Road Avenger: det ultimata SEGA MEGA CD-spelet?

Road Avenger © Stéphane Ficca för Clubic

I början av 90-talet siktade SEGA på att revolutionera videospel med sin MEGA CD, väl hjälpt på den tiden av en viss (och tidlös) väg hämnare.

1993 välkomnade Frankrike en ny kringutrustning dedikerad till SEGA Mega Drive: MEGA CD:n. En ganska imponerande förlängning, revolutionerande för tiden, som tillåter SEGA-konsolen att rymma spel i CD-format! Och för många dåtidens spelare var MEGA-CD:n tillfället att ta en ganska monumental teknisk smäll, med väg hämnare.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO-klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade världen för de 10e konst…

väg hämnare

En bil-FPS i form av en interaktiv tecknad serie

I väg hämnareförkroppsligar vi en MATF-agent (Mobil pansarinsatsstyrka), som är på väg att åka på smekmånad med sin fru Cindy. Tyvärr hamnar det nygifta parets bil inför ett gäng motoriserade rånare, som kommer att trycka in dem i en ravin.

Explosionen av bilen lämnar inga tvivel om döden av de två nygifta, men MATF-agenten kommer att överleva, med bara en idé i åtanke: att hämnas sin frus död.

väg hämnare

Här är pitchen trots allt väldigt ” åttiotalet ” av detta väg hämnaresublimt illustrerad av en vacker animerad video, och buren av en mer än minnesvärd musik, nämligen På vägenav Hiroshi Nemoto.


Introt kombinerar alla (bra?) klichéer från 80/90-talet, mellan strävan efter hämnd, bilar pimpade sätt Galna Maxfiender som verkar rakt ut ur Ken pojken som levde… och fortfarande denna exceptionella musik, som utan tvekan fortfarande resonerar i hörnet på dem som kände till spelet vid den tiden.

Jag vet att jag kommer att återuppliva när jag är… På väg

Som många MEGA CD-titlar, väg hämnare ger GMF stolthet (Full Motion Video). Konkret, på spelsidan kontrollerar vi inte mycket: det handlar faktiskt om att följa en interaktiv tecknad serie, där spelaren uppmanas att trycka på höger knapp vid rätt tidpunkt för att historien ska fortsätta. .

väg hämnare

Kontrollerna visas direkt på skärmen och du måste slutligen använda dina bästa reflexer för att trycka på “Höger” eller “Vänster”-knappen vid rätt tillfälle, sparka i gaspedalen eller tvärtom trycka på bromspedalen. För enkelheten, väg hämnare är varken mer eller mindre än ett fullt spelbart QTE-baserat spel.

Observera att i “Hårt”-läge visar spelet ingen indikation på skärmen, som en Dragon’s Lair bara för att namnge honom. ” Lycka till… »

väg hämnare

Nio kultnivåer?

Totalt, väg hämnare är uppdelad i nio nivåer, att upplevas som små episoder. ” små “, eftersom bara en halvtimme låter dig se slutet av spelet.

Oundvikligen kommer tidens spelare att minnas den första nivån i form av en kryssning vid havet, och den andra som tar spelaren på en karriär. Faktum är att de flesta nivåer av väg hämnare är sekt, och om vissa har en svaghet för sekvensen på motorvägen, kommer andra att minnas nivån på landsbygden, eller till och med den i avloppen.

Och i slutet av spelet konfronteras vi förstås med gänget som satte punkt för vår söta frus dagar, i en häpnadsväckande och explosiv final.

väg hämnare

Visuellt, väg hämnare var en revolution, och även om konkret ” vi spelade inte riktigt “, vid den tiden hade vi intrycket av att se den framtida rullningen (det är fallet att säga det) framför våra ögon. Men få människor vet att den här titeln, så imponerande som den är, faktiskt var porten för ett arkadspel från mitten av 80-talet…

väg hämnare

Tvärtemot vad många unga spelare på den tiden trodde (hej du!), väg hämnare är inte ett spel exklusiv till MEGA CD-enheten. Det är faktiskt hamnen i ett arkadspel signerat Data Eastursprungligen lanserad 1985!

Det måste sägas att mitten av 80-talet var mycket (för?) gynnsamt för FMV-spel, räknat i dess led Dragon’s Lair självklart, men också oförglömliga titlar som Mad Dog McCree, Space Aceoch i början av 90-talet, den minnesvärda (och mycket kontroversiella) Nattfälla.
Lika många spel finns dessutom på SEGAs MEGA CD.

väg hämnare

På hans sida, väg hämnare (Var vägsprängare i Japan), förutom sin visuella aspekt, har för sig en extraordinär rytm, som bokstavligen griper spelaren från första sekunden av inledningen.

WolfTeam: interaktiva tecknade serier… och Berättelser om !

Uppenbarligen stannade WolfTeam-studion inte ensam vid detta väg hämnare : det japanska företaget som grundades 1986 tillät också Mega Drives CD-stöd att dra fördel av andra ” interaktiv tecknad film “, att veta Cobra Commandmen också Tid Gal eller den mycket framgångsrika (och väldigt roliga) Ninjans hämnd.

väg hämnare

Vi är också skyldiga WolfTeam shoot’em up Sol-Facefortfarande på MEGA CD, och spelen Tales of Phantasia, Tales of Destiny och Tales of Eterniaunder överinseende av Namco.

RoadAvenger, den föreslogs också på MSX, och kopplades till en LaserActive-version. Spelet såldes också som ett paket i Frankrike med MEGA CD 2, vilket bidrog till att göra det extremt populärt. Omdöpt vägsprängareportades den sedan till PlayStation och SEGA Saturn, i en sammanställning där den gnuggade sig med Åskväder.

Du vet förmodligen slutet på historien: om du fortfarande har din MEGA CD i hörnet av ett skåp och du har 25 minuter (spelets totala livslängd) framför dig, unna dig själv och ta dig tid att starta om detta väg hämnare.

Relaterade Artiklar

Back to top button