Retroflag PiStation Case test + LCD-skärm: den mest perfekta mini retrogaming-konsolen?

Retroflag PiStation Case © Retroflag

I slutet av förra året tillkännagav Retroflag lanseringen av ett nytt retrogaming-fodral för Raspberry Pi. När det faktiskt lanseras och vi får tag på en kopia, här är vårt test av detta PiStation-fodral som har lyxen att integrera en LCD-skärm.

I flera år har Raspberry Pi använts överallt. Geniala hackare, hemautomationsfanatiker eller nostalgiska spelare är publiken för denna maskin lika vänlig som billig. Retroflag har därför gjort en specialitet av hus för att hysa en Raspberry Pi och göra den till en idealisk lösning för retrogaming. Efter modellerna NES, Megadrive, SNES eller Gameboy kommer PlayStation-boxen här och framgången är där igen!

Retroflag PiStation Case © Nerces

Sammanfattning

Mellan PlayStation och PSOne med skärm

Som vanligt vände sig Retroflag till en skalenlig modell av en ikonisk konsol. Tillverkaren föredrog dock en reproduktion av den första PlayStation och inte av den berömda PSOne, en lättare version av Sony-konsolen. PiStation Case har formen av en parallellepiped 134,7 millimeter lång, 90,5 mm bred och 38,7 mm tjock: proportionerna är mycket nära den ursprungliga konsolen, även om höljet verkar lite tjockare.

Retroflag PiStation Case © Retroflag

Externt är kopian inte långt ifrån perfekt och det finns logiskt sett tre knappar i den övre delen: “power” för att slå på besten, “reset” för att återställa och “open” som används för att öppna “CD-spelaren” , i verkligheten ett slags lagringsutrymme för att deponera de microSD-kort som hör till maskinen. Väl sett. På framsidan syns två USB-portar medan vi på baksidan märker strömporten (USB-C), två micro HDMI och ett 3,5 mm ljudjack.

Retroflag PiStation Case © Nerces

Lite mindre väl sedd än “CD-spelaren”-omslaget, har Retroflag skapat ett litet utrymme på sidan av PiStation-fodralet: ett enkelt plasthölje ger tillgång här till de två andra USB-portarna (3.0) på Raspberry Pi också när det gäller Ethernet RJ45-porten. Liten defekt för den senare: den ligger lite i ett hörn och nätverkskabeln blir inte så lätt att koppla ur. Slutligen, notera närvaron – återigen på baksidan av fodralet – av två skruvgängor: det är här skärmmodulen är fixerad.

Retroflag PiStation Case © Nerces

En perfekt valfri modul: Retroflag distribuerar PiStation-väskan med eller utan skärmen. Med det här tillägget är fallet lite närmare denna PSOne-lösning med integrerad skärm. Principen kunde inte vara enklare: modulen fästs på baksidan av PiStation-fodralet, en mikro-HDMI-kontakt ansluts till den på Raspberry och en USB-C-port förlänger strömförsörjningen. Med de två skruvarna på plats sitter monteringen stadigt och ger tillgång till en standard HDMI-port.

Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces

Kablar, anslutningar och kontakter för Raspberry Pi 4 inuti PiStation-fodralet © Nerces

Enkel och mycket snabb montering

Observera att Retroflag inte distribuerar en “komplett” produkt med sitt PiStation-fodral. Du måste skaffa en Raspberry Pi – exklusivt en 4 Model B – för att klara den samt en 15W / 5A strömförsörjning och, naturligtvis, ett micro SD-kort. Det är också nödvändigt att tillhandahålla en liten kylfläns/fläkt (40 mm) för att förhindra att hallon överhettas. Å andra sidan levererar Retroflag – och som tur är – de skruvar som behövs och en liten skruvmejsel för montering.

Retroflag PiStation Case © Nerces

Där behöver du inte gå runt, det är inom räckhåll för alla. Vi öppnar först PiStation-fodralet, identifierar den säkra avstängningsknappen – som vi kan aktivera eller inte – och de två kablarna för att ansluta till Raspberry Pi: den första deporterar USB 2.0-portarna till framsidan av fodralet, den andra kopplar om strömmen. port på Raspberry Pi så att PiStation-fodralet också har sin strömförsörjning som används för fodralets LED, “ström”-knappen och LCD-skärmen. Nödvändigtvis.

