Recension: Negalyod, en drömlik diptyk mellan sand och vatten

Negalyod Vincent Perriot © Casterman

För att hitta grafik- och manusklumpar kan du lita på Casterman. Förlaget har en näsa för att hitta begåvade författare, och Vincent Perriot är en av dem. Han signerar den mycket vackra diptyken Negalyos vars andra volym just har släppts.

Sammanfattning

Negalyod (2018–2021)

Vincent Perriot

Varm luft blåser över en torr slätt. Installerad nära en flock chasmosaurier skickar herden Jarri textmeddelanden: utan att riktigt tro det letar han efter en själsfrände genom att skriva dikter till potentiella friare. Alla ingredienser finns där för en tråkig dag utan överraskningar. Men det blir surt när en tyrannosaurie riktar sig mot ett av dess bestar. När han kliver upp för att rädda henne inser han att en väderlastbil är på väg mot hans flock.

Tror du att syftet med dessa lastbilar är att förutsäga vädret? Visst inte: han retar upp dem, och akta dig för den som står i hans väg. Chasmosaurierna kommer alla att ge efter för kontakt med fordonet, och för Jarri är det en tragedi, dessa bestar är ett arvegods i familjen.

Nu utblottad har han bara ett mål: att gå till stan, gå upp till de höga kvarteren och döda personen som är ansvarig för denna massaker.

Tekniskt blad Negalyod

Information

Snäll
Komisk

Författare
Vincent Perriot

Redaktör
Casterman

Litterär genre
Science fiction, äventyr

“Chasmosaurierna är fria, men de har valt mig att vägleda dem…”

Detta kommer säkert att få dig att rycka till: hej ja, det finns dinosaurier i Negalyod ! Verket utspelar sig i en nyfiken rum-tid, som verkar följa ett modernt samhälle som svepts bort av flera krig, men befolkat av dinosaurier. Chasmosaurier fungerar som boskap, tyrannosaurier är asätare, diplodocus transporterar last… de utgör faunan av denna fantastiska dimension.

För Vincent Perriot är det en möjlighet att ha roligt grafiskt, och vi kan se att artisten har en fältdag. De få helsidor som vi hittar över de två volymerna får vår käke att falla eftersom de är visuellt slående och tekniska. Formgivaren lyckas därmed få fram en överraskande samstämmighet mellan ultramodern arkitektur och djur från tidens djup.

Negalyod image1 © Perriot / Casterman

“Historien har redan visat oss att det före våra stora öknar fanns hav med oändliga horisonter och tusentals floder med bortglömda namn…”

Världen av Negalyod ser lite ut som Galna Max med sina sanddyner så långt ögat når. Ändå finns vattnet där, fångat i rör som korsar slätten, dess tillgång beror på beslutet av de mäktiga som använder det som ett sätt att pressa befolkningen.

Grafiskt, om slätten är en intressant plats, når författarens talang sin kulmen när vår hjälte anländer till stan. Vincent Perriot skildrar en urban organisation där de fattiga bor på botten, ibland i djupet av jordens tarmar, medan de rika bor högt. I denna, Negalyod påminner också om manganGunnm av Yukito Kishiro, som säkert är en av författarens konstnärliga influenser.

Och eftersom vi pratar om inspirationer, hur ska man inte nämna det om Moebius arbete! Denna mästare i science fiction-serier har satt sin prägel på fransk-belgiska serier, och författaren hyllar honom med en tydlig linje av stor skönhet.

“Att öppna molnen med dessa dödsmotorer är att få himlen att gråta vilka tårar den har kvar…”

Överraskande för en diptyk, de två volymerna av Negalyod är radikalt olika. I den första träffar Jarri Korienzé, en rebellingenjör som är fast besluten att slå ner ordningen för att återställa jämställdhet. När duon äntligen lyckas storma tornet där världens styrande organ är samlade, öppnar de slussarna och vattnet kommer tillbaka i överflöd… lite för mycket!

Även medan öknen är allestädes närvarande i den första volymen, tar havet upp all plats i den andra volymen. Befolkningen samlas på gigantiska båtar, som gradvis förvandlas tillbaka till små städer. Den grafiska atmosfären är därför helt annorlunda men lika vacker, den här gången med sjömonster för att få rysningar längs ryggraden.

Negalyod image2 © Perriot / Casterman

”Så, hur mår du i dessa domedagstider? »

Var och en på sitt sätt tar de två volymerna upp frågan om världens undergång. Författaren berättar först om utarmningen av resurser och koncentrationen av större delen av befolkningen på ett ställe. Man kan känna hur folket kokar av ilska över föraktet av dem som styr och förtrycker dem. I den andra volymen står mänskligheten inför en annan nödsituation: den måste organisera sig snabbt för att överleva på vattnet, en helt ny miljö för människorna som befolkar detta universum.

Speciellt eftersom ett gäng fanatiska pirater har bestämt sig för att använda lik som bränsle för sina fartyg. Övertygade om att mänskligheten är dödsdömd mycket snart, och de är fast beslutna att vara de sista överlevarna av apokalypsen.

Negalyod Vincent Perriot © © Casterman

“Du är garanterad mitt skydd tills mänsklighetens fullständiga utrotning. »

Den andra volymen av Negalyod har en mer drömlik sida än den första: Vincent Perriot verkar reflektera över ödet för en blind mänsklighet som står inför sitt annalkande slut, vilket ger oss en fascinerande historia… men vars förvecklingar det kan vara svårt att följa. Särskilt på de sista sidorna blir berättelsen närmast metaforisk.

Om du letar efter en bra science fiction-historia med iögonfallande bilder, är den självförsörjande första volymen platsen att vända dig till. Och för att förlänga nöjet erbjuder den andra volymen förstås sin andel av grafiskt fantastiska helsidor.

Negalyod7

Nostalgisk för SF i serier i Moebius-stil, du kommer att älska att fördjupa dig i världen av Negalyod. Författaren livnär sig på vackra referenser för att lyckas föreslå ett nytt verk. Scenariot i den andra volymen är mindre kraftfullt än det första, men denna diptyk är värd att läsa i sin helhet.

Mest

  • Visuellt imponerande
  • Överraskande universum vid korsningen av olika inspirationer

De mindre

  • Scenario svårare att följa i andra volymen

16,98 €

16,98 €

Negalyod volym 2 omslag © Perriot / Casterman

Negalyod ges ut av Casterman.

Relaterade Artiklar

Back to top button