Recension Moon Knight: den nya Marvel-serien saknar inte personligheter

Moon Knight © Marvel

Disney+ precis avslutat den första (och enda?) säsongen av Månriddare, en ny Marvel-serie som bärs av Oscar Isaac. Domens timme har därför kommit, och det finns många saker att väga upp: utrymme för kritik!

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Moon Knight-teknik.

Information

Kön
Serier, Science-Fiction, Fantasy, Action, Äventyr, Drama, Skräck

Prestation
Jeremy Slater

Redaktör
marvel studios

Plattform
Disney+

Avsnittsformat
50 min

Antal säsonger
1

Antal avsnitt (totalt)
6

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för barn under 16 år

De hallucinerade månriddarna

Steven Grant, en händelselös memorabilia-försäljare, faller plötsligt offer för svarta hål och verkar minnas händelser från ett annat liv. Han inser alltså att han delar sin kropp med en legosoldat vid namn Marc Spector, och att han är kopplad till en mystisk egyptisk gud…

Det minsta vi kan säga är att Disney+ experimenterar med sin Marvel-serie. Om inte alla behagar alla, så ser ingen ut som en annan och för tillfället har ingen riktigt misslyckats heller, inklusive den yngsta, Månriddare.

Till skillnad från tidigare serier som är Loke, Wanda Vision Var Hawkeye, Månriddare är knappt rotad i MCU och fortsätter inte historien om en karaktär som redan är känd för allmänheten. Du behöver därför inte ha sett de dussintals verk som släppts tidigare för att uppskatta äventyret som Oscar Isaac bär, som inte refererar till någon annan.

Moon Knight © Disney

Beroende på ditt tillvägagångssätt kan naturligtvis denna första särart vara en kvalitet eller en defekt. Älskare av länkar mellan MCU-filmer och serier kommer utan tvekan att bli lite besvikna, dock lite som De eviga Var Shang Chi, Månriddare tillåter sig att tillföra en mycket viktig del till Marvel-universumet, nämligen egyptisk mytologi, som mycket väl skulle kunna återuppkallas i framtiden i andra filmer eller serier.

När de vise pekar på månen, tittar dåren på mig

Hjärtat i manuset Månriddare bygger också på en tusenårig konfrontation mellan två gudar med olika visioner: den ena vill straffa brottslingar efter deras gärning, den andra vill eliminera dem redan innan någon illgärning begås. Detta plot sätt Minoritetsrapport är förvisso redan sett och recenserat i popkulturen, men det är fortfarande intressant och nytt i MCU. Och av goda skäl: det är en mycket bra ursäkt för att multiplicera de slagsmål vars slagkraft och effektivitet nästan inte har något att avundas för dem som Falken och vintersoldaten.

Moon Knight © Disney

Den mest fängslande i allt detta förblir dock Moon Knight i sig. Oscar Isaac, som går från den söta och vilsne Stevens hud till den beslutsamma och våldsamma Marc, med eller utan kostym, levererar en utmärkt poäng här. Alltid övertygande, ibland rörande och rolig, skådespelaren, även involverad i produktionen av serien, ger mycket av sig själv och det lönar sig. Vi älskade att upptäcka honom inför hans missförstånd från första avsnittet och följa honom i hans (fel)äventyr, vars insatser blir allt viktigare under säsongen.

“Moon Knight skulle utan tvekan ha förtjänat att fördjupa allt hon åtar sig”

Utan att gå så långt som att matcha genialiteten eller djupet i serien Legion genom att ta upp ämnet psykisk hälsa, Månriddare leker med iscensättningen och tvetydigheten i hans manus för att förvirra Steven och förlora åskådarna att gissa.

Är händelserna verkliga eller händer allt bara i karaktärens huvud? I det här spelet vågar i synnerhet avsnitt 5 överraska och kompenserar för några manusgenvägar och svagheter som setts i tidigare avsnitt.

