Renault Scénic Vision: den Scénic återfödda

Renault Scénic Vizion © Renault

Medan Renault förra året tillkännagav avvecklingen av modellerna Talisman, Espace, men även Scénic för 2022, har diamanttillverkaren precis presenterat Scénic Vision. Vi träffade teamen och du kommer att se att den här konceptbilen förebådar en helt annan modell än förrs minivan. En riktig “Renalution”?

Kanske har du hört talas om “Renalution”. Enligt Luca De Meo, General Manager för Renault, syftar denna strategiska plan för Renault-gruppen till att ” förändra affärsstrategin, flytta den från volym till värde “. Och för att tillägga: Vi kommer att ge mer styrka till våra varumärken, vart och ett med sitt tydliga och differentierade territorium “. Inte mindre än sju fordon väntas i denna nya era. Den ikoniska Renault 5 i sin 100% elektriska version är en av dem, men den har ännu inte sett dagens ljus. Till skillnad från den helt nya Mégane E-Tech som vi testade i våra spalter och som också är en del av denna Renaulution.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Låt oss komma till nyheten i maj månad, nämligen Renault Scénic Vision-konceptet, eller hur diamantmärket återupplivar denna modell som det har meddelat kommer att stoppa produktionen, åtminstone i sin termiska version. Så vad kan man förvänta sig? Vi träffade teamen under presentationen av denna modell. De delar med oss ​​av de viktigaste arbetsvägarna som kommer att realiseras med produktionsmodellen till 2024, men inte bara.

H2 Tech: en “elektrisk och väte” hybridmotor

Som ni vet fanns det en tid då konceptbilar hade en magisk sida. Tillverkarna utnyttjade dessa visa bilar att lägga in vad de ville. Även om det innebär att vara “futuristisk”, kan du lika gärna presentera fordon med autonom körning, säten som svänger på sig själva, jätteskärmar överallt och personliga assistenter av alla slag. Från och med nu har de stora tillverkarna lugnat ner sig lite och erbjuder saker som är mycket mer genomförbara på mer eller mindre lång sikt.

Renault Scénic Vizion © Renault

Vi kommer att diskutera designdelen strax efter, men innan dess ska vi prata om motorisering. Scénic Vision är verkligen ett 100 % elfordon, men med denna modell prövar diamantmärket en annan form av elektrifiering. I det här fallet kan vi tala om en hybridplattform eftersom den kombinerar både en 160 kW elmotor kopplad till ett 40 kWh batteri (redan integrerat i Mégane E-Tech) och en 16 kW bränslecell.

Renault Scénic Vizion © Renault

Med andra ord kan vi tala om en elektrisk hybridisering och vätehybridisering, som också kan tolkas på samma sätt som tekniken för räckvidds förlängningtack vare vilket detta koncept hävdar en räckvidd på 800 km.

Renault tar fram exemplet med en resa Paris-Marseille med ett enda stopp, inte för att ladda batteriet, utan bara vätgastanken och det på bara några minuter. Men detta är för närvarande väldigt teoretiskt. Faktum är att vätgasladdningsstationer är extremt sällsynta i territoriet. Vi har dock gott om tid på oss att komma fram till detta, tekniken iscensatt i konceptbilen ska inte landa på produktionsfordon före 2030.

Renault Scénic Vizion © Renault
Renault Scénic Vizion © Renault

©Renault

En hybridisering därför inte omöjlig, men alldeles för för tidig i dagsläget och till och med utan större intresse, förutom att demonstrera en ny princip som är tänkt att bli grönare. Faktiskt Renault Scénic Vision-konceptet är ett fordon med ett koldioxidavtryck som är 75 % lägre än ett elfordon som den elektriska Mégane E-Tech. Batteriet är upp till 60 % mindre kolintensivt än ett likvärdigt batteri, tack vare användningen av korta slingor och ett utbud av koldioxidsnåla mineraler, och användningen av energi med låg koldioxidhalt för att montera och producera batteriet “. När en sådan teknik är på väg att se dagens ljus kommer experterna inte att misslyckas med att uttrycka sig om den övergripande energi/kolbalansen i den.

Renault Scénic Vizion © Renault

Scénic dog under minivan-eran för att återfödas bättre

Namnet Scénic är inte namnet på en bilform eller siluett, för för mig är Scénic ett koncept av kabinen, resan och livet ombord och det är det som är viktigt. Och så om minivanssilhuetter inte längre är relevanta för att de är mindre populära, måste exteriören förnyas för att provocera förälskelsen medan den fortfarande uppfyller sitt Scénic uppdrag inuti “. Detta postulat är det från Gilles Vidal, designchefen för varumärket Renault under vår intervju.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Efter fyra generationer som ockuperat minivans, vill Scénic som planeras för 2024 inte längre positionera sig i detta segment, men inte heller klart i det för stadsjeepar. Med dimensioner på 4,49 m lång, 1,9 m bred, 1,59 m hög och en hjulbas på 2,83 m beskrivs den som ett fordon separat.

