Renault gör sin 4L till en flygande bil, och det är inget skämt

Air4 © Renault

När 4L debuterade 1961 hade designers kanske inte föreställt sig att 60 år senare skulle den lilla stadsbilen förvandlas till en flygande bil. Det är dock en realitet: för att fira detta jubileum med värdighet presenterade Renault AIR4, en flygande 4L.

Om denna AIR4 hade Renault gjort lite kitslig på Twitter för några dagar sedan. Företaget hade gett oss en tid den 26 november att presentera den för oss. Sak utlovad, sak på grund: AIR4 presenteras i videon nedan.


Dit The Arsenale och Renaut är på väg, det behövs ingen väg »

Renault designade denna flygande bil i samarbete med The Arsenale. Företaget förklarar: För att avsluta 60-årsfirandete årsdagen av Renault 4, har varumärket beslutat att gå samman med motion designcenter The Arsenale för att skapa en futuristisk omtolkning av den emblematiska modellen. Denna nya version, AIR4, är den första flygande franska bilen. Varken ett koncept eller ett skämt, AIR4 är ett väldigt verkligt E-VTOL-fordon. »

Som du säkert har märkt, till skillnad från 4L, har AIR4 inga hjul. Det är 2021, och dessa har ersatts av fyra tvåbladiga propellrar, placerade i varje hörn av fordonet. För att komma in går föraren inte genom dörrarna eller fönstren, utan bakifrån och lyfter karossen.

Väl i sittbrunnen, som bara kan ta emot en passagerare, finns det ingen ratt, fordonet är autonomt, utan en enkel skärm som fungerar som en omborddator.

Upp till 700 meters höjd och 90 km/h

Denna AIR4 är huvudsakligen gjord av kol, med några aluminiumelement. Dess vikt är 167 kg och den drivs av fyra 22 000 mAh litiumpolymerbatterier, vilket ger en total effekt på cirka 90 000 mAh.

Tekniskt sett är AIR4 kapabel att flyga upp till 700 meter över havet med en uppstigningshastighet på 14 m/s. I själva verket, och av säkerhetsskäl, kan maskinen inte överstiga en höjd av 15 meter, och dess starthastighet är begränsad till 4 m/s. På andra håll rapporterar The Arsenale en maximal horisontell hastighet på 90 km/h.

AIR4 © Arsenale

Utställd i Paris fram till årsskiftet

Du kommer att ha möjlighet att beundra denna Renault AIR4 i Paris, i Renault-verkstaden på Champs-Élysées, från den 29 november till slutet av året. 2022 flyger hon (nåja, så att säga) till USA, där hon gör stopp i Miami, sedan i New York. Hennes resa tar henne sedan till Asien, till Macao.

Källa: Arsenale

Relaterade Artiklar

Back to top button