Riktad reklam: hur du vet om din smartphone övervakar dina chattar

Sammanfattning
  • Röstassistenter, i framkant av riktad reklam
  • Vem mer lyssnar på mina konversationer?
  • Hur vet jag att mina konversationer lyssnas på och hur undviker jag det?
  • Hur skyddar jag mig från riktad reklam på min smartphone?

röstassistent

Människor rapporterar outtröttligt samma fenomen: under en diskussion med vänner, deras smartphone i närheten, frammanar de ett ämne som de inte har forskat på tidigare på Internet. Men några dagar senare får de reklam som är konstigt relaterade till dessa utbyten.

Det verkar dock som att denna rädsla för att bli avlyssnad är ogrundad enligt en studie från 2018. Men det betyder inte att din smartphone inte använder någon data från dina mikrofoner för riktad reklam. Mellan applikationer och virtuella assistenter har teknikjättarna tillräckligt med medel till sitt förfogande för att känna till dina intressen och dina behov utan att behöva spionera på dig i hemlighet.

Se ExpressVPN-erbjudandet

Röstassistenter, i framkant av riktad reklam

På frågan “kan mina förfrågningar till röstassistenter sedan användas av företag?” är svaret ja. När allt kommer omkring, inget förvånande, dessa program beter sig mest som sökmotorer, och hämtar därför denna information som Google eller en applikation kan göra när du vill skaffa information.

Under 2019 tvingades Apple be om ursäkt och se över sin praxis efter att The Guardian avslöjade att vissa entreprenörer hade haft tillgång till röstinspelningar från konversationer med Siri, men också från felaktiga aktiveringar av enheten. Dessa inspelningar skickades till anställda så att de kunde notera interaktionerna mellan användare och Siri. Men ibland innehöll dessa prover privata samtal, inspelade av röstassistenten som hade aktiverats av misstag. Arbetarna hade alltså haft tillgång till medicinska uppgifter, hade bevittnat illegal verksamhet eller till och med hört intima stunder.

Om Apple verkligen har hävdat att de ändrar sin praxis efter denna undersökning, betyder det inte att företaget inte längre har tillgång till dessa uppgifter. Som standard sparas inte längre ljudinspelningar, utan automatiska utskrifter av konversationer skapas, skickas och används. De är inte de enda som använder denna teknik. En studie från april 2022 av Amazons röstassistent drog slutsatsen att interaktioner mellan användare och Alexa användes av webbjätten och dess reklampartners för att visa riktade annonser på Echo-enheter men även över webben.

Amazon har bekräftat att man använder denna information för riktad annonsering på sin sajt, men även på alla platser där företaget publicerar annonser. Däremot nekade hon att sälja dem vidare utan samtycke till reklampartners. Även här skickas inte de direkta röstinspelningarna utan transkriberas till text innan de delas, vilket är mer än tillräckligt för att få all nödvändig information. Och naturligtvis använder Google liknande tekniker.

Vem mer lyssnar på mina konversationer?

Röstassistenter är inte de enda apparna som kan spela in din röst. Vissa nedladdade appar kommer också att be dig om tillåtelse att komma åt och lyssna på din mikrofon. Ibland är det av en bra anledning, som en språkinlärningsapp. Andra gånger kommer avsikten bakom denna begäran att vara en helt annan.

Visst, det finns sådana skadliga program av spionprogram som illegalt spionerar på dig och i värsta fall använder den erhållna informationen för att utpressa dig. Dessutom försöker vissa applikationer som ser helt legitimt ut att få maximala behörigheter från lågnivåanvändare eftersom lågnivåanvändare försöker hämta så mycket information som möjligt.

Kom också ihåg att Facebook inte lämnas utanför och till och med tillät sig att aktivera mikrofonen på smarttelefonen utan användarens vetskap.

Se ExpressVPN-erbjudandet

Hur vet jag att mina konversationer lyssnas på och hur undviker jag det?

Så snart du använder en röstfunktion i en applikation, anta att denna information kommer att samlas in av utvecklarna. Ibland kommer de bara att vara för att kunna förbättra tjänsten, men om du vill behålla kontrollen över din data måste du titta på de behörigheter som ges till varje element i din telefon.

