Raspberry Pi: och nu, nätverksinstallationen

Raspberry Pi 4

Detta är nytt, en mycket praktisk funktion som skulle glädja användarna mycket Raspberry Pi : nätverksinstallationen. Det är faktiskt nu möjligt att installera ett OS på enheten utan att behöva gå via en annan dator.

Knappt några dagar efter utplaceringen av 64-bitarsversionen av Raspberry Pi började stiftelsen lösa ett problem som kretsade kring dess nanodatorer.

Behöver du inte en dator längre?

Raspberry Pi släpptes först 2012 och är en enkelkorts nanodator som inte är större än ett kreditkort. Sedan den itererades i flera versioner drabbades Raspberry Pi 4-modellen, som lanserades 2019, tyvärr av bristen på halvledare på grund av hälsokrisen. Men trots detta sparade stiftelsen ingen möda och fortsatte att tänka på sätt att göra sina små enheter allt mer attraktiva. För om det hittills varit nödvändigt att använda en andra dator för att installera ett operativsystem (inget operativsystem är redan direkt förinstallerat på enheten), håller detta på att rättas till.

Faktiskt en ny version av bootloader är för närvarande tillgänglig i betaversion. Det låter dig nu utföra en nätverksinstallation direkt från BIOS för Raspberry Pi 4 och Raspberry Pi 400, via Raspberry PI Imager-applikationen. Den här, vars roll är att förenkla installationen av operativsystemen på SD-kortet på Raspberry Pi, kan laddas ner via en Ethernet-kabel (detta är fortfarande omöjligt i Wi-Fi). Appen kommer sedan att köras på din Raspberry Pi och låter dig flasha operativsystemet till ett SD-kort.

Installationsproceduren

När det gäller installationsproceduren, ingenting i grunden mycket komplicerat. Här är vad du ska komma ihåg:

  • Använd Raspberry PI Imager för att kopiera programvaran till ett SD-kort. SD-kortet som används för uppdateringen kommer att raderas från de data som det innehåller, så det är viktigt att säkerhetskopiera alla filer innan du fortsätter med åtgärden;
  • när Raspberry Pi Imager-applikationen är öppen måste du först klicka på “Välj OS”, sedan på “Misc Utility Images” och välja “Beta Test Bootloader”, innan du väljer det lagringsmedium från vilket driften kommer att kunna exekveras (SD-kort, USB-nyckel, etc.);
  • när skrivoperationen är klar måste Raspberry Pi stängas av och SD-kortet som just har blivit flashat sätts in i det;
  • sedan måste du slå på enheten igen. En lampa kommer då att blinka flera gånger och skärmen som den är ansluten till blir grön, ett tecken på att operationen har fungerat korrekt;
  • när installationen är klar, låt dig vägledas av de senaste indikationerna som visas på skärmen vid tidpunkten för omstarten för att slutföra processen.


Observera att detta fortfarande bara är en betaversion och att den här funktionen endast är kompatibel med Raspberry Pi 4 och Raspberry Pi 400. Slutligen klargjorde stiftelsen att när betaversionen har tagit slut kommer framtida modeller som kommer att skickas att landa direkt med den nya versionen av starthanteraren. Å andra sidan kommer det att vara nödvändigt att utföra en installation för de modeller som redan är i omlopp.

För att till fullo förstå installationsproceduren, och för att undvika eventuella fel, inbjuder vi dig att noggrant läsa stegen att följa som anges på den officiella Raspberry Pi-webbplatsen, citerad vid källan till denna artikel.

Om samma ämne:
Det är möjligt att installera Windows 11 på en Raspberry Pi 4! Här är hur

Källa: Raspberry Pi

Relaterade Artiklar

Back to top button