Recension | Morbius: Sony drar Marvel-vampyren genom blod och lera

Morbius © © Sony Pictures

Sony Pictures är inte färdig med universum Spindelmannen och därmed presenterar Morbiusen spin-off med en av de ikoniska Web Weaver-skurkarna i huvudrollen.

Sammanfattning

Datablad Morbius

Information

Utgivningsdatum
26 januari 2022

Filmens längd
1H45

Direktör
Daniel Espinosa

Produktionsföretag
Columbia Pictures, Marvel Entertainment

Filmgenre
Fantasy, serier, skräck

Klassificering
Informerad allmänhet

Bat Drama

Michael Morbius är en vetenskapsman med en sällsynt blodsjukdom. Fast besluten att hitta en behandling för sig själv och alla människor som påverkas av denna patologi, injicerar han sig själv med en experimentell produkt som förvandlar honom till en vampyr.

Här är den äntligen Morbius ! Liksom andra drabbades filmen av covid-19-pandemin och stängningen av biografer: den har därför skjutits upp otaliga gånger sedan 2020, så mycket att vi på ett ögonblick trodde att Sony Pictures skulle överge sin långfilm till en streamingplattform. Det var väldigt dåligt att känna till studion som vill surfa så mycket som möjligt på den gigantiska framgången Spider-Man: No Way Home… utan att bli för trött.

Man skulle också ha trott att produktionen skulle dra fördel av dessa många förseningar för att förfina en film vars olika trailers var läskiga att se. Den första sekvensen är ansvarig för att bevisa motsatsen. Filmad på en grön skärm med en överlagring som omedelbart attackerar näthinnan, den här första scenen med Michael Morbius sätter tonen för resten av sessionen.

Morbius © © Sony Pictures

Vampyr värre

Morbius försöker aldrig vara en vacker film, inte heller att imponera på tittaren med några tekniskt sunda sekvenser. Inställningarna är generella som möjligt och växlar mellan grå laboratorier, grå fängelser och grå gränder. Morbius kanske drömmer om en stor skräckfilm, går i fotspåren av Dracula från förr, men hans fotografi nöjer sig med att pendla mellan nyanser av blått, grått (igen) och brunt, så mycket att det är väldigt svårt att urskilja något i actionscenerna.

Regissören Daniel Espinosa tycks aldrig vilja bry sig om att ge sina filmer någon cachet och tar till och med fram formalineffekten kula tid av Matris för cheesy, ohyggliga slow motions som bara lyfter fram den ynkliga fattigdomen i de visuella effekterna.

Morbius © © Sony Pictures

Det finns absolut inget att spara i Morbius visuellt, inte ens i de lugnare scenerna, vars ramar är totalt generiska när de inte missas, med ett obefintligt skärpedjup och en klippning som kämpar för att dölja stigmata av en film som slaktats i efterproduktion. Och om du inte tror oss, uppmanar vi dig att titta på trailers efter filmen, som visar en mängd bilder och filmer som slutligen släpptes längs vägen.

Kålrot med vitlökskräm

Morbius dela mycket med Gift och dess lika fula uppföljare. Men den här nya Spider-Verse-filmen från Sony Pictures klarar av bedriften att jävla rehabilitera de två filmerna som ägnas åt symbioten. Ja, även om Gift fortfarande mycket dåliga filmer, de hade åtminstone den goda smaken att vara roliga, vid 36 åre grad, om så bara för det hallucinerade framförandet av en frihjulande Tom Hardy. Morbiusnej.

Vi förväntade oss mycket av Jared Leto, som redan har underhållit oss den här månaden Vi kraschadeApple TV+-serien tillägnad grundaren av uppstarten WeWork, efter att ha överskridit gränserna för god smak med sin katastrofala tolkning av Jokern i Självmordsgrupp och Zack Snyders Justice League.