Inaktivera röstassistenter

Det första steget för att undvika riktad reklam på din telefon är att undvika användningen av röstassistenter. Men för att vara säker på att de inte aktiveras, även av misstag, är det mer klokt att gå en promenad i dess inställningar och inaktivera funktionaliteten så mycket som möjligt.

Hos Apple måste du gå till menyn Inställningar och till Siri & sök. I det här avsnittet hittar du många alternativ för att anpassa din dagliga användning av Siri, men också vad du ska inaktivera röstassistenten. Du kan också förhindra att den stängs av om du trycker på vissa knappar och stänger av den när telefonen är låst. Det kan också vara intressant att inaktivera Siri i din iCloud. Om du någon gång ändrar dig senare kan du alltid återaktivera den i samma inställningar.

Hos Google är stegen lite längre. Gå till inställningarna, Google-menyn → Inställningar för Google-appar → Sök, assistent och röstkommandon → Google Assistant → Hey Google och Voice Match och avaktivera alternativet “Hey Google”. Dessutom, när du vill kunna använda funktionen igen, behöver du bara följa samma steg.

I inställningarna på din smartphone är det vanligtvis möjligt att konsultera och radera historiken för dina röstinteraktioner. Amazon erbjuder denna funktion direkt från sin webbplats. Dessa inspelningar kan vara användbara för att förbättra röstigenkänningen på din enhet, så att ta bort dem kan göra din upplevelse mindre njutbar. Upp till dig.

Kontrollera och kontrollera appbehörigheter

Du kanske inte nödvändigtvis kommer ihåg det, men det är möjligt att en app som du laddade ner för ett tag sedan och lämnade i ett hörn av din telefon fortfarande har behörighet att komma åt din mikrofon. Goda nyheter, oavsett om det är på iOS eller Android, är det möjligt att komma åt de behörigheter som begärs av varje programvara och radera dem om det behövs.

Naturligtvis måste du vara försiktig: om du tar bort möjligheten för en applikation att spela in din mikrofon när det är nödvändigt för dess funktion kommer du att hindra dig från att använda den till sin fulla potential. Att kontrollera dessa behörigheter är dock också ett bra sätt att upptäcka misstänkta appar som ber om för bred åtkomst och vet att det är dags att ta bort dem, för att bevara din integritet ännu bättre.

Hur skyddar jag mig från riktad reklam på min smartphone?

Ljuddata som tillhandahålls till applikationer är inte den enda information som används för riktad reklam. Allt du gör på din smartphone, särskilt på webben, granskas och används för att anpassa annonserna som returneras till dig på de webbplatser du besöker. Förutom att bygga bra röstassistentvanor kan du också använda ett VPN för att skydda din integritet.

En VPN håller dig anonym genom att dölja din IP-adress och kryptera dina frågor för att förhindra att det du söker efter eller de webbplatser du besöker används för att fastställa dina intressen för annonsörer.

En viktig referens på VPN-marknaden, ExpressVPN har nu ett kampanjerbjudande som du inte får missa med 3 månader gratis för årsprenumerationen.

Se ExpressVPN-erbjudandet

ExpressVPN

Se erbjudandet

Läs meddelandet


9

ExpressVPN

  • Många plattformar stöds
  • Snyggt gränssnitt och webbläsartillägg
  • Imponerande antal servrar

I teknikens framkant erbjuder ExpressVPN en förstklassig servicenivå. Det är svårt att skylla på det, oavsett om det är för dess integritetspolicy, prestanda och säkerhet för dess servrar, kvaliteten på dess applikationer eller dess multiplattformstäckning. Den erbjuder också många mycket snygga pedagogiska guider och handledningar för att förstå, installera och använda din VPN dagligen. Ett måste.

I teknikens framkant erbjuder ExpressVPN en förstklassig servicenivå. Det är svårt att skylla på det, oavsett om det är för dess integritetspolicy, prestanda och säkerhet för dess servrar, kvaliteten på dess applikationer eller dess multiplattformstäckning. Den erbjuder också många mycket snygga pedagogiska guider och handledningar för att förstå, installera och använda din VPN dagligen. Ett måste.

Relaterade Artiklar

Back to top button