Recension Pixabay (2022): en trendig gratis multimediabildbank

Pixabay © VideoBCN / Shutterstock.com

Pixabay grundades 2010 i Tyskland och det var från 2012 som Pixabay blev en riktig interaktiv gemenskap av fotografer. Nu tillgänglig på 26 språk gratis bildbank har berikats med videor och musik och blivit en komplett och gratis multimediaplattform.

Precis som Pexels förvärvades Pixabay 2019 av Canva, det grafiska skapande- och redigeringsverktyget. Men till skillnad från Pexels, som bara erbjuder videor och fotografier, har Pixabay diversifierat sig mycket. På bekostnad av kvalitet?

Sammanfattning

Pixabay: hur fungerar det?

Före 2019 erbjöds bilder på Pixabay under licensen CC0 (Creative Commons), som tjänar till att släppa verk till allmän egendom eller, där det inte är möjligt, tillåter motsvarande användning. Nu erbjuder Pixabay sin egen, mer restriktiva licens. Även om det fortfarande är möjligt att använda bilderna gratis för kommersiella eller icke-kommersiella ändamål, är det inte längre möjligt att sälja kopior av de oförändrade bilderna på innehåll som affischer och tryck eller på fysiska produkter.

Tjänsten förbjuder också användning av bilder som innehåller personer i innehåll som skulle framställa dem i ett dåligt ljus eller på ett stötande sätt. Slutligen påminner bildbanken om att du inte får använda foton med identifierbara personer eller varumärken i innehåll som kan antyda en associering av dessa personer eller varumärken med en produkt eller tjänst.

Pixabay hem © Pixabay

Användning av webbplatsen

Bildsökning

Hemsidan för Pixabay innehåller ett sökfält, under vilket tjänsten erbjuder trendiga nyckelord och bilder som den har kurerat. Här erbjuder navigeringsfältet inte kategorier utan mediatyper. Menyn “Populära sökningar”, antas som namnet antyder innehålla populära söktermer, kunde ha fungerat som ett alternativ till kategorier, men de sökord som erbjuds är inte särskilt relevanta och verkar inte uppdateras regelbundet. Pixabay erbjuder inte bara bilder, du måste välja vilken typ av media du vill skaffa innan du validerar din förfrågan.

När sökningen är klar är det möjligt att förfina den med flera alternativ. Du kommer att kunna filtrera bilderna efter orientering, storlek och färg och välja att visa de mest populära, de senaste eller de som valts av redaktören. Pixabay accepterar foton som innehåller nakenhet, en “SafeSearch”-ruta, avmarkerad som standard, undviker att ha denna typ av innehåll i sina sökresultat. De andra typerna av media har alla lämpliga filter. Du kommer att kunna välja upplösning och effekter för videor, eller varaktighet, genre, humör, rörelse och till och med användningen som kommer att göras av det för musik.

Pixabay populära sökningar © Pixabay

Längst upp och längst ner på sidan sponsras resultaten av iStock, en betald bildbank. Dessa bilder är tydligt identifierade och separerade från de kostnadsfria resultaten, vilket är en bra poäng. Du har möjlighet att utföra din forskning på de språk som erbjuds av webbplatsen, varav franska är ett. Men var försiktig: om du i slutändan vill använda söktermer på ett annat språk, är det lämpligt att ändra språket på webbplatsen i förväg, tjänsten baserar sig på detta för att ge dig resultat. En sökterm på engelska beroende på om webbplatsen är på franska eller engelska kommer inte att ge samma resultat.

Om din fråga bara innehåller ett eller två sökord kommer webbplatsen att erbjuda många resultat. Men om din sökning är för specifik eller innehåller för många ord, börjar Pixabay visa tecken på svaghet och kommer i vissa fall inte att ge dig några resultat. Observationen är desto allvarligare för bildbanken då resultaten sponsrade av iStock stämmer väl överens med det vi letar efter, där Pixabay är en besvikelse.

Pixabay resultat © Pixabay

Utvalt innehåll och nedladdning

Som sagt tidigare är Pixabay inte begränsad till fotografier. Tjänsten erbjuder även illustrationer, vektorbilder, videor, men även musik och ljudeffekter. Navigeringsfältet ger enkel åtkomst till varje innehåll. Om Pixabay är stolt över att validera var och en av de uppladdningar som gjorts på webbplatsen manuellt, verkar ingen speciell kuration göras. Till skillnad från Unsplash, som har en mycket tydlig orientering om innehållet den erbjuder, gör tjänsten lite av varje, och kvaliteten på resultaten är därför varierande, till och med ganska dålig när det gäller illustrationer. Kombinera detta med sökningen som inte tillåter exakta termer, så det blir nödvändigt att gräva lite i resultaten för att hitta den perfekta bilden. Å andra sidan kommer bilderna att vara lämpliga för ett brett spektrum av användning, och du kommer att kunna hitta både stockfoton och illustrationer.

