Raspberry Pi Compute Module 4: uppstart via NVMe går in i beta

Raspberry Pi Compute Module 4 © Raspberry Pi

För ett effektivare, billigare och framför allt mycket mer tillförlitligt lagringsalternativ.

Som alla Raspberry Pi-användare kommer att berätta är en av de svaga punkterna med nanodatorn med ett kort lagringsaspekten. Sedan den första versionen av 2012 förlitar den sig fortfarande på detta något daterade och inte alltid särskilt pålitliga microSD-stöd.

Läs också:
Raspberry Pi Compute Module 4 lanseras, 16 månader efter lanseringen av Pi 4 Model B

1x PCI Express-port

Om det redan finns några “alternativa” metoder, med en USB-hårddisk till exempel, sker i de allra flesta fall uppstarten av en Raspberry Pi-maskin gång på gång via ett microSD-kort. Releasen av Compute Module 4 banade väg för något mer modernt.


Raspberry Pi-stiftelsen har faktiskt valt att integrera en PCI Express 1x-slot. En nyhet som logiskt sett väckte många användares nyfikenhet, inklusive Jeff Geerling. I sin senaste video visar han instruktionerna som behövs för att starta Compute Module 4 direkt från en NVMe-enhet.

Jeff Geerling påpekar med rätta att saken tillkännagavs först nyligen och att den för närvarande bara är ett alternativ i betatestfasen. Det är faktiskt mycket möjligt att det han förklarar inte längre är exakt giltigt vid tidpunkten för det officiella släppet.

Läs också:
Världens minsta hallonlogotyp är ingraverad i kiseln på R2040

Prestanda upp 44 %

För sina tester använde Jeff Geerling en Western Digital Black SN750-disk med en kapacitet på 500 GB. Han installerade Raspberry Pi-operativsystemet på den och hade roligt att göra prestandamätningar med, tvärtom, ett snabbt microSD-kort. På starttider är det knappast någon skillnad mellan de två stöden.

Å andra sidan, när vi pratar om daglig användning, öppna och stänga applikationer eller till och med kopiera filer, är NVMe SSD uppenbarligen mycket snabbare än Sandisk Extreme microSD: Jeff Geerling observerar att prestanda ökar med 44 %.

För sina tester använde Jeff Geerling de nämnda lagringsenheterna och Raspberry Pi Compute Module 4. Den placerades på en MirkoPC: det är en bärarkort avsedd att stödja den berömda modulen. Det bör betonas att allt detta fortfarande bara är i beta-fasen: inget officiellt releasedatum har ännu tillkännages.

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button