Recension Ring Shout: den fantastiska uchronia som skickar demonerna från KKK valsande

Ring Shout © © L'Atalante

Bara för att börja det nya året på rätt sätt – vilket vi önskar dig lyckligt och framför allt friskt – tar vi dig på en liten semester till USA, i en av de mest oroliga tiderna i landet.

Sammanfattning

Ring Shout (oktober 2021)

P. Djéli Clark

Efter filmens premiär En nations födelse, Ku Klux Klan är starkare än någonsin. Vad allmänheten inte vet är att demoner leder dansen och dricker av vita människors hat. Framför dem står en ung kvinna: Maryse Boudreaux. Beväpnad med sitt förtrollade svärd kämpar hon i skuggorna för att förhindra ankomsten av en ondska som skulle innebära slutet på mänskligheten.

Den första romanen som vi ska lägga under lupp i år är en bit utanför märket. Vi kommer verkligen att resa i det förflutna, mer exakt 1922. ringskott är en alternativ historia av sällsynt kvalitet. Denna roman, hyllad med flera litterära priser, gör det riskabla vadet att närma sig den oroliga perioden av den andra Ku Klux Klan…

Hårt test att ge ut en bok som bygger på historiska fakta om stort våld. Ännu svårare att lyckas förvandla det hela till ett underhållningsverk. Ändå är detta vad P. Djèli Clark lyckas föreslå med ringskott. Blandning av historiska fakta och fantasidenna lilla 150-sidiga bok överraskade oss glatt, om så bara för sin originalitet.

Tekniskt datablad Ring Shout

Information

Volym nr.
1

Snäll
Roman

Författare
P. Djéli Clark

Redaktör
Atalanta

Litterär genre
Fantasy, Fantastisk, Skräck, Historisk

Antal sidor
155

“Har du någonsin sett en Klan-parad?” »

Välkommen till 1922, till Macon, en liten stad i södra USA där tomten av ringskott. Berättelsen börjar med en smäll, mitt i en KKK-parad. “Second Awakening” satte igång den amerikanska rasistiska rörelsen efter visningen av filmen En nations födelseoch männen och kvinnorna med den spetsiga balaclavan antar fullt ut sitt hat mot svarta människor.

Världen är dock omedveten om att ett demoniskt inflytande döljs bakom denna produktion. Vi, läsare, är också snabbt förda till juicen, från första sidorna. Maryse Boudreaux – tillsammans med sina följeslagare Chef och Sadie – spårar obevekligt upp Ku Kluxes, dessa vidriga varelser som har kommit från andra håll för att livnära sig på människorhat.

Från början är vi på humör, och därefter gläder de över 150 sidorna i Clarks bok oss med en stil fantasi/fantastiskt onekligen attraktivt. Om vi ​​i början var rädda för klumpigheten angående användningen av KKK som huvudperson, får den amerikanske författaren oss snabbt att glömma våra misstankar.

“Det är en Ku Klux. A Sann Ku Klux. Östern är vit från topp till tå, gråaktig benvit, till klorna som elfenbensblad. »

Låt oss göra en liten presentation av de berömda demonerna i fråga. Bokens första kapitel börjar med deras jakt, möjligheten för författaren att avslöja för oss hur de “riktiga” Ku Kluxarna ser ut. Utan att avslöja detaljerna, låt oss säga att det här är den typen av varelse du inte vill se vid ditt bord!

Typ av främmande spårare av svarta människor, dessa övernaturliga demoner är utrustade med kapaciteter som är överlägsna människors. Dessutom förblir de osynliga för ögonen på människor som inte har en speciell “visionsförmåga”. Utan denna sällsynta uppfattning ser en Ku Klux verkligen ut som vilken mänsklig medlem av Klan som helst.

Som du kan föreställa dig har vår hjältinna förmågan att upptäcka demoner. Hon har till och med äran att bära ett magiskt svärd som kan döda djur. Detta vapen innehåller andar från före detta slavar, dömda att rensa sina synder genom att döda ondskan tillsammans med Maryse. Om tillvägagångssättet fantasi är ganska klassiskt – förutom eran som är mindre så – hamnar vi snabbt i P. Djèli Clarks otroliga värld som visar en riktig talang för att skriva!

