Raptor Lake: 24-kärnig/32-trådig Intel-processor läckt via benchmark

Intel Alder Lake Core i9-12900K © Intel

Vi är inte sysslolösa på Intel, som redan börjar få folk att prata om sitt processorer Raptor Lake, för att efterträda den senaste Alder Lake.

Nästa månad bör vi kunna presentera nya tester av 12e generation av Intel-processorer. Faktum kvarstår att grundaren uppenbarligen förbereder resten av verksamheten, särskilt eftersom, enligt hans färdplan, den 13e generation måste falla i slutet av 2022.

En växande plattform

Kallas Raptor Lake, denna generation bör särskilt utmärkas av den massiva ökningen av antalet effektiva kärnor. Medan den biffigaste av Alder Lakes är en hybrid av 8 effektiva kärnor / 8 effektiva kärnor, måste vi gå till 8 / 16 för den mest ambitiösa av Raptor Lakes. Totalt 24 kärnor / 32 trådar så.

Första Raptor Lake-konfigurationen © Tom's Hardware

Detta är precis vad som framgår av läckan som våra kollegor förmedlade från Videokortz. I BAPCOs Crossmark benchmark-databas, en ingenjörsexempel 1 av en Raptor Lake CPU upptäcktes och några smarta killar lyckades ta några skärmdumpar innan saken togs ner.

Första Raptor Lake-bänken © Tom's Hardware

A ingenjörsexempel 1 är en mycket långt ifrån färdig version av en processor, i det här fallet en Raptor Lake. Hjärträkningen är bra, men för resten är saker inställda på att röra på sig. Testplattformen är till exempel baserad på ett Z690-chipset och medan Raptor Lake kunde byta till DDR5-5600 var det bara frågan om “klassisk” DDR5-4800, som på Alder Lake.

Ett infällt förprov

Faktum är att prestandan som observeras i BAPCO-databasen inte kan anses representativ för vad Raptor Lake kommer att ge när den släpps… och så mycket bättre för Intel. De observerade resultaten ligger verkligen bakom vad en Core i9-12900K, av Alder Lake-generationen, erbjuder.

Första bänken Raptor Lake © Videocardz

Sammanställd av Videokortz, visar resultaten att Raptor Lake-provet till och med var efter AMD:s Ryzen 9 5900X på riktmärket. Som vi har sagt är processorn fortfarande i full utveckling, så vi kommer inte att dra några slutsatser från dessa prestanda. Å andra sidan är läckan intressant genom att den bekräftar Intels arbete på detta område.

Intel CPU färdplan © Videocardz

Kom ihåg att Rocket Lake är planerad att släppas under fjärde kvartalet 2022, alltså om ett år. Den kommer att använda, som Alder Lake, Intel 7-graveringsprocessen och kommer att förlita sig på samma LGA1700-sockel, men de högpresterande kärnorna kommer att byta ut Golden Cove mot Raptor Cove.

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button