Quicktime, VLC, Plex – vilken mediaspelare är bättre?

Rätt mediaspelare kan göra stor skillnad i hur du ser på dina favoritfilmer och TV-program. Det finns dussintals att välja på, men det kan vara svårt att avgöra vilken mediaspelare som är rätt val.

Medan de flesta spelare har i princip samma funktioner, finns det små skillnader mellan de olika alternativen som i hög grad påverkar din upplevelse.

Vi har granskat de tre mest populära alternativen – VLC, Snabb tid och Plex – till(Plex—to) hjälper dig att välja rätt mediaspelare som ger dig den bästa totala upplevelsen. Låt oss börja med Snabb tid .

Quick Time Player blir ett alternativ standard(standardalternativ) för många användare helt enkelt för att det är inbyggt i macOS, men även om du inte har ett standardprogram finns det många skäl att överväga det.

För det första, Quick Time Player kan spela iTunes-filer . VLC Media Player kan inte spela iTunes-filer på grund av deras DRM-kryptering(DRM-kryptering) . Om du är Mac-användare(Mac-användare) nedsänkt i sitt ekosystem, då kan du luta dig mot ett alternativ som låter dig enkelt spela iTunes-köp. Nackdelen är förstås det
Quick Time Player endast tillgänglig på system Mac. Äpple officiellt stoppat
Windows-programstöd(Windows-stöd) 2016.

Quick Time Player är ett praktiskt alternativ för videor du har spelat in på din iPhone, men kanske inte fungerar lika bra med nedladdade videor eller mer obskyra filformat. En annan nackdel är det Snabb tid kan inte spela .srt-filer, det vanligaste undertextformatet. Om du gillar att aktivera undertexter medan du tittar, Snabb tid kanske inte är det bästa alternativet.

Snabb tid har ett intuitivt och lättanvänt gränssnitt som gör det enkelt att navigera och hitta rätt mediefil. Du kan också spela in och redigera videor med Snabb tid men det kräver en prenumeration på Snabb tid
Proffs – 29,99 $ avgift.

Fördelar:
(Fördelar: )

 • Automatiskt aktiverad i macOS
 • Fungerar med iTunes-filer
 • Lätt att använda gränssnitt

Minus:(Nackdelar:)

 • Inte kompatibel med Windows
 • Fungerar inte med vanliga undertextfiler
 • Mindre latitud(Mindre bredd) kompatibilitet än konkurrenter

Fastän Snabb tid är standard mediaspelare, VLC är ofta det bästa alternativet av olika anledningar. Den viktigaste är att den stöder ett stort antal ljud- och videofilformat. Mediaspelaren är också öppen källkod och tillgänglig för Windows , Mac och linux .

Även om externa codecs inte behövs, VLC kompatibel med ett nästan dumt antal plugins som låter dig utöka funktionaliteten långt bortom grunderna. Du kan enkelt streama ljud via hemnätverk(hemnätverk) med sftp/ssh-protokoll.

I VLC(VLC) har kortkommandon för nästan alla funktioner du kan tänka dig. Även om det inte är den viktigaste delen av mediaspelaren för de flesta, de som uppskattar bekvämlighet(värde bekvämlighet), kommer att älska den extra flexibiliteten som detta ger programmet.

Nackdelen är att VLC inte det mest attraktiva gränssnittet i världen. Färgvalet är mjukt i sen 90-talsstil. All funktion, ingen nåd. Naturligtvis är inte estetik det viktigaste i världen, men VLC har inte det bredaste utbudet av funktioner som musikspelare(musikspelare) .

Programmet saknar funktionalitet när det kommer till att sortera musik. VLC tänkt som videospelare(videospelare) . Även om den kan spela upp ljud, är detta inte dess primära syfte och detta visas i gränssnittet.

Fördelar:(fördelar:)

 • Fungerar med Mac, Windows och Linux
 • Stort antal plugins
 • Streamingfunktioner
 • Stort utbud av filkompatibilitet

Minus:(Nackdelar:)

 • Inget sorteringsalternativ för musik
 • Mjukt användargränssnitt

Spänn upp – Om Plex(Spänn fast – Plex) Du kan prata mycket. Även om det är en mediaspelare är det mer en server än något annat. När du ställer in och kör Plex , kommer du att kunna strömma media från dina enheter till nästan vilken annan enhet som helst i ditt hem med rätt hårdvara. Om din dator har många
musik och filmer(musik och filmer) som du vill se på den stora skärmen, du passar Plex(Plex).

