Qualcomm avslöjar äntligen Snapdragon 8+ Gen 1 och Snapdragon 7 Gen 1: en ny vändpunkt för Android-smarttelefoner?

Snapdragon 8+ Gen 1 Snapdragon 7 Gen 1 © © Qualcomm

Den amerikanska jätten Qualcomm anordnar idag en konferens för att presentera sina innovationer när det gäller mobila chipset. Efter Snapdragon 8 Gen 1 redan väletablerad i landskapet av android smartphonesupptäcker vi två nya referenser som vi inte kan vänta med att testa.

Vi hade nästan rätt. Slutligen, Qualcomms nya SoC heter inte “Snapdragon 8 Gen1+” utan “Snapdragon 8+ Gen 1”. Vi kommer över det. Men ändå lovar företaget fantastiska saker med sina toppmoderna chips. Och i synnerhet med sin Snapdragon 7 Gen 1 som kan inta en plats att välja mellan bland smartphones i mellanklassen.

Snapdragon 8+ Gen 1: alltid högre, alltid starkare!

Det beror på hans civilstånd. Snapdragon 8+ Gen 1 är en hormonförstärkt 8 Gen 1. Liksom 888+ eller 865+ modellerna före den, har denna nya SoC uppdraget att driva prestandareglagen ännu längre.

Redan bland de mest kraftfulla plattformarna på marknaden ser Snapdragon 8 Gen 1 här sina klockfrekvenser pressade till sina gränser. Om finheten i graveringen inte utvecklas (vi stannar kvar i 4 nm, men den här gången på TSMC snarare än Samsung), lovar Qualcomm en vinst på 10 % i prestanda på Adreno 730 GPU och energieffektivitet upp 30 %. Tillräckligt, enligt tillverkaren, för att lova oss cirka 1 timmes extra spel jämfört med en Snapdragon 8 Gen 1.

Snapdragon 8+ Gen 1 © © Qualcomm

På CPU-sidan behåller vi en 8-kärnig konfiguration. Men frekvenserna har återigen accelererats med 10 % och effektiviteten med 30 %. Vilket ger oss, i detalj, 1 kärna klockad på 3,19 GHz, 3 kärnor på 2,75 GHz och 4 kärnor på 1,80 GHz.

På samma sätt är chippet utrustat med den senaste versionen av Qualcomm AI Engine, som erbjuder prestanda upp till 20 % på uppgifter som involverar AI.

Ingen förändring att notera på modemet eller bildprocessorsidan, dock. Vi kommer att stanna på en X65-modell som är kompatibel med millimetervågor av 5G och Wi-Fi 6E på ena sidan och en Qualcomm Spectra på den andra. En skillnad är fortfarande anmärkningsvärd jämfört med 8 Gen 1: chippet är nu kompatibelt med Bluetooth 5.3.

Snapdragon 8+ Gen 1 © © Qualcomm

Snapdragon 7 Gen 1 för att återuppliva mellanklassen

Det är ett faktum: Qualcomm tappar mer och mer mark för varje år till konkurrenten MediaTek. Allt hårdare, den senare ger nu utmärkta SoCs till OEM-tillverkare som vill lansera högpresterande smartphones till låg kostnad.

Men här är responsen som organiseras. Med Snapdragon 7 Gen 1 tänker Qualcomm gå fram och skära en fin bit av kakan.

Denna nya SoC, som tar över från Snapdragon 780 5G, antar 4 nm-gravering och är utrustad med en 8-kärnig CPU (upp till 2,4 GHz) och en GPU som Qualcomm har sparat på i detalj, men som är 20 % snabbare än tidigare modell. Smarttelefonen kommer dessutom med hela Snapdragon Elite Gaming-sviten, vilket säkerställer minimal latens och HDR-rendering där det är möjligt.

Snapdragon 8+ Gen 1 Snapdragon 7 Gen 1 © © Qualcomm

När det gäller anslutning är det inte ens en fråga längre. Snapdragon 7 Gen 1 erbjuder full 5G-kompatibilitet, inklusive mmWave. X62 5G-modemet lovar en maximal teoretisk genomströmning på 4,4 Gbps (10 Gbps för SD 8+ Gen 1) och en uppsättning funktioner som syftar till att minska strömförbrukningen genom att automatiskt byta från 5G till 4G när åtkomst till dessa remsor inte är nödvändig.

Chippet låter dig också dra nytta av Bluetooth 5.3, samt Wi-Fi 6E med en maxhastighet på 3,6 Gbps.

Snapdragon 7 Gen 1 tillåter också användning av en FHD+-skärm klockad till 144 Hz, eller QHD+ vid 60 Hz. När det gäller fotodelen stöder ISP Qualcomm Spectra sensorer upp till 200 megapixlar och videoinspelning i 4K HDR vid 30 bildrutor per sekund.

Specifikationsblad för Snapdragon 7 Gen 1 © © Qualcomm

Vilka kommer att vara de första smartphones som drar nytta av det?

Utan att förklara vilka modeller som kommer att dra nytta av deras nya chips, indikerar Qualcomm redan att ASUS ROG, Black Shark, HONOR, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, OSOM, realme, RedMagic, Redmi, vivo, Xiaomi och ZTE designar alla smartphones med antingen en Snapdragon 8+ Gen 1 eller Snapdragon 7 Gen 1.

Samsung är inte en del av listan, men vi vet redan att åtminstone en av dess två nya hopfällbara smartphones, Galaxy Z Flip 4, kommer att utrustas med en Snapdragon 8+ Gen 1 tack vare ett uppmuntrande första riktmärke.

Dessutom indikerar Qualcomm att vissa modeller av smartphones utrustade med sina helt nya SoCs kommer att anlända under tredje kvartalet 2022. Vilken kommer att vara den första att passera genom våra händer? Vi låter dig göra dina satsningar i kommentarerna.

Om samma ämne:
Samsung Galaxy Z Flip 4: ett första riktmärke ger måttet på dess kraft

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button