Morbius © © Sony Pictures

Tyvärr måste skådespelaren ha tagit rollen som vampyren till nominellt värde och verkar död inuti, släckt genom hela filmen. Hans enda smala ögonblick av ära återstår denna scen, av en obeskrivlig dumhet, där Morbius, efter att ha tömt ett halvdussin sjömän på deras blod, tar av sig skjortan utan någon annan uppenbar anledning än att avslöja sin perfekt tecknade. Resten av tiden genomgår stackars Jared en smink som gör att han ser mer ut som en senkarriär Michael Jackson än en skrämmande varelse.

“Det finns inget att spara i Morbius, som är helt cynisk mot seriefans”

Resten av skådespelarna verkar vara artigt uttråkade och väntar på sitt arvode, med undantag för Matt Smith (Kronan) i rollen som vår antihjältes antagonist. Inför sin karaktärs fattigdom förökar han grimaser och groteska ställningar, för åskådarnas guilty pleasure.

Vi kommer att passera snabbt, äntligen, på manuset till filmen, nästan obefintlig. Morbius försöker aldrig skapa insatser eller dramatik och rusar igenom sin berättelse i en rasande takt, och tar sig aldrig tid att uppehålla sig vid sin hjältevampyrs psykologi.

Morbius © © Sony Pictures

Michael Morbius upptäcker sina krafter på två minuter och förklarar dem för oss i voice-over för att kunna gå vidare. Romantikens embryo med sin kollega Martine är kallare än en skatteform. Den berömda tredje akten är under tiden reducerad till en rännil med ett sista slagsmål som skickas med en kvast och brutalt klippt. Det är över, krediter, du kan gå hem.

Åh nej, naturligtvis, förpliktar Marvel, Morbius erbjuder oss två post-credits-scener som förmodligen kommer att göra MCU-exegeter galna. Självklart kommer vi inte att gå in på detaljer, men vet bara att om Morbius är dåliga, dessa två minifilmer är helt enkelt skamliga, visar Sonys verkliga avsikter och synen på att fans ses mer som idioter som är redo att svälja vilken cameo som helst än tittare med en aning omfång för att i mer än femton sekunder reflektera över sambanden mellan de olika filmer och deras logik.

Morbius © © Sony Pictures

Vi kan med rätta klaga på Marvel Studios formel, som oändligt har avböjts i nästan 15 år. Ändå efter att ha sett detta Morbiusvi kan bara gratulera erfarenheterna från Disney-teamen som lyckas i varje projekt med att få fansens hjärtan att slå snabbare tack vare några actionsekvenser direkt ur en serietidning, överraskningar som alltid är relevanta för konstruktionen av MCU och älskvärda karaktärer, som har fördelen av att finnas på skärmen.

Sony Pictures försöker aldrig att tillfredsställa sina tittare, bara för att dra nytta av de få varumärken de har kvar och på vaga löften om delade universum, för att bättre ta bort dem år efter år.

Vi vill verkligen att serietidningsfans ska inse den totala cynism som ligger till grund för detta alternativa Marvel-universum och sura. Morbius en masse. De förtjänar bättre än så, du förtjänar bättre än så.

Morbius2

Morbius är lika halt, stum och respektlös mot sin publik som de två var. Gift på sin tid, minus Tom Hardys galenskap. Efter att denna femtonde skurk signerade Sony Pictures, hoppas vi nu att Spider-Man stannar i sitt nya hem och aldrig närmar sig detta speliga filmiska universum igen.

Detta konstverk är för dig om

  • Du älskar Marvel-universumet alldeles för mycket
  • Jared Letos mage får dig att gurgla i magen
  • Du gillar mörka filmer (bokstavligen)

Detta arbete är inte för dig om

  • Du hatade Venom och dess uppföljare
  • Du har väntat på en riktig skräckfilm
  • Du har smak


Morbius har gått på bio sedan onsdagen den 30 mars 2022.

Letar du efter ett nytt verk att se eller läsa?

Hitta alla våra krönikor och recensioner här.

Relaterade Artiklar

Back to top button