Ransomware har stigit 63% i Europa sedan början av året

ransomware © Shutterstock

SonicWall-byrån levererar ett panorama av cybersäkerhet på global nivå eftersom första halvåret 2022 precis har avslutats.

Trots flera överraskningar är Europa fortfarande ett av de främsta målen för webbpirater.

När skadlig programvara har företräde framför ransomware

Ransomware är tyvärr en del av dagliga tekniska nyheter, och av goda skäl, som SonicWall noterar i sin rapport, identifierades inte mindre än 623 000 exemplar enbart för år 2021. Deras minskning med 23 % under första halvåret 2022 jämfört med balansen föregående år beror främst på den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Faktum är att, som SonicWall motiverar, ser många ryska hackare att deras agerande begränsas av det pågående kriget, vilket inte borde hindra en återgång till frontlinjen för ransomware under de kommande åren enligt företaget.

Skadlig programvara är samtidigt på uppgång för första gången på många år. Det finns 11 % fler virus under första halvåret 2022 jämfört med hela 2021, och eftersom en överraskning kräver en annan har målen också ändrats.

För det första ser de vanliga platserna för cyberbrottsaktivitet i Tyskland, USA och Storbritannien en märkbar nedgång. Medan Uncle Sams land normalt är ett av de mest måltavla i världen av ransomware, har attacker med detta medel minskat med 42 % under de senaste sex månaderna jämfört med 2021. Europa upplever en ökning med 63 % och riktar sig till rysk aktivitet på detta område är inte en ökningsfaktor som ska uteslutas.

Behovet av att skydda anslutna objekt

Om virus ökar beror det också på att de diversifierar sig och nya mål förökar sig. Till exempel är anslutna objekt, som är särskilt sårbara eftersom de sällan skyddas av en antiviruslösning, i frontlinjen. Data de innehåller om sina användare är av intresse för hackare. Således är mer än 57 miljoner virus som riktar sig till Internet of Things i omlopp, en ökning med 77 % mellan 2021 och första halvåret 2022.

Krypterade hot har ökat med 132 % under de senaste sex månaderna jämfört med hela 2021, medan tekniken Inspektion av djupt minne i realtid (RDTMI), som lanserades 2018 av SonicWall, är mer än efterfrågat. På mindre än fem år har de upptäckta virusvarianterna ökat med 2078 %, med 270 000 nya fall registrerade bara mellan första halvåret 2021 och 2022 (+45 %). Det är med andra ord bättre att lära sig att skydda sig.

Källa: SonicWall-rapport

Relaterade Artiklar

Back to top button