Retroflag PiStation Case © Nerces

En notis förklarar hur man ansluter kablarna, men ärligt talat finns det ingen risk för fel. Därefter är den “knepigaste” delen att vända på Raspberry Pi så att den är vänd mot skruvslitsarna. Vi placerar tre av fyra, men återigen, det anges i instruktionerna. Vi kan stänga höljet och placera de sista skruvarna för att fixa allt. Användbar precision: det är först nu som vi sätter in micro SD, om det är klart, förstås.

Retroflag PiStation Case © Nerces

Det sista monteringssteget gäller LCD-skärmen, som inte får sitta på plats när du försöker montera Raspberry Pi. Sedan är det så enkelt som möjligt att du bara fäster den på baksidan av fodralet och att de två stora fästena skruvar används. Saken utgör inga problem, men vi är fortfarande lite förvånade över att se Retroflag använda “platta” skruvar medan den överallt annars använder Phillips.

Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces

Flera distributioner kommer att vara perfekta på PiStation Case. Här, Recalbox 8.0.2 © Nerces

Mellan framgångsrik emulering och små ånger

Innan du sätter i micro SD-kortet ska det givetvis förberedas. I fallet med retrogaming kan vi inte rekommendera Raspberry Pi Imager-mjukvaran tillräckligt, vilket gör det mycket enkelt att installera valfri distribution utan att behöva söka efter den / ladda ner den i förväg: allt görs från installationsprogrammet. Beroende på din anslutningshastighet är saken ganska snabb ändå. Du kan sedan skjuta in micro SD i PiStation-fodralet.

Notera här den utmärkta placeringen av micro SD-läsaren. Visserligen ligger den under höljet, men det är inget spel, inget utrymme och insättningen sker utan problem. Innan du kan slå på maskinen är det viktigt att ansluta strömförsörjningen på ena sidan och en styrenhet på den andra. För att undvika besvikelse föreslår vi ett officiellt Raspberry-block och en officiell Xbox 360-kontroller, även om andra kommer att fungera bra, särskilt från Retroflag.

Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces
Retroflag PiStation Case © Nerces

Alltid vår integration av Recalbox 8.0.2 © Nerces

Under våra olika tester använde vi flera distributioner, men vi känner igen en liten preferens – och vanans kraft – för Recalbox, nu i version 8. Inga problem att rapportera i upptäckten av Raspberry Pi 4 och om The PiStation Cases LCD skärmen är liten (4,3 tum / 800 x 480), den ger det väsentliga tack vare en vacker bild, ljusa färger och tillräcklig kontrast. Å andra sidan beklagar vi att inställningarna är begränsade till volym och ljusstyrka.

De två små högtalarna gör sitt jobb bra och denna lösning med integrerad skärm är verkligen perfekt för din minikonsol att följa med dig överallt. Naturligtvis är spelet med tre eller fyra spelare mer komplicerat, men för solo- eller duellspel fungerar det ganska bra. Å andra sidan beklagar vi att Retroflag missade HDMI passera genom. Detta “tolkar” signalen från Raspberry Pi och matar bara ut 720p. Skam.

Retroflag PiStation Case © Nerces

Retroflag PiStation Case, anser Clubic

Återigen hedrar Retroflag de gamla konsolerna från det förflutna genom att släppa ett fodral som är sant för PlayStation. PiStation Case är som Sonys första maskin och alternativet för LCD-skärmen är en anmärkningsvärd idé även om vi hade önskat en lite större panel – det fanns plats – och en extern HDMI-utgång som tillåter 1080p.

En annan kritik, Retroflag har inte recenserat platsen för sin kylare. Eftersom Raspberry Pi 4 värms upp mer än de tidigare hade vi velat placera en 60 mm fläkt för bättre kylning. Reserver som inte ska minimeras, men som inte ska få oss att glömma fördelarna med en praktisk, lättmonterad och väldesignad låda. Utan tvekan lådan för att montera en liten öppen retrokonsol, till en lägre kostnad.

Retroflag PiStation Fodral8

PiStation Case är som de tidigare Raspberry Pi-fodralen, det är en komplett, seriös och genomtänkt produkt, men som kanske saknar en liten touch av galenskap, lite större skärm och en HDMI-genomgång mer ambitiös. En väldigt bra lösning i alla fall.

Mest

  • Fin reproduktion av PSX
  • Kvalitets LCD-skärmmodul
  • Installationen kunde inte vara enklare
  • Tillgänglighet för USB / HDMI
  • Perfekt placerad MicroSD

De mindre

  • HDMI-genomgång vid 720p
  • Perfekt kylning
  • Svårt tillgänglig Ethernet-port

95,98 €

95,98 €

Relaterade Artiklar

Back to top button