Renault Scénic Vizion © Renault

Och a fortiori, det gäller framför allt denna konceptbil som ger aerodynamiken en stor plats, som Gilles Vidal påminner om. Några karakteristiska linjer som förbättrar CO2 har utnyttjats maximalt, eller nästan, för att inte hamna i den alltför splittrade designen av ett hyperaerodynamiskt fordon. Scénic Vision är på det hela taget väldigt låg (1,59 m som vi sa) vilket utesluter den från SUV-kategorin och detta är inte den enda anledningen.

Renault Scénic Vizion © Renault

Som designchefen säger till oss, markfrigången är låg, hjulhusen ligger mycket nära däcken, betoningen ligger på effektivitet. Detta är alltså inte MPV- eller SUV-koder. Det är en ny enhet i landskapet som föddes från vad vi ville att den skulle göra och hur man gör den attraktiv “.

Ändå kan vi ur vår synvinkel inte låta bli att den liknar en viss Volkswagen ID.4, åtminstone baktill. Nej ?

En futuristisk sittbrunn som anpassar sig efter de åkande

Att prata med designers om historien kring skapandet av deras “bebis” är alltid en del av dessa mycket trevliga mänskliga upplevelser.

Vi skulle kunna beskriva denna Scénic Vision för dig in i minsta detalj, ner till ljussignaturen som tar formen av en diamant. Diamant som också kantar hela den övre delen av stötfångaren. Bland förklaringarna och de ansträngningar som gjorts uppskattar vi särskilt historien som omger målningen.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Man kan tro att Scénic Vision helt enkelt är svart, men i verkligheten extraherades pigmentet från kolet som fanns i atmosfären, vilket gjorde att Renault kunde få fram ett svart pulver som sedan återanvändes i färgen.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira
Renault Scenic Vizion © David Nogueira

© D. Nogueira för Clubic

Dito för golvet, som är tillverkat av återvunna mjölkflaskor, samt industriella PVC-rör. För ja, den här konceptbilen lägger också stor vikt vid ekodesign och skapande i korta cykler. Så, för att uttrycka det enkelt, 70 % av materialen som används i fordonet återvinns och mer än 95 % av fordonet är återvinningsbart, inklusive batteriet.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Men det som intresserar oss på Clubic är på tekniksidan. Renault anser att ett fordon ” trevlig “måste anpassa sig till sina passagerare och det är därför den här använder sig av ett system för upplåsning genom ansiktsigenkänning.

Väl installerad ombord hittar föraren sina egna sätesinställningar, sina multimediapreferenser, men han övervakas också av en ratt utrustad med sensorer som kan analysera hans fysiska tillstånd, i synnerhet riskerna för dåsighet. En kamera placerad högst upp, i mitten av vindrutan, ser till att allt går bra i kupén.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Och om du i din förarprofil har angett att du har problem med synen, så kan de små skärmarna på instrumentbrädan förstora sin typografi något. Ditto om du har hörselproblem med högtalarna inbyggda i varje nackstöd. Dessa tillåter inte bara varje passagerare att skapa en ljudbubbla i kabinen, utan det möjliggör kommunikation mellan fram och bak.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Utanför är det omöjligt att inte bli utmanad av dessa imponerande 21-tumshjul. Dessa har också en egenhet: de är fulla, eller nästan.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

På metallfälgen har Renault faktiskt pläterat ett slags navkapslar utrustade med klaffar (monterade på fjädrar) som stängs när fordonet färdas i hög hastighet. Som ett resultat förbättras aerodynamiken på snabba banor och, till exempel i stan, förblir klaffarna öppna för att kyla bromsarna.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Slutligen, sist men inte minst, har den traditionella digitala hastighetsmätaren och mittskärmen ersatts av en panoramaskärm som hänger över instrumentbrädan från sida till sida. På plats är läsbarheten svår med tanke på de mycket ljusa förhållandena, men vi kan verkligen urskilja fordonens hastighetsangivelser eller till och med en karta.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

På Renault lyfter vi dock främst fram fordonets förmåga att visa en videofeedback av vad som händer precis framför bilen. Ett annat sätt att visa kamerornas återkomst under dina parkeringsmanövrar, till exempel.

Det är svårt att inte bli förvånad över renderingen av dessa paneler som klär instrumentbrädan och stormdörrarna. Dessa har det speciella med att skapa ljusa atmosfärer inuti detta massivt tvåfärgade passagerarutrymme (vitt och svart) genom att utnyttja ljusets diffraktion.

Renault Scenic Vizion © David Nogueira

Om bedömningen av resultatet förblir en smaksak fann vi effektiviteten anmärkningsvärd. Färgens täthet är sådan att den verkligen ser ut som en applicerad färg.

Det finns fortfarande så mycket att säga om Scénic Vision. På ett sätt har teamen inom diamantvarumärket övertygat oss om att det är möjligt att se över designen på våra fordon så att de samtidigt är innovativa, rymliga, bekväma och framför allt att deras design kan vara mycket mer miljövänlig. -ansvarig. Detta, naturligtvis, även om dessa idéer är svåra att överföra till produktionsfordon på grund av genomförbarhet, säkerhet eller kostnad (särskilt kostnad, förresten).

Om samma ämne:
Renault kommer att sätta in en navigator i sin Mégane E-Tech, men inte den du tror

Relaterade Artiklar

Back to top button