Renault 5 elektrisk: allt du behöver veta om framtidens elektriska stadsbil

Sammanfattning
  • Kommer Renault 5 att ersätta ZOE?
  • Vilka motorer kommer att utrusta Renault 5?
  • Vilken räckvidd för framtidens Renault 5?
  • Vad blir priset på den nya elektriska Renault 5?

Renault 5 prototyp

Diamantmärket dukar efter för den neo-retro-trenden som initierats av Mini och andra Fiat 500-bilar de senaste åren. Linjerna i framtidens elektriska Renault 5 är tydligt inspirerade av originalversionen, som marknadsfördes av märket 1972. Lanseringen i Europa är planerad till 2024.

Den elektriska Renault 5, som presenterades för pressen i januari 2021 i form av en konceptbil, bekräftades snabbt av den franska tillverkaren som en framtida produktionsmodell.

Kommer Renault 5 att ersätta ZOE?

Större än en Twingo, men mer kompakt än den nya Renault Mégane e-Tech, bör den framtida elektriska Renault 5 ta över från ZOE som gjordes om i början av 2020. Diamanttillverkaren har meddelat slutet på marknadsföringen av ZOE:n för 2024, efter en karriär på mer än 10 år.

Renault 5 prototyp

2024 är också året för lanseringen av den nya elektriska Renault 5, initialt planerad till 2023. Om informationen inte officiellt bekräftas av märket, tyder allt på att R5 kommer att ta ZOE:s plats i sortimentet.

Renault 5 prototyp

Vilka motorer kommer att utrusta Renault 5?

Om grundversionen av den nya elektriska Renault 5 troligen kommer att baseras på en motor nära nuvarande ZOE R135 med en effekt på 100 kW, kommer Renault även att erbjuda en sportversion med ett legendariskt namn: R5 Alpine. Den senare ska utveckla en effekt på 160 kW, eller cirka 215 hästkrafter.

Vilken räckvidd för framtidens Renault 5?

För tillfället har Renault ännu inte kommunicerat om batteriernas kapacitet, men i början av året under presentationen av konceptbilen nämnde Luca de Méo, vd för Renault, möjligheten att använda batterier baserade på LFP-teknik. Den största fördelen med denna teknik är dess betydligt lägre kostnad.

Renault 5 prototyp

Till skillnad från det traditionella NMC-batteriet kräver LFP-batteriet inte kobolt, vilket är mycket dyrt att köpa. LFP-batteriet har dock en lägre energitäthet vilket påverkar elfordonets räckvidd.

Med presentationen av den nya elektriska Mégane e-Tech tillkännagav Renault två batterikapaciteter för den senare: 40 kWh och 60 kWh. 40 kWh-versionen skulle kunna ske på den elektriska Renault 5. Så utrustad bör den ha en räckvidd på mer än 300 km WLTP. Kommer ZOE:s batteri på 52 kWh att förnyas? Inga uppgifter i denna riktning har tills vidare meddelats.

Vad blir priset på den nya elektriska Renault 5?

Elektrisk Renault 5 © Renault

Under IAA Mobility 2021-mässan indikerade Gilles Le Borgne, Renaults tekniska chef att den nya elektriska Renault 5 borde marknadsföras i en prisklass som sträcker sig från 20 000 till 25 000 euro.

Relaterade Artiklar

Back to top button