Richard Yu, VD för Huawei avtäcker Aito M5, den första bilen som kör HarmonyOS

Aito M5 © © Aito

Det är officiellt, den första bilen utrustad från HarmonyOS
är redo att komma in på den kinesiska bilmarknaden, till en början.

Och det är inte en 100% elektrisk modell, utan ett hybridfordon.

Tesla Model Y i sökaren

I torsdags den 23 december tillkännagav Richard Yu, chef för Consumer Business Group och Intelligent Automotive Solution BU på Huawei, den kommande releasen av den helt nya Aito M5. Och det är inte en smartphone- eller surfplattamodell, vilket redan skulle vara mer logiskt för Huawei, utan en bil. Och om den inte heter “Huawei” så beror det på att den är utvecklad i samarbete med Seres, ett kaliforniskt tillverkare dotterbolag till kinesiska Sokon. Hans namn, Aito, är alltså en akronym som betyder ” Lägga till intelligens till Auto “.

När det gäller specifikationer är det i synnerhet den inbyggda installationen av HarmonyOS i fordonet som är huvudnyheten, eftersom operativsystemet har utvecklats av Huawei efter dess oförmåga att använda Android från 2019.

Tre finishar av Aito M5 kommer att erbjudas från den 20 februari 2022 till den kinesiska allmänheten. Standardversionen kommer att erbjudas för 250 000 yuan eller 34 710 euro, Performance-versionen, speciellt utrustad med fyrhjulsdrift, kommer att kosta 280 000 yuan, eller 38 874 euro, och toppversionen, även utrustad fyrhjulsdrift, kommer att finnas i förköp för 320 000 yuan, eller 44 427 euro. Den senare har visats sedan den 23 december, medan den första provkörningen är planerad till den 20 januari 2022.

Ett fordon med tjänster i toppklass

När det gäller kapaciteten hos dessa fordon är den aviserade autonomin 1000 km (batteri = bensintank) med en 0 till 100 km/h meddelad på bara 4,4 sekunder. Batteriet, med en kapacitet på 40 kW, är uppladdningsbart från 20 till 80 % på bara 45 minuter med 7 kW snabbladdning, eller på fem timmar på en standardanslutning. När det gäller tanken är dess kapacitet 56 liter.

Dessutom stannar Huawei inte vid HarmonyOS och erbjuder framför allt en körassistent på nivå L2+, uppstart med en Bluetooth-nyckel, 3D ansiktsigenkänning, automatisk anslutning via Huawei ID, engångsuppdatering av den interna GPS:en eller realtidsdetektering av förarens trötthetsnivå. En central 15,9-tums HDR-skärm planeras också, samt high-end ljud som kan nå en topp på 1200 watt.

Slutligen kommer sex färger att erbjudas: keramikvit, tallfrostgrön, iskristallgrå, gyllene svart, Mihaiblått och azurblått samt tre interiörer i elfenbensvitt, polarnattsvart och agatbrunt. Tillräckligt för att få Huawei ur ” den längsta vintern med Richard Yus ord?

Läs också:
Paris kommer att vara värd för en “bensinstation”, hur är detta en världsnyhet?

Källor: Aito Auto
, Huawei Central
, Business AM

Relaterade Artiklar

Back to top button