Recension | Sonic 2, filmen: (för) snabb och (för) rasande?

Sonic 2 © Paramount Pictures

Bara två år senare sonic filmen, uppföljaren finns redan på våra biografer. Det råder ingen tvekan om att Paramount snabbt ville dra nytta av kassaframgångarna med denna anpassning av Sega-licensen, men det återstår att se om denna ganska snabba och synligt laddade release med ikoniska skivor av videospel lyckas övertyga. Utrymme för kritik!

Komplettera läsningen av den här artikeln med filmens musik:


Sammanfattning

Sonic 2 Movie Datablad

Information

Originaltitel
Sonic the Hedgehog 2

Utgivningsdatum
30 mars 2022

Filmens längd
2:02

Direktör
Jeff Fowler

Produktionsföretag
Sega Sammy Holdings och originalfilm

Filmgenre
Fantasy, Science-Fiction, Komedi

Klassificering
Alla offentliga

sonic 2 & Knogar

Sonic är nu tyst bosatt i den lilla staden Green Hills och vill bevisa att han har vad som krävs för att bli en hjälte. När Dr Robotnik dyker upp igen får den berömda blå igelkotten sin perfekta chans. Speciellt eftersom den galna vetenskapsmannen inte är ensam och åtföljs av de solida Knuckles för att få tag på en smaragd vars kraft skulle hota hela mänskligheten. Sonic, å andra sidan, kan räkna med att Tails kommer för att stödja honom under en resa över hela världen, full av äventyr och faror.

Låt oss först och främst specificera att vi är bland de åskådare som hade en bra tid att se den första filmen sonisk. Imperfect, långfilmen av Jeff Fowler – tillbaka bakom kameran för uppföljaren – var dock en bra överraskning, en rolig underhållning som kan ses utan att tvinga, och till och med en tillfredsställande videospelsanpassning (som inte alltid ges).

Sonic 2 © Paramount Pictures

Integreringen av den berömda blå igelkotten i vår värld var relativt övertygande, dubbningen (i alla fall i originalversion) var gedigen, handlingen och skämten effektiva, och Jim Carrey verkade ha fötts för rollen som Robotnik. Vi hittar också de flesta av dessa positiva punkter i denna uppföljare, som ställer upp 2020-filmen som en introduktion (som det dock absolut inte är nödvändigt att ha sett i förväg).

Sega är mer lore än du

Faktiskt längre, laddad med nya ikoniska karaktärer från licensen och multiplicera referenserna till de många opusen i Sega-sagan (även i dess trevliga sluttexter), Sonic 2 filmen, den här gången går verkligen ut. Kanske lite för mycket faktiskt.

“Sonic 2, filmen, visar sin uppriktiga kärlek till licensen genom att multiplicera de sympatiska referenserna”

Faktum är att Knuckles (med rösten av den perfekta Idris Elba) leker läckert med sitt allvar och sin första grads sida, totalt i motsats till skämten från Sonic (alltid uttryckt av den formidable Ben Schwartz), Jim Carrey, frihjulande (det är här en komplimang, men som kan förvåna lika mycket som trötta), erbjuder en ännu mer flamboyant version av Robotnik och de bedårande Tails (med röst av den övertygande Colleen O’Shaughnessey) ger en viss andedräkt åt filmen. Men allt är inte idealiskt.

Sonic 2 © Paramount Pictures

Först och främst beklagar vi att vissa bikaraktärer försöker ta upp humorn och avslappningen hos huvudpersonerna i datorgenererade bilder: om det fungerar bra med de senare, med riktiga människor i kostymen är det särskilt pinsamt. Vi känner att författarna försöker ge dem ögonblick att existera, men resultatet verkar tvingat och vi kan bara inte vänta med att komma tillbaka till Sonics och hans vänners kullerbyttor.

Idris Elba, en knytnäve det är allt

Speciellt eftersom deras äventyr visar landskapet, häpnar oss och väcker många minnen till fans av spelen. Vi känner att filmen inte har glömt var den kommer ifrån, och det är skönt. Humorn är å andra sidan ojämn. Vi hade tyvärr upptäckt de flesta av de bästa passagerna i trailers, när andra känner sig lite uppvärmda från första opus. Några lite för tunga ”prout” skämt påminner oss också om att den första målgruppen är barn, vilket logiskt nog kan få äldre att kisa.

Sonic 2 © Paramount Pictures

Utan att förakta denna status som ett verk för de yngsta (och äldre barn som inte är alltför observanta), är skrivandet också ganska telefoniskt och förlamat med manusförfattande. Vi kan ändå välkomna ett försök mitt i filmen att lite modifiera dynamiken som installerades i början… innan vi, föga överraskande, återvänder till förutsägbara spår, bör vi inte trycka för mycket.

Men allt det hindrade oss inte från att ha det bra. Sonic 2 filmen har roligt utan större återhållsamhet, strävar framför allt efter att underhålla och att ge några små livslektioner till de små. Dessa förmedlas först av Sonic själv, en fortfarande tonåring igelkott som behöver kanaliseras och vägledas av sina adoptivföräldrar (fortfarande spelad av James Marsden och Tika Sumpter).

Sonic 2 © Paramount Pictures

Skugga och Drönare

Vi kan inte vänta med att upptäcka nästa film (uppenbarligen retad i den enda post-credits-scenen) och den framtida serien tillägnad Knuckles. Den blå, orange, röda trion och paret Wachowski är älskvärda nog att få oss att delvis glömma bort de andra alltför karikatyriska karaktärerna.

Sonic 2 © Paramount Pictures

Liksom Jim Carreys permanenta överdrift i Robotnik, leker långfilmen som helhet med gränsen för det utmattande (ljudbalansen i vår session var särskilt stark); lyckligtvis tillåter några lugna passager att du kan andas ut i en handling som annars är nästan permanent och aldrig snål i verbal pingis. Vissa musikaliska ögonblick, gjorda av känd musik eller ljud signerade kompositören Tom Holkenborg, sticker också ut en del.

I slutändan, om vi mycket lite föredrog det första opuset tack vare dess överraskningseffekt, dess mer subtila gags och skrivande, är denna uppföljare helt att rekommendera. Den ska tillfredsställa både finsmakare, nyfödda, unga och gamla. Paramount Pictures verkar därför ha hittat en ganska bra formel.

Sonic 2 © Paramount Pictures

Sonic 2 filmen6

Som den första delen, sonic 2, filmen, är en ärlig videospelsanpassning. Syndar han lite övernitisk och några skämt eller karaktärer faller platt (eller främst riktar sig till de yngsta) visar långfilmen hans uppriktiga kärlek till licensen genom att mångfaldiga de sympatiska referenserna. Nu, starkt serien om Knuckles.

Detta konstverk är för dig om

  • Du gillar godmodig underhållning
  • Du är ett fan av Sonic och hans universum
  • Du uppskattar castings som går ut

Detta arbete är inte för dig om

  • Du gillade inte den första opusen
  • En film som alltid gör dig trött
  • Du är “för gammal för det här skitsnacket”


Sonic 2 filmenhar släppts på bio sedan 30 mars 2022.

Letar du efter ett verk att läsa eller se?

Hitta alla våra krönikor och recensioner här.

Relaterade Artiklar

Back to top button