Recension The Texas Chainsaw Massacre: En billig grill som saknar smak

Motorsågsmassakern i Texas © Netflix

Medan vi trodde på franchisen Motorsågsmassaker död och begravd för gott, netflix erbjuder oss en ny version av kultskräckfilmen.

Komplettera läsningen av denna artikel med ett utdrag ur filmens musik:

Sammanfattning

Teknikblad för Texas Chainsaw Massacre

Information

Originaltitel
Texas motorsågsmassaker

Utgivningsdatum
18 februari 2022

Filmens längd
1H23

Direktör
David Blue Garcia

Produktionsföretag
Legendariska bilder, Bad Hombre och Exurbia-filmer

Filmgenre
Skräck

streamingplattform
netflix

Klassificering
Förbjudet för under 16 år

En svit designad under sorgliga hospices

Fyra ungdomar reser till staden Harlow, Texas, för att starta ett nytt företag och återuppliva staden. De vet inte att de har satt sin fot på Leatherfaces territorium, den fruktansvärda seriemördaren vars grymheter fortfarande förföljer människors sinnen.

Om den första Motorsågsmassaker, som släpptes 1974, fortfarande är en referens till skräckgenren, kan vi inte säga att sagan varaktigt har präglat filmens historia genom dess kvalitet. Förutom en vänlig nyinspelning 2003, som på ett smart sätt moderniserade formeln utan att förlora sin essens, hittade de olika uppföljarna aldrig det som hade gjort saltet av originalverket.

Karaktären Leatherface behöll dock sin aura från förr, tillräckligt för att rättighetsinnehavarna skulle börja arbeta på en ny film. Det senare är alltså en del av den stora trenden av arv vadsom består av att göra en uppföljare som sammanför de ursprungliga karaktärerna, samtidigt som man drar en linje under de olika filmerna i en franchise för att återkoppla direkt till originalet.

Motorsågsmassakern i Texas © Netflix

Detta är till exempel den väg som sagan har valt Halloween 2018, presenterar sig som en direkt uppföljare till den första delen regisserad av John Carpenter med Jamie Lee Curtis. Vi misstänker också producenterna för denna nya Massaker att noga ha sett sin konkurrent innan de startade sitt eget projekt, så många och slående är likheterna mellan de två filmerna.

Ålderdom är ett skeppsvrak

Historien om detta nya Motorsågsmassaker utspelar sig därför 50 år efter originalfilmens och ger oss ett åldrat Leatherface, men fortfarande lika stört, och tas in av chefen för ett före detta barnhem där han är den enda bosatta. Hans ”pensionering” störs ändå av fyra unga nystartare/influencers, som köpt en stor del av de övergivna företagen för att starta egna företag där.

Låt oss inte vara rädda för ord, utgångspunkten är därför totalt idiot och filmen anstränger sig inte för att lägga upp sin handling och dess karaktärer ens en liten bit. Deras presentation tar bara några sekunder och vi går till blodbadet på bara 15 minuter: ingen tid att fästa sig vid huvudpersonerna eller att förstå dem ett minimum att de redan hotas att hamna i kalvstek.

Motorsågsmassakern i Texas © Netflix

Leatherface själv lider av denna misshandel och författarna visar att de inte har förstått någonting av sin modell genom att känna sig tvungna att hitta en motivation för mördarens agerande. Där det första opus placerade åskådaren i en degenererad familjs rena galenskap, här är allt bara en dum berättelse om hämnd som förstör allaikonisering av mördaren och det verkliga obehaget orsakat av var och en av hans framträdanden.

Filmen vill också blinka åt det förflutna med återkomsten av Sally Hardesty, den enda överlevande från Massaker original, som, som Jamie Lee Curtis i den nya Halloween, har förberett sig i ett halvt sekel för att döda sin angripare. Idén, även uppvärmd, är inte dålig i sig, men med bara fem minuter på skärmen är den här karaktärens framträdande mer av en publicitetsgimmick än en ordentlig hyllning.