Om samma ämne:
10 saker att veta om Moon Knight-serien för närvarande på Disney+

Ethan Hawke, aj

Förutom vissa visuella effekter som inte alltid är särskilt polerade för Disney-maskinen, Ethan Hawkes karikaturiska skådespeleri som kämpar för att övertyga (lyckligtvis kompenseras av den sympatiska May Calamawy, särskilt i det sista avsnittet), noterar vi i Månriddare några små tomter på sidan. En upptäckt desto mer olycklig i en säsong på bara sex avsnitt. Framförallt framlidne Gaspard Ulliels enda framträdande ger för få riktigt tillfredsställande inslag.

Moon Knight © Disney

Dessutom, trots en ganska intressant och avgörande post-credits-scen för en (potentiell) uppföljare, slutar serien lite bråttom. Detta är logiskt sett den andra sidan av den korta seriens medalj. Frågan om en säsong 2, den förblir olöst, med vetskapen om att Oscar Isaac enligt kontrakt inte tvingas återvända till MCU, filmer och serier kombinerat.

För oss är vi i alla fall redo att skriva på för hans återkomst och en uppföljare, speciellt eftersom serien helt och hållet producerad av Mohamed Diab och duon Aaron Moorhead och Justin Benson (Synkronisk) i slutändan inte saknar visuell personlighet. Fotot och atmosfären håller sig väldigt väl till Moon Knights ganska mörka karaktär, hela bärs av soundtracket till Hesham Nazih som också vågar sig utanför Marvels slagna och hackiga stigar.

Moon Knight © Disney

Serien skulle utan tvekan ha förtjänat att fördjupa allt den åtar sig. Oavsett om det är visuellt (även om vissa framgångsrika scener verkar vara tagna direkt från seriernas sidor), i dess ämne eller i utvecklingen av sin torterade hjälte, men resultatet är redan mycket tillfredsställande i sig och MCU har verkligen vunnit med Månriddare en av hans bästa nya karaktärer.

Månriddare7

Månriddare är ofullkomlig. Men dess få brister, både i substans och form, lyckas lyckligtvis inte förstöra tillägget av en solid hjälte och en ny mytologisk sida till MCU. Det återstår att hoppas att Marvel kommer att återanvända allt detta i framtiden, för för tillfället är det främst en kort skämtbonus, speciellt riktad till fans av Oscar Isaac och det antika Egypten.

Detta konstverk är för dig om

  • Du gillar skådespelare som spelar flera roller
  • Att lägga till egyptisk mytologi till MCU:n sparkar dig
  • Är du intresserad av frågan om psykisk hälsa?

Detta arbete är inte för dig om

  • Du gillar inte tvetydiga serier
  • En serie som inte (för) främjar MCU:n intresserar dig inte
  • Ämnet psykisk hälsa stör dig


Första säsongen av Månriddare har varit tillgänglig på Disney+ sedan 30 mars.

Disney+

Se erbjudandet

Läs meddelandet


7

Disney+

  • Disneyklassiker på ett ställe
  • Exklusiva Marvel-, Pixar- och Star Wars-serier
  • Ett mycket attraktivt pris

Det var mycket efterlängtat och gjorde ingen besviken. Disney+ är inte en Netflix-konkurrent utan ett kompletterande erbjudande, speciellt inriktat på barn och mer allmänt mot familjen. Star-universumet är fortfarande plattformens dåliga relation och kommer att kräva flera års arbete för att komma ikapp sina konkurrenter.

Det var mycket efterlängtat och gjorde ingen besviken. Disney+ är inte en Netflix-konkurrent utan ett kompletterande erbjudande, speciellt inriktat på barn och mer allmänt mot familjen. Star-universumet är fortfarande plattformens dåliga relation och kommer att kräva flera års arbete för att komma ikapp sina konkurrenter.

Letar du efter ett nytt verk att upptäcka?

Här hittar du alla våra recensioner av filmer, serier, böcker och serier!

Relaterade Artiklar

Back to top button