Pixabay musik © Pixabay

Det finns inget behov av att skapa ett konto för att ladda upp media. Men utan ett konto kommer du att bli föremål för captchas vid varje nedladdning. Att skapa ett konto är gratis och kan göras med en e-postadress, ett Google-konto eller ett Facebook-konto. Förutom att slippa captchas, med ett konto kan du skapa samlingar och följa fotografer. Resten av funktionerna är reserverade för konstnärer som vill dela med sig av sina verk på sajten.

Flera bildstorlekar finns tillgängliga för nedladdning: liten, medium, stor och originalstorlek. Varje enskild sida för bilderna visar, förutom nedladdningsknappen, omfattande information om verket och konstnären. Tjänsten visar när bilden lades upp, antal visningar, antal nedladdningar och vilken kamera som användes för att ta den. Du kommer också att kunna besöka artistens profil och, om du har ett konto, följa dem, samt lägga till bilden i en samling. En extra knapp gör det möjligt för vissa bilder att använda dem för att skapa en design på Canva. Verktyget öppnas i ett popup-fönster och är omedelbart användbart. Det är synd att det här alternativet sällan erbjuds, men det är fortfarande en mycket bra idé.

Ladda ner Pixabay © Pixabay

Liknande bilder föreslås på sidan, tillsammans med ytterligare nyckelord. Erbjudanden sponsrade av iStock ingår också. Om förekomsten av sponsrat innehåll under sökningar inte var riktigt irriterande, blir det ganska invasivt så fort du klickar på en enskild bild, förslagen från iStock är mer framträdande än Pixabays.

För fotografer

Artister på Pixabay kompenseras inte av tjänsten. Däremot kan de länka sin PayPal till sitt konto för att ta emot donationer. De kan också lägga till länkar till sina sociala nätverk på sin profil och andra användare har möjlighet att skicka meddelanden till dem.

Appar och plug-ins

Appar och tillägg

Appar för Pixabay finns på iOS och Android. De erbjuder samma funktioner som webbplatsen, den senaste uppdateringen på iOS gör att du kan ladda upp bilder till webbplatsen direkt från din telefon. Endast funktionalitet saknas på iOS, donationer från PayPal, för att respektera Apples regler för betalningar. Uppdateringar verkar dock sällsynta: den sista är daterad förra sommaren.

Ett tillägg skapades för Google Chrome men det har inte underhållits på flera år.

Plugins och API:er

Precis som för Chrome-tillägget, om det officiellt finns ett plugin för att kunna integrera Pixabay med WordPress, har det tyvärr inte uppdaterats på fyra år nu. Det rekommenderas inte att ladda ner plugins som är för gamla, som kan utgöra säkerhetsrisker och som sannolikt inte är kompatibla med din version av WordPress.

Pixabay erbjuder ett gratis API för utvecklare. Det tillåter 100 förfrågningar per minut som standard, med möjlighet att begära att denna gräns höjs om det behövs. Tjänsten tillåter dock inte att webbadressen till bilder används på en webbplats eller applikation för något annat än tillfällig användning, såsom sökresultat, och kräver att utvecklare laddar upp och hostar bilderna på sin egen server för att kunna använda dem.

Pixabay6

Pixabay är ingen dålig tjänst, men den är lite för allmän för sitt eget bästa. Kvaliteten är inte alltid där och begränsade sökmöjligheter gör det ibland svårt att hitta de resultat man verkligen vill ha. Men denna mångsidighet och mångfalden av typer av media som erbjuds gör att den kan möta ett större antal användningsområden. Synd också att applikationer, tillägg och plugins försummas.

Mest

  • Erbjuder alla typer av multimediainnehåll
  • Fri
  • Relevanta sökfilter

De mindre

  • Illustrationer av dålig kvalitet
  • Brist på kategorier
  • Forskning inte alltid på plats

Sök och kategorier5

Bilder5

Mångfalden av utbudet8

Att ladda ned

Att ladda ned

Relaterade Artiklar

Back to top button