Döden i huden

Eftersom filmen i slutändan inte är något annat än en enkel slasher förväntade vi oss åtminstone lite uppfinningsrikedom vid sidan av iscensättningen och de olika morden på filmduken. Om uppsättningarna inte är något speciellt och alla situationer har setts på andra ställen, har regissören fortfarande roligt med att visa allt mer blod och lemmar som är skurna i tusen bitar.

Motorsågsmassakern i Texas © Netflix

Den bästa scenen i filmen är utan tvekan den som utspelar sig i en buss, där Leatherface njuter av att avslöja en mängd beta-influencers i en lång, blodig och jublande kamera. Resten av produktionen är inte dålig i sig och filmad ordentligt även om vi beklagar att produktionen använder och missbrukar hoppa skrämmer att försöka skrämma åskådaren, ofta missar hans skott, eftersom listerna är nedslitna.

Det verkliga problemet med detta Motorsågsmassaker i slutändan är dess oförmåga att skapa en stämning. Den första filmen var inte den blodigaste men gjorde intryck med sin tunga, klibbiga atmosfär som skapade rejält obehag hos tittaren. Den här nya filmen, som doftar av släta digitala bilder, tar sig aldrig tid att sätta upp sin miljö och föredrar att fokusera på grafiskt våld, det enda som verkligen intresserar den.

(På) Lev och låt dö

Motorsågsmassaker 2022 cuvée är därför ingen bra årgång men kan ändå utgöra ett guilty pleasure för älskare av stora röda som fläckar. Vi kan också känna igen dess relativa effektivitet, filmen varar bara 1H23, inräknat krediter, för att komma rakt på sak utan att bry sig om en andra akt. Åskådare som bara vill ha en festival av blod och mage kommer att få sitt värde. De andra kommer att kunna gå vidare utan ånger.

Filmens sista sekvens lämnar självklart dörren öppen för en eventuell uppföljare. För vår del är vi inte riktigt övertygade om att ytterligare ett dödande signerat Leatherface är nödvändigt, förutom om en regissör och ett team som verkligen är oroligt vill återvända till skräckkällorna, utan att försöka sanera en formel som redan har gjort sina spår.

Motorsågsmassaker4

Detta femtonde Motorsågsmassaker vill gå i sin härliga äldres fotspår utan att förstå något om originalfilmens styrkor. En opportunistisk och korkad uppföljare som åtminstone har känsligheten att bara hålla i en dryg timme, det är det redan…

Mest

  • Du dyrkar Leatherface
  • Du älskar gore filmer som fläckar
  • Du gillar filmer som inte slösar tid

De mindre

  • Du vill fästa dig vid karaktärer
  • Modet för uppföljare-remakes, väldigt lite för dig
  • Du är inte sugen på en ny låg ögonbrynsslasher


The Texas Chainsaw Massacre är tillgänglig från den 18 februari 2022 på Netflix.

netflix

Se erbjudandet

Läs meddelandet


8

netflix

  • Den mest kompletta på marknaden
  • Ofta utmärkta originalserier
  • Oklanderlig videokomprimering

Den amerikanska tjänsten är inte den mest populära i världen för ingenting. Med ett utbud av innehåll berikat varje vecka, en alltid optimal videokvalitet och en mycket fungerande användarupplevelse är plattformen ett viktigt val för underhållning. Det enda vi beklagar är den konstanta ökningen av prenumerationspriserna, vilket gör tjänsten lite mindre attraktiv än när den lanserades… Lyckligtvis kompenserar antalet serier och filmer för denna ökning.

Den amerikanska tjänsten är inte den mest populära i världen för ingenting. Med ett utbud av innehåll berikat varje vecka, en alltid optimal videokvalitet och en mycket fungerande användarupplevelse är plattformen ett viktigt val för underhållning. Det enda vi beklagar är den konstanta ökningen av prenumerationspriserna, vilket gör tjänsten lite mindre attraktiv än när den lanserades… Lyckligtvis kompenserar antalet serier och filmer för denna ökning.

Letar du efter ett nytt verk att upptäcka?

Här hittar du alla våra recensioner av filmer, serier, böcker och serier!

Relaterade Artiklar

Back to top button