Det finns två versioner Plex : en gratis, en betald. Det underbaraste med Plex att gratisversionen redan är fullt fungerande. Den betalda versionen lägger bara till några extra fördelar som färre användare kanske gillar, som t.ex VR-stöd och Sonos-integration(verklighetsstöd och Sonos-integration) . För de allra flesta användare kommer gratisnivån att vara mer än tillräckligt.

Om en Plex låter för bra för att vara sant, det är ganska nära. Det finns dock några områden där detta är mer av ett krångel än en fördel. Du kan enkelt anpassa din plex server(Plex-server) , men det finns problem när du lägger till mediafiler till den.

Faktum är att lägga till innehåll kräver att mappar och undermappar namnges med specifika namn, en uppgift som snabbt blir tråkig. Om du går igenom den här processen kommer du att belönas med ett mediebibliotek som kan nås från nästan var som helst.

Plex tillgänglig för båda Mac och PC(Mac och PC), men det kan streamas till nästan alla enheter, inklusive mobiltelefoner. Den har också integration med Alexa så efter att ha lagt till filen till Plex katalog(Plex-katalog) kan du fråga Alexa spela det och det kommer att dyka upp.

Fördelar:(fördelar:)

 • Gratisnivån är fullt funktionell
 • Betalversionen är billig
 • Ett av de bästa alternativen för hemmediasystem
 • Alexa-kompatibilitet

Minus:(Nackdelar:)

 • Svårt att lägga till media
 • Fler funktioner än vad den genomsnittliga användaren behöver

Detta är ett svårt val, men vår röst är för VLC . Det ger flest funktioner och det bredaste utbudet av kompatibilitet med ljud- och videoformat. Plex tar andraplatsen, men den är för komplex och funktionsrik för den genomsnittliga användaren.

Om du erfaren användare(power user) och vill förvandla din dator till ett multimedia-megacenter, alltså Plex – bra val. Å andra sidan, om du bara behöver ett minimum av funktioner och har Mac sedan inbyggd QuickTime Player(QuickTime Player) är ett bra val.

Rätt mediaspelare kan göra stor skillnad i hur du ser på dina favoritfilmer och tv-program. Det finns dussintals att välja mellan, men det kan vara svårt att avgränsa exakt vilken mediaspelare som är rätt val.

Medan de flesta spelare har i princip samma funktioner, finns det subtila skillnader mellan de olika alternativen som starkt påverkar din upplevelse.

Vi har tagit en titt på tre av de mest populära alternativen – VLC, Quicktime och Plex – för att hjälpa dig välja rätt mediaspelare för att ge dig den bästa övergripande upplevelsen. Låt oss börja med Quicktime.

QuickTime Player blir standardalternativet för många användare helt enkelt för att det är paketerat i macOS, men även om du inte har programmet som standard finns det många skäl att överväga det.

Till att börja med kan QuickTime Player spela upp iTunes-filer. VLC Media Player kan inte spela iTunes-filer på grund av deras DRM-kryptering. Om du är en Mac-användare nedsänkt i deras ekosystem, kan du luta dig mot ett alternativ som låter dig spela iTunes-köp med lätthet. Nackdelen är förstås att QuickTime Player bara är tillgänglig på Mac-system. Apple upphörde officiellt med Windows-stödet för programmet 2016.

QuickTime Player är det bästa alternativet för videor du har spelat in med din iPhone, men kanske inte klarar sig så bra med nedladdade videor eller mer obskyra filformat. En annan nackdel är att QuickTime inte kan spela upp .srt-filer, det vanligaste undertextformatet. Om du gillar att ha undertexter på medan du tittar kanske QuickTime inte är det bästa alternativet.

QuickTime har ett intuitivt, lättanvänt gränssnitt som gör det enkelt att navigera och hitta media du letar efter. Du kan också spela in och redigera video med QuickTime, men det kräver en QuickTime Pro-prenumeration – en avgift på 29,99 USD.

