonerna på musen … och till och med stänga av dem helt.

Vi föredrar att betona inställningsalternativen för dubbelklick, hjulrullning och Windows-pekare. Inget annat än väldigt klassiskt. Det är också möjligt att definiera känslighetsnivåer som kan aktiveras via knappen på rattens baksida: från 50 till 19 000 dpi i steg om 50.

Roccat Burst Pro Air © Nerces
Roccat Burst Pro Air © Nerces

Ljushantering och allt som Roccat anser från avancerade inställningar följer © Nerces

Naturligtvis kan var och en av kontrollerna tilldelas en annan funktion och detta är giltigt även för denna knapp som initialt är dedikerad till känslighet. Dessutom, om du verkligen vill hålla musen med vänster hand, är det fortfarande möjligt att avaktivera vilket kommando som helst. Slutligen är de avancerade inställningarna en möjlighet att kontrollera styrkan på den trådlösa signalen, att notera batterinivån, men också att leka med pollinghastigheten – begränsad till 1000 Hz – eller att ändra avstudsningstid : en mycket praktisk inställning för att undvika otidiga dubbelklick.

Roccat Burst Pro Air © Roccat

Roccat Burst Pro Air, anser Clubic

Roccat Burst Pro Air8

De mest krävande användarna kommer att kunna överväga att Roccat förblir i sin komfortzon med en Burst Pro Air som inte revolutionerar den tyska tillverkarens katalog. Som du säkert har förstått är den här musen inte riktigt att rekommendera för de som är allergiska mot lysdioder… eller för vänsterhänta personer och på vissa punkter kan den verka åldrande: dess sensor är inte den modernaste och förfrågningshastigheten är begränsad kl. 1000Hz.

Faktum är att detta knappast är ett problem och tvärtom verkar Pixart PAW3370-sensorn vara ett säkert kort, utan dåliga överraskningar. Vid användning är musen lika exakt som den är bekväm och dess inneslutna dimensioner gör att den kan böjas efter alla infall. Slutligen, och detta är utan tvekan dess främsta kvalitet: den ansluter både i RF 2,4 GHz för bättre prestanda och i Bluetooth, dess autonomi gör ingen besviken och det trådbundna är fortfarande möjligt.

Mest

  • Viktgräns för trådlöst
  • Mycket trevlig att ta på
  • Sensornoggrannhet
  • Brett konfigurerbara lysdioder
  • Den mycket kompletta applikationen
  • Två reservdynor

De mindre

  • Fortfarande lite dyrt
  • Exklusivt för högerhänta
  • DPI och polling rate inte överst
  • Roccat överdriver sin lätthet

Se priset

Se priset

Relaterade Artiklar

Back to top button