Rakethundroboten är tyvärr en realitet, och den är rysk

robodog © Twitter @RALee85

Denna militärrobot presenterades på en vapenmässa i Moskva. Det är en autonom robothund utrustad med en raketgevär.

Showen i fråga, kallad Army-2022, ger en möjlighet för den ryska regeringen att visa upp sina senaste militära prylar medan kriget i Ukraina fortsätter.

En robot-hund krigare?

Den ryska robothunden, som heter M-81, är klädd helt i svart, med en slits som antyder två kameror för ögonen. På ryggen bär han en RPG-26 granatraketkastare. Kortbent och extremt rörlig, den rör sig mycket snabbt. Han kan breda ut sig på marken, orientera sig, undvika hinder, men framför allt kan han utföra riktade skott, utse mål och attackera dem, göra rundor, övervaka. Robust, den kan också bära vapen.

Tillverkaren (vars identitet inte har avslöjats) specificerade också att roboten också kunde tjäna humanitära ändamål, som att leverera mediciner, spana in drabbade områden och åka dit människor inte kunde smyga. .

Rysk militär uppfinning eller hemmagjord DIY?

Ändå kvarstår frågor. Inte säker på att den hundliknande roboten tål motreaktionen från RPG-26:s eld, eller ens mål på långt håll från sin lilla storlek. Dessutom kan tyget som döljer robotens kropp mycket väl försöka dölja sitt ursprung. Faktum är att dess form, dess ögon och dess leder påminner starkt om robothunden från den kinesiska tillverkaren Unitree, UnitreeYushuTechnologyDog. Dessutom är den sistnämnda till rea, häng på, på AliExpress och för endast cirka 2 700 euro.

Skepticism kvarstår när det gäller den faktiska användningen av denna robot i fält, som helt enkelt kan vara en hemmagjord DIY från en redan befintlig robot. Unitrees robothund utvecklades inte för militära ändamål, och det är osannolikt att den skulle kunna anpassa sig till krigsmiljön utan några större modifieringar.

Källa: Vice

Relaterade Artiklar

Back to top button