Fördelar:

 • Ingår automatiskt med macOS
 • Fungerar med iTunes-filer
 • Lätt att använda gränssnitt

Nackdelar:

 • Inte kompatibel med Windows
 • Fungerar inte med vanliga undertextfiler
 • Mindre kompatibilitetsbredd än konkurrenternas

Medan QuickTime är standardmediaspelaren, är VLC ofta det bästa alternativet av en mängd olika skäl. Den viktigaste är att den stöder ett enormt antal både ljud- och videofilformat. Mediaspelaren är också öppen källkod och tillgänglig på Windows, Mac och Linux.

Även om inga externa codecs behövs, är VLC kompatibel med ett nästan dumt antal plugins som låter dig utöka funktionaliteten långt bortom grunderna. Du kan enkelt strömma ljud över ditt hemnätverk genom att använda sftp/ssh-protokoll.

VLC har kortkommandon för nästan alla funktioner du kan tänka dig. Även om det inte är den viktigaste delen av mediaspelaren för de flesta, kommer de som värdesätter bekvämlighet att njuta av den extra flexibiliteten som detta tillför programmet.

Nackdelen är att VLC inte har det mest attraktiva gränssnittet i världen. Färgvalen är intetsägande med en sen 90-talsstil. All funktion, ingen nåd. Naturligtvis är inte estetik det viktigaste i världen, men VLC har inte heller det bredaste utbudet av funktioner som musikspelare.

Programmet saknar funktionalitet när det kommer till att sortera din musik. VLC är tänkt som en videospelare. Även om det kan spela upp ljud, är det inte dess primära syfte, och det syns i gränssnittet.

Fördelar:

 • Fungerar med Mac, Windows och Linux
 • Stort antal plug-ins
 • Strömningsmöjligheter
 • Stort utbud av filkompatibilitet

Nackdelar:

 • Inga musiksorteringsmöjligheter
 • Intetsägande användargränssnitt

Spänn fast – Plex är mycket att prata om. Även om det är en mediaspelare, är det mer en server än något annat. När du kommer igång med Plex kan du strömma din media från dina enheter till nästan vilken annan enhet som helst i ditt hem med rätt utrustning. Om du har mycket musik och filmer sparade på din dator som du vill se på storbildsskärmen är Plex platsen att gå till.

Det finns två versioner av Plex: en gratis, en betald. Det fina med Plex är att gratisversionen redan är fullt utrustad. Den betalda versionen lägger bara till några fler fördelar som kan tilltala ett mindre antal användare, som stöd för virtuell verklighet och Sonos-integration. För de allra flesta användare kommer gratisnivån att vara mer än tillräckligt.

Om Plex låter för bra för att vara sant är det ganska nära det. Som sagt, det finns några områden där det är mer krångligt än en fördel. Du kan enkelt konfigurera din Plex-server, men problem uppstår när du lägger till media till den.

Att faktiskt lägga till innehåll kräver att man namnger mappar och undermappar med specifika titlar, en uppgift som snabbt blir tråkig. Om du klarar den här processen kommer du att belönas med ett mediebibliotek som du kan komma åt från nästan var som helst.

Plex är tillgängligt för både Mac och PC, men kan streamas till nästan alla enheter inklusive mobiltelefoner. Den har också Alexa-integration, så när en fil har lagts till i Plex-katalogen kan du be Alexa att spela den och den kommer att dyka upp.

Fördelar:

 • Gratisnivån är fullt funktionell
 • Betalversionen är billig
 • Ett av de bästa alternativen för ett hemmediasystem
 • Alex kompatibilitet

Nackdelar:

 • Komplicerat att lägga till media
 • Fler funktioner än vad som är nödvändigt för den genomsnittliga användaren

Det är ett svårt val, men vår röst går med VLC. Det ger flest funktioner och bredast utbud av kompatibilitet med ljud- och videoformat. Plex är en nära tvåa, men är bara för komplex och presenterad för den genomsnittliga användaren.

Om du är en avancerad användare som vill förvandla din dator till ett multimedia-megacenter, då är Plex ett utmärkt val. Å andra sidan, om du bara behöver det absoluta minimum av funktionalitet och du har en Mac, så är den inbyggda QuickTime Player ett gediget val.