Quantum computing: IBM presenterar Eagle, en 127-qubit-processor

IBM - Quantum Processor © IBM

IBM tar därmed ledningen över sina kinesiska konkurrenter och Google genom att avslöja den första kvantprocessorn med mer än 100 qubits.

I vissa observatörers ögon är kvantberäkning en dröm. Microsofts senaste motgångar och det bestående mysteriet kring Majoranas fermioner är ett sätt att bevisa att de har rätt. De framsteg som noterats av University of Science and Technology i Kina å ena sidan, av Google å andra sidan är tvärtom ett sätt att se tomrummet halvfullt. IBM:s senaste tillkännagivande i ämnet går i samma riktning. Utan tvekan.

Nästan dubbelt så mycket som tidigare rekord

Med anledning av IBM Quantum Summit ville det amerikanska företaget därför lyfta fram de framsteg som gjorts inom hårdvaruområdet. IBM presenterade en kvantprocessor kallad “Eagle” som kännetecknas av ett rekordantal qubits, 127.

Rekord, eftersom det tillåter IBM att ta över University of Science and Technology i Kina som i juli förra året presenterade en 66-qubit-processor. IBM ligger också före sin amerikanska konkurrent Google, vars Sycamore har 53 qubits.

Kom ihåg för all del att qubit är den minsta lagringsenheten i ett kvantsystem. Till skillnad från de “klassiska” bitarna som vi känner väl, kan det ta tre olika tillstånd, 0, 1 eller båda samtidigt.

IBM Eagle 3D © IBM

En “3D”-arkitektur

Under tillkännagivandet förklarade Bob Sutor – huvudsaklig kvantexponent på IBM – att Eagle representerar ” ett avgörande steg i utvecklingen av kvantberäkningar blir den första processorn som samlar mer än 100 qubits.

IBM har redan distribuerat ett 50-tal kvantsystem, men det har uppenbarligen inte för avsikt att stanna där. Eagle förlitar sig på en 3D-arkitektur – 3D-paketering – och de element som är nödvändiga för dess korrekta funktion finns på flera “lager”, vilket tydligt förenklar interaktionerna mellan qubits och begränsar riskerna för störningar.

Eagle är baserat på det hexagonala arrangemanget av qubits vi initierade med Falcon där qubits ansluter till två eller tre grannar. Denna mycket speciella koppling minskar risken för fel mellan nära qubits och gör att vi avsevärt kan förbättra vårt produktionsutbyte av funktionella processorer. “, understryker IBM i sitt pressmeddelande.

IBM - Quantum roadmap © IBM

Mot kvantöverhöghet?

Implementeringen av en 3D-arkitektur måste också göra det möjligt för IBM att hålla sina långsiktiga åtaganden, för att inte förneka dess färdplan, som särskilt tillhandahåller lanseringen av en ny processor som redan kallas “Condor” och som bör nå totalt 1 121 qubits 2023 .

Innan dess planerar dock IBM att lansera “Osprey” nästa år. För IBM kommer detta redan att vara ett nyckelsteg i dess kvantprojekt. Osprey bör multiplicera med nästan 3,5 antalet qubits integrerade i processorn: IBM talar om 433 qubits.

Om framstegen är imponerande är det ännu inte möjligt att tala om kvantöverlägsenhet, detta tillstånd där en kvantdator kan lösa omöjliga uppgifter för en “klassisk” dator. IBM säkerställer dock att saken är nära och att Condors exit borde göra det möjligt för honom att nå detta stadium.

Om samma ämne:
Mot en demokratisering av kvantberäkningar? Detta är OQC:s önskan med sin onlinetjänstplattform

Källa: ZDNet

Relaterade Artiklar

Back to top button