Rekordbörsnotering för Rivian, nu värd mer än GM och Ford

rivian.jpg © Rivian

Wall Street tror stenhårt på en helelektrisk framtid. Ett bevis på detta är Rivian Automotives börsintroduktion på Nasdaq med en rungande framgång.

Affären kan rankas bland de 10 största börsintroduktionerna genom tiderna i USA. Med en marknadsvärdering på 106 miljarder dollar är Rivian positionerad på samma nivå som Ford och General Motors.

En rekordbörsnotering

Rivian har fortfarande allt att bevisa. Det amerikanska företaget har dock precis gjort den största börsintroduktionen sedan 2014, förutom att vara ett av de första företagen som inte nådde miljonen dollar i intäkter som översteg 100 miljarder dollar i värdering. Av dess 106 miljarder kapital kommer 5 miljarder från Amazon, dess huvudinvesterare med vilken de har etablerat ett strategiskt partnerskap.

Det amerikanska företaget planerade bara att erbjuda 135 miljoner aktier som såldes för 78 dollar när det noterades på Nasdaq, men dess aktie är nu noterad till 142,68 dollar när detta skrivs. Denna överdrivna uppmaning gör att Rivian kan ta om jättarna inom fordonssektorn, inklusive General Motors (85 miljarder dollar) och Ford (77 miljarder dollar) genom att för närvarande bara ha levererat ett fåtal elfordon.

Ett företag som fortfarande har allt att bevisa

Denna sensationella börsintroduktion är ytterligare ett bevis på investerarnas glupska aptit på alla företag som positionerar sig på elbilsmarknaden. Denna imponerande start skulle ändå kunna göra det möjligt för det unga företaget att positionera sig som en riktig aktör på en marknad som bara väntar på att växa, även om biljättarna alla har påbörjat en övergång till el, som dock inte kommer att ske omedelbart.

Rivian ligger verkligen ett steg före flera stora namn i branschen. Den har överträffat General Motors, Ford och till och med Tesla på marknaden för elektriska pickuper med sin R1T, varav 1 000 förväntas levereras i slutet av året. Samtidigt designar startupen elektriska skåpbilar som gör det möjligt för Amazon att intensifiera sina ansträngningar mot koldioxidneutralitet för alla leveranser. 100 000 lastbilar förväntas vara på väg 2030.

Källa: chargedevs

Relaterade Artiklar

Back to top button