Renault kommer att tillverka elmotorn till Megane E-tech i Frankrike

Renault Cleon fabrik © © Groupe Renault

Renault Group fullföljer sin dröm om att göra Frankrike till ett världscentrum för spetskompetens inom el.

Det handlar nu om en ny produktionslinje för elmotorer vid fabriken i Cléon.

En ny tillverkningslinje med kraftfull produktionskapacitet

Sedan 2018 har Renault investerat inte mindre än 620 miljoner euro på Cléon-anläggningen för att industrialisera koncernens 100 % el- och hybridmotorer. Helt nyligen invigde den franska tillverkaren en ny produktionslinje för elmotorn “ePT-160kW”. För tillverkaren handlar det om att hållbart impregnera sin verksamhet med den elektriska värdekedjan i Frankrike. Renault har som mål att vara 100 % elektrisk för personbilar i Europa år 2030.

Gruppen specificerar att anläggningen kommer att ha en produktionskapacitet på mer än 1 miljon elektrifierade motorer per år från 2024, varav 500 000 motorer kommer att vara elektriska och 510 000 hybrider.

Renault Factory Cleon

Denna nya ePT-160kW motor, med en effekt på 160 kW, kommer att utrusta Renaults 100% elektriska modeller, inklusive den elektriska Megane E-Tech, tillverkad av Douai-fabriken inom ElectriCity-klustret.

En “ny generation” elmotor

Denna nya generations motor, i framkant av innovation, är en synkronmotor med lindad rotor, en teknik som Renault-koncernen har förlitat sig på i tio år, som erbjuder bättre effektivitet än permanentmagnetmotorn. Dessutom säkerställer frånvaron av sällsynta jordartsmetaller tillgången samtidigt som dess miljöpåverkan och produktionskostnader begränsas. “, förklarar den franska tillverkaren.

Renault Factory Cleon

Denna nya motor är avsedd att vara lättare och mer kompakt än Renault ZOE, samtidigt som den erbjuder mer kraft (96 och 160 kW) och högre vridmoment (300 Nm). Produktionsverkstaden omfattar totalt 4 monteringslinjer och 2 lindningslinjer med en produktionskapacitet på 120 000 motorer per år. Tack vare sin flexibla design kunde den producera 240 000 motorer per år.

Kom ihåg att Cléon-fabriken sedan 2015 har producerat den elektriska drivlinan för Renault ZOE, Twingo ZE, Kangoo ZE och Master ZE. Om två år kommer produktionen att utökas med ePT-100 kW-motorn från den framtida elektriska Renault 5.

Källa: Renault

Relaterade Artiklar

Back to top button