Raketmotorn från 3D-skrivaren har nått full dragkraft. Ett viktigt steg för videorymdindustrin

Launcher, eftersom det är namnet på företaget som satte sig som mål att skapa billig rymdraket som möjliggör ekonomisk sändning av satelliter in i vår planets omloppsbana, skröt hon om sin prestation. E-2-motorn har varit under utveckling en tid och testerna genomfördes i NASA Stennis Space Center i Mississippi bekräftade dess effektivitet.

Motorn går in fyra, 10-sekunders intervallervilket uppnår en maximal dragkraft på mer än 98 kN. Detta kanske inte verkar så mycket, särskilt om vi tar hänsyn till förmågan hos Raptor-raketmotorn från SpaceX (dragkraft på nivån 2 000 kN), men kom ihåg att Launcher Lätta raketer ska bära relativt små laster i omloppsbana, vars maximala vikt är 150 kg. Under testerna var trycket i förbränningskammaren 100 bar och bränslet som användes för att driva hela systemet var fotogen blandat med ett oxidationsmedel.

Traditionella raketmotorer är antingen gjutna eller frästa på CNC-verktygsmaskiner. När det gäller E-2:an beslutades att använda 3D-utskrift med användning av kopparlegeringar – företaget använde förbränningskammaren och andra nödvändiga delar av skrivaren för att skapa den AMCM M4K. Undantaget är injektorn som tillverkades på den märkta utrustningen Velo3D Sapphire.

3D-utskrift underlättar avsevärt skapandet av delar och fler och fler företag från rymdindustrin bestämmer sig för att använda det eller deklarera det inom en snar framtid. Företag som SpaceX, Relativity Space och Rocket Lab har redan visat det delar av raketen kan 3D-printas heltoch tekniken kan till och med användas utanför planeten för att skapa den nödvändiga utrustningen på plats (t.ex. under bemannade rymduppdrag).

Laucnher Light-raketen ska göra sin första flygning 2024.Det är dock värt att notera att det inte kommer att vara en återanvändbar design, företaget vill i framtiden bygga en niomotorers version av sitt fordon, där den första sektionen kan användas flera gånger, precis som Falcon 9-raketerna från SpaceX.

3D-utskriftsteknik erbjuder många möjligheter och kan även användas av hemmaodlade gör-det-själv-entusiaster – om du vill börja ditt äventyr med 3D-skrivare, kolla vår guide, där vi noggrant beskriver kostnaderna och nästa steg på vägen mot att skapa dina egna element.

Samtidigt bjuder vi in ​​dig att lyssna på det senaste avsnittet av podcasten Technically Thing Taking. Den här gången pratade vi med representanter för polska företag som ansvarar för att skapa banbrytande OLED-skärmar. Tack vare dem blir visionen om att trycka skärmar på kläder eller rörliga bilder direkt från Harry Potter verklighet.

Relaterade Artiklar

Back to top button