“Vädret, vädret, vädret kommer snart…”

Det finns böcker som markerar sina läsare inte genom själva berättelsen, utan genom att de skriver. Vi tänker bland dem på Kronolog, till exempel, i synnerhet med Féfé de Dieppes färgstarka karaktär och hans oefterhärmliga tal. Också omöjligt att missa Motvindshordenskrivandet av Alain Damasio lämnar ingen oberörd… Det blir nu också nödvändigt att räkna med ringskott.

Som författaren anger i sitt förord ​​är romanen skriven på periodens afroamerikanska engelska dialekt. Karaktärernas frispråkighet accentuerar därför fördjupningen i bokens gripande universum. Särskilt omnämnande för Nana Jean, “mormor” som vakar över Maryses skvadron genom att ge råd och profetior till sina profetior på sin sångdialekt.

Sången spelar också en central roll i romanen. Mellan det dynamiska “Shouts” avsett att kalla andarna, och Maryses sjungande svärd, kastar vi oss rakt in i södra efterkrigstidens USA. Denna fördjupning är desto mer intensiv som författaren blandar historiska fakta med sin egen livserfarenhet. Bara för det är resan värd det. Och då ska vi erkänna att jaktdemoner också är väldigt trevligt!

“Clyde the Butcher sa att det som skulle komma var tungt. Stone Mountain är där de praktiserade åkallelsen vid alltings ursprung. Det är nödvändigtvis där den stora kyklopen kommer att manifestera sig! »

Vem säger att modig hjältinna nödvändigtvis säger stor skurk olycksbådande: det är rollen som Clyde the Butcher, som inte lämnar likgiltig. Maryse kommer att konfronteras flera gånger med denna Ku Klux som ingen annan, som verkar direkt ur en Lovecraft-roman, men som vi kommer att lämna dig nöjet att upptäcka själv.

Det är genom honom som demonernas verkliga avsikter kommer att avslöjas: att väcka hat för att livnära sig på det. Den förbannade filmen En nations födelsesom sänds på Stone Mountain, är alltså utlösaren för en händelse som kommer att fälla mänskligheten mot sitt slut.

Med ledning av sina visioner och sina förfäders andar kommer Maryse att behöva kämpa mot sin egen oro för att avancera med huvudet högt mot Clyde och hans undersåtar. Möjligheten i synnerhet att upptäcka några delar av den afroamerikanska traditionen, såsom hoodoo-ritualer. Det är djävulskt gott!

“Sedan, med ansiktet höjt mot himlen, utlöser Gullah ett rop. »

Det är i en veritabel apoteos som P. Djèli Clarks roman slutar, som en blandning av Hollywoodfilm ochheroisk fantasi, i en kärleksfull atmosfär med den vackraste effekten. Paradoxalt nog spelar musik en central roll i detta litterära verk: vi föreställer oss den i all sin heliga kraft, bärande på ett folks lidande och dess begär efter frihet.

Atypisk ukroni, ringskott framstår för oss som en roman att läsa minst en gång i ditt liv, om så bara för dess förtrollade universum men ändå baserad på fruktansvärda historiska fakta. Vi kommer bara att ångra en sak i slutändan: att det inte är längre…

ringskott8

ringskott är en stor överraskning. Mer alternativ historia än ren SF tar den här romanen oss in i ett återbesökt förflutet där magi och sång har sitt existensberättigande. Det är vackert, förtrollande… men för kort. Vi vill ha mer !

Mest

  • Du gillar ukronier
  • Du vill upptäcka ett sjungande och magiskt universum
  • Du gillar allt som får dig att tänka på Lovecraft-romanerna

De mindre

  • Du gillar inte att historien berörs
  • Du är inte ett fan av magi, ritualer och andra andliga metoder
  • Tentaklerna, väldigt lite för dig…

€11,44

11,44 €

ringskott (2021) ges ut av L’Atalante i pappersversion.

Den är också tillgänglig på 7Switch i EPUB-version och på Amazon i Kindle-version.

Ring Shout © © L'Atalante

Letar du efter ett verk att upptäcka? Här hittar du alla våra recensioner av romaner och bandär ritade

Relaterade Artiklar

Back to top button