Ristar, det lilla stjärnskottet som sträckte ut armarna mot oss på Mega Drive

Ristar © Stéphane Ficca för Clubic

1995 blev SEGA Mega Drive-spelare förvånade över att se ett helt nytt spel exklusivt för deras 16-bitarskonsol komma på hyllorna: Ristar. En titel med en särskilt lockande bild, med en liten stjärna (Ristar därför), utrustad med armar och ben, med den extra bonusen av ett smart litet flin som påminner om det hos en viss Sonic. Och av goda skäl…

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO•Klassiker erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från 2D-titeln i stora pixlar till det mindre avlägset spelet till det tveksamma 3D, denna krönika inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelsnuggets som öppnade världen för den 10:e konsten…

För 25 år sedan kunde Ristar förföra många spelare, fascinerade av detta lilla humaniserade stjärnskott, en avlägsen ättling till den blå igelkotten, då SEGAs favoritmaskot. Ristar och Sonic the Hedgehog är faktiskt lite av samma familj, eftersom de två titlarna utvecklades av utvecklare gemensamt.

I motsats till vad man kan tro är Ristar inte ett spel signerat av sonic-team som sådan, men han är fortfarande en (inte så avlägsen) kusin till den ständigt rusande hjälten.

Ristar

Ristar och Sonic, samma kamp?

I detta ämne, liksom en viss Sonic the Hedgehog 2 som lanserades för några år sedan, Ristar (undertextad Stjärnskottet i Japan) släpps (nästan) över hela världen på SEGA Mega Drive. Spelet anländer den 16 februari 1995 till Japan, följande dag i USA, och den 18 februari på vår gamla goda Mega Drive PAL i 50 Hz. För SEGA är målet att erbjuda spelarna ett alternativ till sin favoritmaskot, som Nintendo gjorde med Donkey Kong, Yoshi, Kirby…

Ristar

Uppkomsten av Ristar är fortfarande relativt mystisk idag, men det ryktas att projektet närmade sig från utvecklingen av Sonic the Hedgehog först av namnet. Ett projekt som kommer att återupptas några år senare, och till stor del göras om, för att ge liv åt Ristar. En Ristar som iscensätter en ung stjärna, son till en legendarisk hjälte, som måste samla sina krafter för att befria de olika planeterna i Valdi-systemet från Greedys klor.

En ganska ikonisk titel för många unga spelare på den tiden, vars ursprungliga ambition var att låta spelare känna nästan alla element på skärmen. För att göra detta kan Ristar sträcka ut sina armar för att ta tag i sina fiender, men också föremål och många delar av landskapet. Detta gör att han kan klättra på en stege, sväva över toppar, fälla ett hinder… allt med en kraftfull huvudspark som inte har något att avundas mot Gérard Depardieus på 80-talet.

En stor bild- och ljudsuccé

Även om det lånar många element från Sonic (svårt att inte tänka på Green Hill Zone i första nivån döpt Flora, med en nästan identisk introduktion…), Ristar är ett spel… mycket långsamt. Faktum är att om Sonic pressar spelaren att gå igenom nivåerna så snabbt som möjligt, kan den lilla stjärnan helt enkelt inte springa, och spelet uppmuntrar (och belönar) utforskning.

Ristar

Ristar spelas därför väldigt enkelt, med en knapp för att hoppa, och en annan för att fånga, genom att kasta armarna i 8 riktningar. Det är tillgängligt, inom räckhåll för alla spelare och jävligt effektivt.

Visuellt är Ristar en särskilt framgångsrik titel, väldigt färgstark, med trevligt varierade nivåer. Till detta kommer många mycket uppfinningsrika spelmekaniker, och en bara emblematisk första nivå, som låter dig behärska det lilla stjärnskottets olika förmågor på några minuter. Varje nivå präglas av en bosskamp, ​​återigen alltid väldigt uppfinningsrik, och en mycket utarbetad generell nivådesign.

Ristar

Observera att genom att lämna Ristar orörlig visar den senare en rolig liten mimik, och som dessutom är olika från en nivå till en annan. Den typ av detaljer vi älskar. Slutligen är Ristar också en stor akustisk framgång, med ett soundtrack utvecklat av Tomojo Sasaki, upphovsmannen till Nights soundtrack.

Men förresten… varför “Ristar”?

Ursprungligen kallades Ristar inte Ristar … utan “ känna “, och huvudpersonen hade då ett ganska annorlunda utseende, med den extra bonusen av ett par röda sneakers på fötterna, som ” vem du känner “. Spelet döptes senare ” Dexstar ‘, innan den modifieras Spänn spänningen. Enligt den utmärkta Spelhistorikerdärför har Ristar blixtar på sina vita sneakers.

Ristar

Slutligen beslutade SEGA-teamen att döpa sin nya skapelse Ristar. I detta ämne uttalar vissa i USA Raillestar “, när andra uttalar” Omstart “. Enligt den amerikanska omslaget till spelet kan Ristar vara sammandragningen av ” Stigande stjärna »… Till var sin Ristar.

Ristar

Sidoliv, Ristar är inte ett J-RPG, långt ifrån det, eftersom det kommer att ta mindre än två timmar att övervinna spelets sex planeter, som var och en är uppdelad i 2 nivåer. Men vilket nöje att korsa de olika områdena i spelet, och att uppskatta mycket fin grafik, mycket vackra animationer och många detaljer, inklusive på nivån för bakgrunderna eller till och med på vattennivåerna.

Observera slutligen att den japanska versionen av Ristar skiljer sig något från den europeiska och amerikanska versionen. I den japanska versionen visar Ristar verkligen ett glatt uttryck när han tycks vara ständigt upprörd över PAL- och US-versionerna.

Ristar

Det finns också några små skillnader i själva spelet, men slutet är också väldigt annorlunda, med en ganska gåtfull slutsats på den japanska versionen, till skillnad från det europeiska och amerikanska slutet.


Lång livslängd värdig ett stjärnfall…

Trots vissa framgångar med spelare vid den tiden, lyckades Ristar-licensen inte bestå. SEGA erbjöd en port på sin Game Gear, en titel som förde med sig några bra idéer från andra håll, men som förblev väldigt (mycket) nära Mega Drive-versionen.

Ristar

Enligt många spelare kom Ristar helt enkelt för sent till marknaden, eftersom SEGA-spelare 1995 hade ögonen på Saturn, när resten av världen tittade på sidan… av PlayStation, som redan finns i Japan sedan några månader tillbaka. Så mycket att Ristar för många spelare är en av de mest underskattade plattformsspelarna på SEGA Mega Drive, om inte hela 16-bitars eran.

Ristar

Notera dock att SEGA diskret ville inkludera Ristar i vissa produktioner, och i synnerhet i Shenmue, men även i SegaGaGa (på Dreamcast), utan att glömma dess närvaro i starten av Sonic All Star Racing-tävlingarna. Ett riktigt stjärnskott alltså denna Ristar, som utan tvekan hade förtjänat att lysa lite längre…

Relaterade Artiklar

Back to top button